17.8.2021

Helikopterirahaa


Helikopterirahasta on Euroopassakin puhuttu vuosien mittaan paljon. Semmoinen tarkoittaisi keskuspankin printtaamien elvytysrahojen jakamista suoraan ihmisille ja kotitalouksille. 

Kukaan ei sentään liene oikeasti ryhtynyt pudottamaan seteleitä kopterista tai lentokoneesta ihmisten iloksi. Pudottelemassa pitäisi olla varmakätinen henkilö, ettei painava rahasäkki mätkähtäisi taivaalta kenenkään päähän.

Afganistanin lipevänpuoleinen presidentti Ashraf Ghani lienee kuitenkin yrittänyt jäädä historiaan helikopterirahoituksen pioneerina. Miksi hän muuten olisi ajattanut neljä autolastillista seteleitä Kabulin kentälle sunnuntaina?

Ikävä kyllä kaikki rahat eivät mahtuneet kopteriin, joten tuo edistyksellinen suurhyväntekijä joutui häipymään lentokentältä Tadzhíkistanin suuntaan aiottua kevyemmällä lastilla. Osa seteleistä lienee jäänyt kentälle tai sotkeutunut joidenkin muiden ystävällisten afgaanien kyytiin?

Tulipa mieleen, jotta Irakin entinen suuresti rakastettu pressa Saddam Hussein reippaine poikineen tyhjenteli maan keskuspankkia kuorma-autoihin, mutta niiden rahojen ei ollut tarkoituskaan joutua elvytykseen, vaan perheen ja lähisuvun  sisäiseen hyväntekeväisyyteen. Silloin katalat amerikkalaiset estivät lennot Irakista pois.

Laitan vielä linkin IL:n jutusta. 

Vaan eikö olekin rehdin ja ystävällisen näköinen hemppa tämä hra presidentti Ghani? Voi, harmi, kun osa hyvin ansaituista eli jenkkien vaivalla antamista rahoista jäi matkalle! Ehkä herra Kanilla, eikun Ghanilla, on vielä edessään loistava lyijypitoinen tai kalteririkas tulevaisuus?

***

Lisäyslinkki 19.8: 

Ghani kiistää tuhmat rahaepäilyt.



2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Kyllä kait tuo Ghanin tapaus kuvaa melko pitkälle Afganistanin menneen hallituksen epäitsekkyyden syvyyttä.
Talibanit ovat toista maata ja kaiketi aika suosittuja sielläpäin. Ihan eksaktia suosionmittausta ei voine kuitenkaan tehdä, kun osa kannatuksesta on voinut syntyä jotenkin tähdätysti huonompaa vaihtoehtoa vältellen.

intrigööri kirjoitti...


Talibanit lienevät kovin totisia uskovaisia omien oppiensa mukaisesti. En tiedä miten suosittuja he oikeasti ovat Afganistanin syvän maaseuden väestön keskuudessa. Semmoistakin on kuulunut, että nuo maalaisjuntit uskaltavat jopa panna mustan turbaanin turjakkeille hanttiin ja silloin talibanit usein väistävät.

Jos ex-pressa kähvelsi kopterikuormallisen valtion rahoja, on hän ainakin hullunrohkea tyyppi, koska meni vielä takaisin lähtömaahansa.

Paha huolenaihe muulle maailmalle lienevät vielä myös Pakistanin ydinaseet. Pakistanissa on paljon talibaneja.

Onko vanha huoli ydinohjuksista, nk. islamin ydinpommista, enää aiheellinen vai ei, kuka tietää?

Joka tapauksessa Pakistan ja Intia kehittävät ja lisäävät ydinaseitaan, eikä Kiinakaan ole vielä saanut valmista aikaan.