24.8.2020

Sannan taikasauva



Demarit kuulema kruunasivat pääministeri Sanna Marinin Tampereella tänään päättyneessä puoluekokouksessaan. Entinen mahtava työväenpuolue on lopultakin löytänyt johtavien kokoomuslaisten sadan vuoden takaisen ajattelun, minkä mukaan pieni Suomi tarvitsi kuningaskunnan tittelin ja kunkun arvovallan tuolloisesta suurvalta Saksasta.

Saksa on edelleen suurvalta Euroopan unionissa. Saksalle on syvien kumarrusten kera luovutettu lähes kaikki valta valtioiden yhteisössä, minkä kehitymistä liittovaltioksi hidastaa vain muutamien paikallisten änkyräpuolueiden sinnikäs vastarinta ja hankala todellisuus.

Kuninkuus, kuningattaret ja kruunajaiset olivat osa vanhan maailman loistoa, minkä taianomainen henki ei ole vieläkään tyyten kadonnut maailman hallitsijoiden ylväistä mielistä. Nykyisin jo hieman hullunkuriset perheet, nuo kalliit kuninkaalliset ovat yleensä sukua muinaisille kunkuille, kuten Englannissa, missä koko nykyinen kuningassuku laskee esi-isiään viikinki Rollosta lähtien.

Rollo.
En tiedä, miten Sanna Marinin kruunaaminen tarkemmin tapahtui, mutta ainakin pääministerin otteet vaikuttavat entistäkin kuninkaallisemmilta. Pikkuvaltion suuri nainen sanelee, mitä valtakunnassa tapahtuu ja kertoo meille, onko kaikki hyvin. Hanttiin on turha laittaa, sillä hän ja nuo muutamat muut nykyajan ylimykset määräävät siellä, missä hääräävät. 

Historioitsijat arvailevat edelleen, oliko Harald Kaunotukan aikalainen ja myöhempi Normandian valtias Rollo sama henkilö kuin Gengu-Hrólf eli Kävelijä-Rolf. Jälkimmäinen oli liian iso ratsastaakseen hevosella, joten hänen piti tehdä ryöstö- ja sotaretkensä kävellen siellä, mihin ei voinut viikinlaivalla rantautua.

En tiedä, oliko nykyinen pääministerimme joskus heppatyttö vaiko ei, mutta muinaisia taikavoimia hänellä selvästi on. Hän armollisesti lupaa työllä raskautetulle kansalle lisää liksaa vähemmillä töillä kuin ennen. Sitähän se olisi, kuuden työpäivä kahdeksan tunnin palkoilla.

Kyllähän melkein jokainen voisi töistään tinkiä, jos palkkojen maksajat siihen suostuisivat. Pienemmillä tuloillakin täällä raukoilla rajoilla voitaisiin pärjätä, jos elinkustannukset selvästi halpenisivat. Jos mistään valtion ja kuntien menoista, sekä yksityis-julkisista maksuista ei voida tinkiä, olisi veropohjan leikkaaminen mahdotonta jopa taikavoimille. Velanotossa tulee lasikatto vastaan ja se sellainen käy pipisti päänahkaan.

Tarkkailuasemalla seurataan tulevia tapahtumia mielenkiinnolla, mutta ei isolla jännityksellä. Kautta Rollon ja kuningas Väinö ensimmäisen!
Suomen kuninkaan
kruunun malli.


***


Ei kommentteja: