12.11.2011

Kaikkien roskapankkien äiti

    
Saksassa talousviisaat ovat tiemmä suunnitelleet "kaikkien roskapankkien äitiä" tai "mammuttimaista roskapankkia" lääkkeeksi eurokriisiin. Eurooppa saattaa siis saada oman Arsenalinsa, kuten on tullut jo aiemmin arvuuteltua. 


     Euron pelastustalkoot muistuttavat yhä enemmän jotain jaksoa Harry Potterista. Ehkä EKP:llä tai jollakulla Olli Rehnin poppoosta onkin hatussaan jotain muuta kuin kani pitkäkorva? Kanit kyllä lisääntyvät vikkelästi, jospa ne eurotkin? Bittirahaa taikoessa ei ainakaan hikeä pukkaa, kuten vanhan ajan duuneissa. Eikä taikureille tule edes moraalista rytmihäiriötä.


     Toisaalta Euroopassa on jo kovin monta toivotalkoilla ja veronmaksajien takuulla keinottelevaa roskispankkia. Koko maailmassa niitä on hirmuinen joukko. Toivottavasti Euroopan keskuspankki EKP ei ole vielä samassa sarjassa.


     Erilaisilla "sofistikoituneilla rahoitusinstrumenteilla" keinottelu sun muu hurlumhei näyttää siirtyneen pankkimaailmasta reaalimaailmaan, valtioiden ja EU:n talouden hoitoon. Todellisuus hämärtyy. Mikä on todellista ja mikä kuviteltua?
     Mammuttiroskapankista kertoo Talouselämä & Arvopaperi-lehti. Suunniteltuun roskapankkiin siirrettäisiin euromaiden veloista se siivu, mikä menee yli 60 prosentin bkt:stä. Tätä rajaa ei olisi saanut Maastrichtin sopimuksen mukaan ylittää. Ei olisi ainakaan saanut nostaa euromaiden velkaantumista nykyiselle tasolle, keskimäärin yli 80 prosentin.


    Euro-roskapankin "sijoittajina" olisivat ylivelkaantuneet maat. Velkamaat kuulema maksaisivat rahastoon lyhennyksiä niin, että pystyisivät suorittamaan liiat velkansa 20 - 25 vuodessa. Samaan aikaan näyttää siltä, että talouskasvun vetoapu hyytyy pääosin jo ensi vuonna. Niinhän se usein näyttää.


    Suomen kannalta pelottavaa on, taas, että tämä roskarahasto olisi yhteisvastuullinen. Pieni Suomi pääsisi taas urhoollisesti kantamaan vastuuta isojenkin euromaiden hurjista veloista. Käykö tässä niin, että pieni Suomi jäisi roskarahaston ulkopuolelle, takaajaksi yhdessä Luxemburgin kanssa? Hyvät on takaajat, mutta taattavaa on älyttömän paljon.


    Lehti kertoo, että roskispankin suurin asiakas tai osakas olisi Italia 45 prosentin osuudella velkamäärästä. Saksakin pääsisi pankin pitäjäksi 25 prossan siivulla. Muita isovelkaisia jäseniä olisivat mm. Espanja, Ranska ja Belgia. Mammuttiroskarahastolla olisi tietenkin tiukat pelisäännöt. Joopa.


     Tiukat ne säännöt pitää olla, jos on aikomus, ettei moinen jättiroskapankki vain löysäisi eri maiden poliitikkojen moraalia. Olisi kai helppo ajatella, että sinne vain roskapankkiin tuokin velkasumma, kun ne vaalitkin tässä lähestyvät.


Talouskomissaarius Olli Rehn valistaa meitä kai näistäkin suunnitelmista ja eurobondeista enemmän 23 marraskuuta. Silloin pukkaa taas kania hatusta. Odotamme jännityksellä.


http://www.arvopaperi.fi/uutisarkisto/saksan+viisaat+keksivat+mammuttiroskapankin/a721312

* * *

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Vilkaisen ennen kuin julkaisen.