6.1.2012

Syökö talouskriisi rajavalvonnan?

    
Venepoliitikot.
     Kohta se taas alkaa, euron pelastaminen. Joulupukki ei tuonut Euroopalle euron pelastuspakettia. Pakkasukko toi sentään Suomessa tuloja matkailulle ja kaupalle. Puolustusvoimatkin sai hetkeksi haltuunsa räväköitä it-ohjuksia, joskin ilman tarvittavia käyttökaluja ja -lupia.



     Eurosta ja velkaantumisesta jahkaaminen on niin meillä kuin muuallakin jättänyt varjoonsa monia muita tärkeitä asioita. Niitä riittää, mutta euron sakkaaminen ja tiiviin EU-yhteistyön lakkaaminen, sekä yhteisen rajavalvonnan eri syistä tapahtuva löystyminen toisi mukanaan mm. köyhien  tsunamin eli laittomien siirtolaisten kasvavan tulvan Aasian ja Afrikan suunnilta. Pieni Suomikin saisi ottaa osansa kasvavista siirtolaisten joukoista. Niin käynee joka tapauksessa.

     Talouskriisi, velkarappio, pankkikupla tai mikä se tuhoisa yhdistelmä onkaan, voisi syödä myös todella tärkeitä rakenteita. Raha on nykyisin pelkkiä bittejä, mutta ihmiset ovat luomuja, aito yhdistelmä luuta ja läskiä. Impivaara on vain vitsi, Suomi ei ole koskaan kirjoitetun historian aikana ollut sellainen. Hommahan on niin, että työlkii pienessä maassa ellää, mutta maailmankaupalla rikastuu.


     Espanja on jo ottanut vastaan yli Suomen väkiluvun verran laillisia siirtolaisia, monista maista, mm. Romaniasta, Marokosta ja Etelä-Amerikan maista. Espanjassa oli jo yli kuusi miljoonaa maassa laillisesti olevaa ulkomaalaista. Laittomia siirtolaisia arvellaan olevan Espanjassa miljoonan verran. Osa laillisista tulijoista on jo muuttanut ja muuttamassa takaisin entisiin kotimaihinsa, koska töitä ja toimeentuloa ei enää ole Espanjassa entiseen malliin. Laittomille tulijoille muutto takaisin kotimaahan on usein mahdotonta.


     EU:n alueella on eri arvioiden mukaan 8 - 12 miljoonaa laitonta siirtolaista. Siirtolaisvirrat tulevat paljolti juuri euron pelastustalkoista tuttuihin Kreikkaan, Italiaan ja Espanjaan. Näihin maihin suuntautuu paitsi köyhien siirtolaisten virta, myös kaikenlaisen rikollisen toiminnan vyöry. Rikolliset salakuljettavat Eurooppaan kaikkea, mikä on kannattavaa, kuten huumeita, aseita, arvoroinaa, raaka-aineita ja erityisen paljon ihmisiä. Osa tulijoista joutuu myös saman tien ihmiskaupan uhreiksi tai suoranaisen orjatyön tekijöiksi.

***

     Eurooppa on vielä toistaiseksi houkutteleva maanosa kriisejä, sotimista, terroria, nälkää ja sairauksia pakeneville ihmisille, joita maailmassa riittää satoja miljoonia. Tavalla tai toisella rikolliset eli salakuljettajat saavat köyhiltäkin rahansa, etukäteen tai erilaisia tukia tarjoavissa maissa jälkikäteen.

     Toiminnan massiivista luonnetta osoittaa sekin, että satoja pakosalla olevista ihmisistä menehtyy matkalla, mm. hukkumalla tai nääntymällä tunnottomien salakuljettajien tarjoamien kelvottomien alusten mukana.


     Espanja on jo kauan ollut villin huumeiden rahtauksen kohdemaa. Pöllyjauhoa tulee suoraan laivoilla ja siivillä tuottajamaista, kuten Kolumbiasta. Välietappeina ovat Afrikan maat, lähinnä Marokko.  Espanjalaiset rajavartijat ja poliisit jahtaavat öisin koptereilla kolmella perämoottorilla varustettuja salakuljettajien kovapohjaisia kumiveneitä. Kolmas moottori on kuulema veneissä sitä varten, että kahdella  koneella saatava maksimivauhti pysyy yllä kovassakin kelissä. Konsteja on joka lähtöön. Myös monet itäiset mafiat ovat espanjalaisille tuttuja. Veneillä laittomia siirtolaisia tai nälkäpakolaisia saapuu myös Kanarialle Senegalista.
   
     Italia saa vastaanottaa kaikkein suurimman joukon venepakolaisia Afrikasta. Usein viranomaiset löytävät ja pelastavat merellä henkensä kaupalla seilaavia tai pahimmillaan meressä  kelluvia tulijoita, jotka silloin pääsevät ainakin käymään Välimeren pohjoisemmilla rannoilla. Italiassa Lampedusa ja lähisaaret ovat monien kohde. Italiassa vastaanottokeskukset ovat aivan täysiä, niitä on tarkoitus lisätä, mutta samalla ne muuttunevat tunnistamis- ja maastakarkotuskeskuksiksi. Italiassa on laittomia siirtolaisia arviolta yli puoli miljoonaa.
     
Euroopan maiden ongelma paperittomien siirtolaisten vastaanottajina on, ettei ole olemassa mitään kunnollista yhteistyötä siirtolaisten lähtömaiden kanssa. Ilman lähtömaiden apua EU ei voi palauttaa kotimaihinsa juuri ketään. Ota kiinni ja pidä hyvänäsi! Tulijoita ei siis voi palauttaa mihinkään. Laiton toiminta jatkuu ja rehottaa, sillä kurjinkin EU-maa on onnela verrattuna pahimpiin Afrikan maihin. Tätä myöten läntiset hyvinvointivaltiot tukehtuvat siksi, ettei köyhyyttä, nälkää ja sairauksia torjuta tarpeeksi esim. Afrikassa. Olisi siellä paljon terroristeja ja roistovaltioitakin läntisten sotavoimien rusikoitavaksi. Vai onko se isovelikielellä jotain rauhaan pakottamista?


     Varsovassa päämajaansa pitävä Frontex vastaa EU-maiden rajavalvonnan yhteistyöstä. Vastuu EU:n ulkorajojen valvonnasta on jäsenmailla, kuten myös apua ongelmamaiden rajavalvonnalle antaneella Suomella. Myös rajojen ylityksiä ja ylitysyrityksiä järjestävien rikollisten kiinni ottaminen on lähtömaissa vaikeaa tai mahdotonta. Konnat jatkavat loputtomasti hädänalaisista ihmisistä hyötymistä.

***
     Kreikka on ollut kauan vaikeuksissa sekä rajan yli tulevien siirtolaisten että Balkanin ja Turkin suunnilta tulevan rikollisuuden kanssa. Kreikassakin laittomien eli paperittomien määrä on täysin arvioiden varassa, passeja kun tarkasteta, eikä niitä monesti olisi. Arviot laittomista vaihtelevat muutamista sadoistatuhansista  jopa yli miljoonaan henkilöön. Tässä voisi tietysti hurskaasti sanoa, että jokainen ihminen on sinänsä laillinen ihminen, vain paperit puuttuvat.

     Kreikkaan saapuu paljon ihmisiä mm. Somaliasta ja Afganistanista.  Suurin osa ylittää luvatta Turkin ja Kreikan välisen maarajan, merireittejäkin on käytössä. Kreikalla on ollut pitempään pahoja ongelmia siirtolaisten ihmisoikeusvaatimusten täyttämisessä, eikä maan yleinen talouskurjuus ainakaan paranna tilannetta siellä, eikä missään muuallakaan. Pieni Maltakin vastaanottaa tuhansittain muualle Eurooppaan havittelevia tulijoita.


      Saksassa lienee jo yli miljoona laitonta siirtolaista ja Ranskassa jotain puoli miljoonaa. Englannin vastaavan paperittoman ihmismäärän arvioidaan olevan puolesta miljoonasta yhteen miljoonaan. Ruotsissa samat arviot liikkuvat 30.000 - 50.000 välillä. Suomessa lienee muutamia tuhansia paperittomia ja luvattomia asukkaita. Rikollisuuteen kuuluu tietysti myös matkustusasiakirjojen ja henkkareiden väärentäminen.

     Suurimmissa maailman maissa laittoman muuton mittasuhteet ovat tietysti kaikkein suurimmat, vaikka Eurooppa vetääkin alueena niille vertoja. Itäinen ja mm. suomalaisista lasten oikeuksista erityistä huolta kantava naapurimme Venäjä asuttanee jossakin nurkissaan yli kymmentä miljoonaa laitonta muuttajaa. Pääosin Venäjälle tullaan entisiltä Neuvostoliiton alueilta. Lisäksi saman verran kiinalaisia on jo tullut Venäjän Aasian puoleisiin osiin, lisää pukkaa ja paljon. 

     Yhdysvalloissa on myös toistakymmentä miljoonaa paperitonta siirtolaista ja heidän määränsä kasvaa yli miljoonalla vuosittain. Laillinen ja laitonkin siirtolaisuus pyörittävät eri maissa halpatyöväkeä haluavaa taloutta, kuten mm. vihannesviljelyä ja rakentamista. Monet ehkä ajattelevat, että laillisten ja laittomien maahanmuuttajien avulla pyöritetään muka Suomenkin talouden ruohonjuuritasoa edullisesti. Niin tehdään osittain, mm. rakennetaan halvalla (ja huonosti). Suurimmilta osin humanitaarista maahantuloa liikaa suosimalla vain pahennetaan heikkoa huoltosuhdetta.

***
     Arvon työministerin ja myös korkeissa sfääreissä liitävien euron pelastuspoliitikkojen pitäisi uhrata jotain myös useiden satojen tuhansien suomalaisten työttömien palauttamiseksi osaksi toimivaa yhteiskuntaa. Suomessa infrakin rapistuu, kyllä korjaamista ja rakentamista riittää. Vanhuuttaan huonontuvat ihmisetkin tarvitsevat omankielisiä hoitajia.

     On paskapuhetta, etteivät työttömät ja erityisesti nuoret haluaisi elättää itsensä työnteolla. Laiskureita tietty on, mutta enimmäkseen he ovat vain syrjäytyneitä. Suomessa on todellinen suurtyöttömyys, vaikka tilastot peittelevät visusti asiaa. Eikä valtion talous taida oikeasti olla ihan siellä AAA -kerhossa?

     Ongelmat ovat suuria ja niitä pitäisi ratkoa pala kerrallaan. Onhan  meillä selvitty isoista ja pikkuvihoista, nälkävuosista, sisällissodasta, Stalinin hyökkäyksistä ja Hitlerin tuhopoltoista.  Kai nyt yksi velkakriisi selätetään? Vai eikö sitä selätetä? Se ainakin on varmaa, ettei Suomessa kukaan ole valmis tinkimään yhteiseksi hyväksi mistään, päinvastoin. Taas loppuvuodesta kiristettiin oikein suurella joukolla lisää liksaa, vaikka maamme henkireikä, vientikauppa näyttää toistaiseksi supistuvan. Olikohan se oikeasti aplodien arvoista?


     Jotkut johtavat poliitikkomme haihattelevat jopa julkisesti  visoidessaan, että voisimme lisätä valtion velkaantumista, jopa tuplata sen, kunhan vain euron vakaus saataisiin turvattua. Vainko sen takia? Entä sitten, kun Suomenkin lainapiikki on jossain vaiheessa kiinni, tulot takkuavat ja menopiikki vain kasvaa? Tätä menoa Impivaara on yhä lähempänä, eikä istuva hallitus ainakaan paranna tilannetta. 


     Eiköhän lopeteta oikeasti nämä loppiaiset ja aloiteta ihan alusta porukalla miettimään, mitä me voisimme tehdä oman maamme ja sen tulevaisuuden eteen? Eurovaluutasta kiinni pitäminen veret ikenissä ja kynnet mustana ei ole mielekästä.
  
     Jos kansantalouden perusta horjuu, ei siinä auta ainakaan velkarahan lisääminen tai suurten euromaiden ja niiden lasisilmäpankkiirien jalkojen juuressa anelu. Itse meidän pitää Suomessa tienata se minkä syömme ja kulutamme, ilmaisia tarjoiluita ei ole. Historiallisestikin  piti irtautua kultakannasta, että elpyminen suuresta maailman lamasta saattoi edes alkaa.

     Euroopan maiden yhteistyön jatkumisesta todella tärkeissä asioissa  kannattaa silti huolehtia. Muuten olemme pian kaikki kuin Lampedusaan pyrkivät afrikkalaiset, ajelehtimassa janoisina vuotavassa paatissa, eikä pelastajia näy horisontissa. Finanssihaiden selkäeviä vain vilahtelee ympärillä vai ovatko ne rikollisten mustia lonkeroita?


* * *


Ei kommentteja: