17.9.2014

Vihreiden Suomi-vihaa

Suomen hallituksen ministeri hra Ville Niinistö meni sitten merkittävän kansainvälisen talouslehden haastattelussa pokkana syyttämään suomalaisia suomettumisesta Venäjän suhteissa. Kaikki tietävät, että monista viherpuolueen edushenkilöistä oikein tihkuu ryssävihaa tai kiltimmin ilmaistuna Venäjä-vihaa. Viherpuolueen puheenjohtaja paljasti nyt puolueensa todellisen karvan eli sen, että muutenkin melko elitistiset vihreät vihaavat myös tavallisia suomalaisia.

Kun suomalaisen Fennovoiman yhteistyö ja yhteisyritys venäläisen ydinvoimajätin Rosatomin kanssa ei miellytä ydinvoiman vastustusta aina tarvittaessa poliittisena hyppykeppinä käyttäviä vihreitä, puolue on (taas) lähdössä hallituksesta.

Sisäisen pikkupoikansa paljastanut Ville-setä on siis nyt olevinaan hyvin ja kovin vihainen. Ville ja vihreet eivät nyt rupee, he eivät vain rupee,  mihinkään Fennovoimaa kannattavan enemmistöporukan eli muun hallituksen, eduskunnan ja yleensä energiaa  tarvitsevien suomalaisten kanssa.

Ei se vaan käy, sillä Ville ja vihreet tahtoo, siis tahtoo, vaikka mitä ja ainakin olla globaalisti tiedostava ilmastonmuutoksen säätö- ja vastustuspuolue ja niinku silleesti. Putin ja Rosatom ja venäläiset, ne on kyllä Heidinkin mielestä aina niiin pahoja. Mutta niin ovat pahoja fundamentalistivihreiden oikeinajattelijoiden mielestä suomalaisetkin, nuo taunot tavikset, jotka kyllä vihreitä oikein tympiii.

***

Intrigööri kannatti aikanaan sitä, että Fortumille olisi annettu luvat kahden uuden ydinhöyrypytyn rakentamiseen Loviisaan.

Nyt asiasta on selvinnyt (jälkiviisaasti kylläkin), päivän muusta kirjoittelustakin, että myös TVO:lle olisi pitänyt antaa lupa korvausinvestointeihin Olkiluodossa kahdella uudella pytyllä sen sijaan, että siellä rakennetaan annetun luvan perusteella ranskalaisten kanssa vain yhtä ja ylisuurta hirvitystä. Ahneelle tuli sitten kakkainen kohtalo, toivottavasti ei sentään loppu.

Järkevällä lupapolitiikalla uusille säällisen kokoisille, mutta modernin tehokkaille voimalayksiköille Suomi olisi saanut ajastaan nykyistä enemmän turvallista ja saasteetonta ydinsähköä. Fennovoiman heiveröiseltä vaikuttanut ydinvoimala olisi kaiketi jäänyt ajatukseksi ja tarpeettomaksi.

Fennovoiman hanke oli heikonlaisessa hapessa siihen asti, kun itänaapurin jätti Rosatom tuli siihen mukaan. Nyt ei liene epäilystä siitä, etteikö suomalais-venäläinen energiayhteistyö taas kerran toimisi. Hanhikiveen noussee hyvä ja turvallinen ydinvoimala, niin katkeraa kuin se onkin, vihreiden propellipäiden mielestä.

No, kyllä vihreät ympäristöratkaisutkin ovat katkeroittaneet hyvin monien suomalaisten mielet. Jotta olisi maalle ja kansalle eduksi, jos vihreät pysyisivät edes joitakin vaalikausia pois kaikista Suomen tulevista hallituksista.

Kukaan muu ei ikinä aja pienen Suomen etua maailmassa kuin suomalaiset itse, poislukien tietysti vihreät, joilla on paljon suurempia, sellaisia globaaleita päämääriä.

***
Ps. Ukrainan surulliset tapahtumat eivät oikeastaan mitenkään liity suomalaiseen energiapolitiikkaan.

Lisäystä tekee mieli laittaa vielä sen verran, etteivät nämä nykyiset nuoremmat puoluepukarit edes voi tietää, mitä todellinen suomettuminen tarkoitti käytännössä Neukkulan aikoina. Se oli monella tavoin henkisesti ja konkreettisesti hirveetä, mutta olihan siitä Suomelle myös paljon hyötyjä, kuten työtä ja leipää, joista meillä on nykyisin paha puute.

Rosatomin osakkuus ja osaaminen Fennovoimassa merkinnee ainakin sitä, että se voimalaitos valmistuu ja toimiikin joskus, jos sitä lopulta päästään rakentamaan.


***
Mutta, mutta, onkohan tämä fennovoimala sittenkään hyvä hanke, sitä on vähän mankala vielä sanoa.


Ei kommentteja: