20.10.2014

Putin jaksaa natottaa

Venäjän presidentti Vladimir Putin, entinen tiedusteluagentti, saattaa olla nyt Naton laajentumisen asialla. Jos venäläiset todella suorittavat vedenalaista tiedustelua Ruotsin sukellusveneiden ja pintalaivaston tukikohtien tuntumassa, se merkitsee paluuta kylmän sodan aikoihin.

Venäjän mahdolliset toimet ajavat Ruotsia ja samalla myös Suomea yhä lähemmäksi puolustusliitto Naton täysjäsenyyttä. Ruotsalaisten hysteriasta tuskin lienee nyt kysymys, sillä heidän puolustusvoimillaan, kuten suomalaisillakin, täytyy olla hyvin realistinen käsitys Itämeren alueen sotilaallisesta toiminnasta ja tilanteesta. 

Ydinasesuurvalta Venäjän Itämeren laivaston reitti maailman merille on kapea ja matala, eikä se siitä parane. Kriisin tullen Naton voisi luulla pystyvän sulkemaan Venäjän laivaston Itämerelle, ellei aivan Suomenlahden pohjukkaan, kuten viimeisen ison rähinän aikoihin, jolloin saksalaiset ja suomalaiset vetivät lahden poikki sukellusveneverkon. Venäläisillä on etunaan nyt Kaliningradin laivastotukikohta.

Ruotsi on toistaiseksi ainoa Naton ulkopuolinen Itämeren sotilasvoima, jolla on käytössään nykyaikaisia sukellusveneitä ja kokonaisuutena varsin kehittyneet puolustusvoimat. Niinpä venäläiset ovat hyvin kiinnostuneita mm. ruotsalaisista laivastotukikohdista.

***
Suomalaiset eivät sattuneista syistä paljoa venäläisille hauista näytä. Eivät ne soldaatit silti ole Suomessakaan ole istuneet 70 vuotta koko aikaa bunkkerissa sököä pelaamassa. Monenlaista soraroinaakin Suomen puolustusvoimilta löytyy, ei kuitenkaan sukellusveneitä. 
Rauhansopimus laittoi aikoinaan romuttamaan suomalaiset sukellusveneet, paitsi museoidun Vesikon.

Myöhemmin 80-luvulla CIA torppasi meikäläisiltä sen lajin huipputekniikan kehitystyön. Suomalaiset syvänmeren sukellusveneet, aikansa ylivoimaisesti parhaat tutkimusalukset, eivät silloin olleet silkka siviiliasia, käytössä ne Mirit ovat vieläkin, ne sopivat merien pohjalla muihinkin kuin rauhantöihin.

Jos Ruotsi ja Suomi lyövät lopullisesti hynttyyt yhteen Naton kanssa, se kiristää sotilaspolitiikkaa Venäjän kannalta merkittävästi. Tanska ja Norja ovat jo vanhoja ja tiukkoja natokumppaneita, kuten jo myös pieni, mutta urhoollinen Virokin. Että kiitos vain nyt kauhiasti, että selvennätte suomalaistenkin Nato -kantoja, herra Putin!

***
Valitettavasti näitä sotilaallisia asioita pähkäiltäessä täytyy aina muistaa, että Venäjällä arvioidaan olevan noin 5.000 ydinasetta, sellaisia isoja rumia ohjuksia. Koko maailmassa tällaisia ydinaseita arvioidaan olevan yli 16.000, joista Yhdysvalloissa ja Venäjällä on yhteensä yli 90 prosenttia. Ydinaseiden määrä maailmassa lisääntyy, eikä vähene, kuten piti!

Jos ruotsalaiset nyt kyllästyvät jahtaamaan venäläisiä sukellusveneitä kotoisilta kalavesiltään ja  käytännössä estävät sellaisen uhittelun liittymällä Natoon, se voi olla vaikka yksi pieni kananaskel kohti ihmisen itse aiheuttamaa maailmanloppua.

Luulisi venäläisillekin rauhan riittävän niin Mustanmeren kuin Itämerenkin piirissä? Kaikille muille se ainakin nyt näyttäisi riittävän. Pienet aseelliset äärijärjestöt, kuten Ukrainan "separaattorit" ja kalifaatin murhaajat, ne olisi kumminkin melko helppoa hoidella porukalla pois, jos niin haluttaisiin.

Syttyjä postaukseen tuli tämän linkin takaa.

***
Kevennys: Jospa ruotsalaisten huoli on turha, siellä vain joku kurvaili Ladalla?

Ei kommentteja: