13.7.2017

Olet syyllinen?

Olet syyllinen, kunnes toisin todistat? Ministeri Bernerin puumerkki löytyy siitäkin, kun kansalaisten oikeusturvaa eli syyttömyysolettamaa esitetään romutettavaksi aiotussa uudessa liikennevirhemaksussa. Bernerin mielestä liikennevirhe ei uudistuksessa olisi enää rikosoikeuden piirissä.

Liikennevirhemaksun saaja olisi silti syyllinen, ellei hän kykenisi toisin osoittamaan, mikä on vaikeaa tai jopa mahdotonta. 

Intrigöörille pilkahti mielenpuoleen, jotta onko tässä ehkä aiottu alku myös rikosoikeussysteemin suhmuroimiseksi sellaiseksi, että ihmisten periaatteellista syyttömyysolettamaa oikeusjärjestelmässä heikennettäisiin? 

Esimerkiksi nettikirjoittelussa tehdyissä nk. viharikoksissa syytettyjen oman syyttömyyden perustelut ovat oikeudessa yleensä valuneet pois kuin vesi sorsan höyhenistä. Kun kansalaista syytetään jostakin, hän aina leimautuu, ellei nyt suoraan syylliseksi, ainakin epäillyksi jostakin. Pelkästä epäilystäkin jää tumma varjo henkilön historiaan.

Oikeusjärjestelmän vanhoista hyvistä periaatteista on todellakin syytä pitää tiukasti kiinni. Poliitikot vaihtuvat ja haihtuvat, eikä heillä ole vastuuta (tai syyllisyyttä) käytännössä yhtään mihinkään. Laki ja oikeus ovat itsessään ikuisia ja jos lakeja ajan myötä muutetaankin, ei ihmisten viimeistä turvaa politiikan oikkujen tai mielivallan edessä saa heikentää.


2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Äkkiähän sitä opitaan uusi tunnuslause: olet syyllinen, kunnes toisin todistetaan.

intrigööri kirjoitti...

Pääsisiköhän huomautuksella, jos osoittaisi jo ennakolta tehokasta katumista? Voisivat antaa tarkemmat ohjeet meille kaikkeen syyllisille kansalaisille!