tag:blogger.com,1999:blog-2498652789847661186.post2914395604908820625..comments2024-02-21T11:24:38.366+02:00Comments on intrigööri: Pakkosyöttöä, komisario Palmuöljy!intrigöörihttp://www.blogger.com/profile/02052077765081657752noreply@blogger.comBlogger10125tag:blogger.com,1999:blog-2498652789847661186.post-22291099155880883802017-04-03T08:55:55.993+03:002017-04-03T08:55:55.993+03:00Kiitos Intrigööri vastauksesta. Tueksi perusteluil...Kiitos Intrigööri vastauksesta. Tueksi perusteluilleni liitän tähän vastaukseen linkkejä. Niissä on paljon tietoa, mutta rohkaisen perehtymään niihin. <br />1. <b>Palmuöljyn kasvattaminen on luonnon kannalta paras vaihtoehto tuottaa elintarvikerasvaa</b><br />a. Palmuöljyn viljelyn hehtaarisadot ovat 11x soija-, 8x auringonkukka-, 6x rypsi-, 5x oliivi- ja 2,2 x kookosöljyn viljelyyn verrattuna. http://www.244222.net/sato.html<br />b. Palmuöljyviljelmä tuottaa happea yli 8x enemmän ja imee hiilidioksidia yli 8x enemmän kuin siemenöljyjä tuottava peltoviljelmä<br />c. Palmuöljyn tuottaminen on monivuotista viljelyä, joka on monella tapaa luonnon kannalta parempi vaihtoehto, kuin peltoviljelyllä tuotetut siemenöljyt, joiden viljely aloitetaan joka vuosi uudelleen. Pelloilta kannetaan kaikki massa pois ja korvataan se lannoitteilla ja myrkkyjä tarvitaan huomattavasti enemmän http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/tukes-antoi-poikkeusluvan-neonikotinoidien-k%C3%A4yt%C3%B6lle-1.76949<br />d. Meitä ihmisiä alkaa yksinkertaisesti olla liikaa. Sen tähden esimerkiksi elintarvikkeiden tuottamisessa pitää keskittyä tapoihin, jotka rasittavat luontoa mahdollisimman vähän. Palmuöljyn viljelyn kehittäminen yhä luontoa säästävämmäksi on paljon helpompaa toteuttaa, kuin palmuöljyn käytöstä luopuminen ja sen korvaaminen jollain toisella öljykasvilla.<br /><br />e. Leikitäänpä ajatuksella, että päättäisimme lopettaa palmuöljyn käytön kokonaan ja korvaisimme sen vaikkapa rypsiöljyllä. Tarvitsisimme nykyisen 17 miljoonan hehtaarin metsämäisesti viljeltyjen palmuviljelmien tilalle noin 100 miljoonaa hehtaaria uutta peltomaata. Tämä, suurelta osin metsistä raivattu maa-ala, alistettaisiin peltoviljelyn köyhdyttävälle vaikutukselle, jossa tarvittaisiin myrkkyjä ja lannoitteita enemmän.<br /><br />2. <b>Palmuöljy oikein tuotettuna on terveellinen ja suositeltava vaihtoehto</b><br />a. www.244222.net Paras vaihtoehto palmuöljyn käytölle on käsitellä öljy valmistuksessa niin hellävaraisesti, että siinä olevat ravinteet jäävät talteen. Tätä öljyä kutsutaan punaiseksi palmuöljyksi. Siinä on 15X karoteenia verrattuna porkkanaan. Se on erinomainen A-vitamiinin lähde. Siinä on runsaasti E-vitamiinia, josta suurin osa on tokotrienoleja, jotka ovat kymmeniä kertoja voimakkaampia antioksidantteja, kuin paremmin tunnetut E-vitamiinit, tokoferolit. <br />3. <b>Rasvoista aiheutuvat ongelmat elintarviketeollisuudessa eivät johdu palmuöljystä, vaan runsaasti PUFA:a sisältävistä, siemenistä valmistetuista öljyistä.</b><br />a. http://tuoriniemi.blogspot.fi/2017/04/3-mcpd.html<br />Toivottavasti et tukehdu tähän tiedon määrään. Tässä on kuitenkin ainesta todelliseen uutispommiin. Tyydyttyneen rasvan ja palmuöljyn maine verrattuna totuuteen on, asian laajuus huomioiden, kontrastiltaan vertaansa vailla.Markku Tuoriniemihttps://www.blogger.com/profile/03652821970588863281noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2498652789847661186.post-48390427517658709812017-04-03T04:35:42.595+03:002017-04-03T04:35:42.595+03:00Minulla ei riitä paukut tuollaiseen keskusteluun, ...Minulla ei riitä paukut tuollaiseen keskusteluun, koska olen vain entinen yleislehtineekeri. Piti oikein tarkistaa, että PUFA tarkoittaa monityydyttämättömiä rasvahappoja. <br />Väitteesi ovat kiinnostavia ja jos haluat perustella, tässäkin sen voit tehdä. Tuostahan saisi paljonkin vääntöä aikaiseksi.intrigöörihttps://www.blogger.com/profile/02052077765081657752noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2498652789847661186.post-45419518661967965202017-04-02T21:46:15.928+03:002017-04-02T21:46:15.928+03:00Minä esitän kolme monelle yllättävää väitettä.
1. ...Minä esitän kolme monelle yllättävää väitettä.<br />1. Palmuöljyn kasvattaminen on luonnon kannalta paras vaihtoehto tuottaa elintarvikerasvaa.<br />2. Palmuöljy oikein tuotettuna on terveellinen ja suositeltava vaihtoehto.<br />3. Rasvoista aiheutuvat ongelmat elintarviketeollisuudessa eivät johdu palmuöljystä, vaan runsaasti PUFA:a sisältävistä, siemenistä valmistetuista öljyistä.<br />Mikäli tämä herättää kysymyksiä, voin antaa perusteluja.Markku Tuoriniemihttps://www.blogger.com/profile/03652821970588863281noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2498652789847661186.post-60056170946582837432017-04-02T17:04:24.541+03:002017-04-02T17:04:24.541+03:00Flora-paketin pohjassa kerrotaan, jotta palmuöljyä...Flora-paketin pohjassa kerrotaan, jotta palmuöljyä on. Lohduttavaa on kuitenkin, että palmuöljy on "kestävän kehityksen mukaisesti tuotettua, sertifioitua ja jäljitettävää". Heh.<br />Kirnuttua maalaisvoita ei taida saada mistään, kallista se varmasti olisi. Keksejä en enää uskalla ostaa, enkä usein tuoretta pullaakaan, koska syön niitä liikaa. Tuore leipäkin maistuu liian hyvältä. intrigöörihttps://www.blogger.com/profile/02052077765081657752noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2498652789847661186.post-80921573046691663752017-04-02T16:31:32.272+03:002017-04-02T16:31:32.272+03:00Transrasvoja minäkin välttelen. Jossain elämäni va...Transrasvoja minäkin välttelen. Jossain elämäni vaiheessa olin innokas keksien ystävä, vaan sitten keksin keksien tuoteselosteista nuo maagiset osittain kovetetut sanat. Nyttemmin en ole kekseihin paljoa kajonnut, vaikken ihan totaalikieltäytyjä olekaan.<br /><br />Tarkistin muuten käyttämäni maan halvimman leipämargariinipaketin pohjasta: ei mainintaa osittain kovettamisesta. Olisiko siinä ne palmu- ja kookosrasvat kovetteena, kun ne mainitaan?<br /><br />Havaintojeni mukaan 1800-luvulla syntyneet ovat harvassa, olivatpa sitten syöneet mitä rasvoja tahansa. Toinen havainto on se, että ulkopuolisen silmin ne viimeiset vuodet ovat ihmisterveydelle hankalimpia. Jos eläinrasvoilla elinikä lyhenee, niin kuitenkin sieltä loppupäästä eikä alkupäästä. Kukapa sitä kasvina haluaisikaan kovin pitkään olla.Risto Jääskeläinenhttps://www.blogger.com/profile/10169058063297470913noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2498652789847661186.post-41444253228759717492017-04-02T16:24:05.683+03:002017-04-02T16:24:05.683+03:00Pitänee opetella taas voin käyttäjäksi, koska Flor...Pitänee opetella taas voin käyttäjäksi, koska Floran tuoteselostekin alkoi äsken vaikuttaa epäilyttävältä. Sen valmistajakin on kuuluisa kaikkien ystävä Unilever. Siis voita, oliiviöljyä tai jotain juustoa. Miten lie sitten sen pastoröidyn maidon kanssa, sitä käytetään vaikka missä? En juo kuin piimää, mutta liekö tuo yhtään parempi?<br />Joskus luin jostain, ettei Japanissa ollut juuri lainkaan sydäntauteja ennen kuin he hävisivät sotansa ja joutuivat Amerikan ruoka-avun ja vähitellen uuden ruokavalion uhreiksi. Vanhemmat japanilaiset eivät kai tapojaan muuttaneet, koska siellä on paljon hyväkuntoisia vanhuksia. <br />Moderni läntinen ruokavalio taitaa tuoda kaikkialle mukanaan suuren osan taudeista ja tietenkin läskistä, vaikka ei puhuttaisi mistäänä roskaruoasta.intrigöörihttps://www.blogger.com/profile/02052077765081657752noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2498652789847661186.post-13767311640152932062017-04-02T14:50:41.147+03:002017-04-02T14:50:41.147+03:00Suosittelisin jättämään sen Floran kauppaan ja lai...Suosittelisin jättämään sen Floran kauppaan ja laittamaan leivän päälle vaikka tuorejuustoa (kunhan ensin katsoo mitä kaikkea siinä on). Se juttu transrasvoista ei todellakaan ole mikään urbaanilegenda, siitä kerrottiin minulle jo Lääkiksen ensimmäisen vuoden kursseilla.<br /><br />Jostakin hassusta syystä lehdet harvoin sitä mainitsevat, eikä THL:kaan ole siihen puuttunut. Vaikka sen kyllä pitäisi puuttua, suuremmalla syyllä kuin tyydyttynyeisiin rasvoihin tai esimerkiksi suolaan.Yksi Turkkulaanenhttps://www.blogger.com/profile/10475668667269947741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2498652789847661186.post-7790250120384566312017-04-02T11:16:49.997+03:002017-04-02T11:16:49.997+03:00Kauraleipiä syön siksi, että maha tuntuu sietävän ...Kauraleipiä syön siksi, että maha tuntuu sietävän niitä parhaiten ja olen tottunut niihin. Ruisleipä ja vaaleat rieskat ovat hyviä, mutta vältän niitä. Floraa olen käyttänyt, mutta pitäisi katsoa joskus tuoteselostetta. Oliiviöljykin kävisi vaalean leivän päälle. Meikä ei ole yhtään jauhopeukalo, joskus lämmittelen kotona pulla- tai leipäpakasteita. <br />Lukihäiriö vaivaa minuakin, vaikka joskus nuorena harjoittelijana tuurasin toimituksessa oikolukijaakin. Näytöltä en vieläkään tahdo nähdä virheitä, pitäisi tulostaa teksti paperille, vaan en viitsi tehdä sitä blogipostauksille. Ennen en päästänyt kirotusvihreitä lainkaan lehteen asti, otin tulosteen ja oikolukaisin ennen systeemiin laittamista. Siinä meni vain muutama minuutti per judelma.<br />Nykyisin näkee lehdissä usein huonosti tai huolimattomasti kirjoitettuja juttuja, käsittelyporras lienee säästösyistä lopetettu. Ehkäpä toimittajan tärkein pääsyvaatimus onkin vain sopiva ideologia?intrigöörihttps://www.blogger.com/profile/02052077765081657752noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2498652789847661186.post-62123878387299875292017-04-02T09:51:54.976+03:002017-04-02T09:51:54.976+03:00Itse käytän voita ja halpaa oliiviöljyä. Margariin...Itse käytän voita ja halpaa oliiviöljyä. Margariinista luovuin täydellisesti jo opiskeluaikana, kun kuuntelin, mitä luennoitsijalla oli sanottavaa transrasvojen ominaisuuksista. Hyvä että olin sillä luennolla paikalla ja hereillä. Jos jossakin leivän päälle on tarjolla ainoastaan margariinia, minä jätän levät voitelematta. Ja vältän kaikkia tuotteita, joissa käytetty margariinia (myös <i>(osittain) kovetettu kasvirasva</i> tai <i>(osittain) hydrogenoitu kasvirasva</i>) kuin ruttoa.<br /><br />Leivät leivon itse, alunperin kustannussyistä. Kun muutaman harjoituskierroksen jälkeen laatukin osoittautui merkittävästi kaupallisia leipomoita paremmaksi, olen pitäytynyt siinä.<br /><br />Kauraleivistä en osaa sanoa, kun en itse erityisesti pidä niistä. Makunsa kullakin.<br /><br />PS. Hankala tällainen lievä LuKi-häiriö. joskus huomaan virheen vasta sen jälkeen kun olen ehtinyt jo napauttaa [Julkaise kommentti]-nappulaa.Yksi Turkkulaanenhttps://www.blogger.com/profile/10475668667269947741noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-2498652789847661186.post-62625547821764021422017-04-02T09:47:18.096+03:002017-04-02T09:47:18.096+03:00Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.Yksi Turkkulaanenhttps://www.blogger.com/profile/10475668667269947741noreply@blogger.com