21.4.2011

Euroalueesta tuli velkahelvetti

EU:n talouskomissaari Olli Rehn (kepu) patistelee taas Suomea hyväksymään rahoitusosuutensa Portugalin tukipaketista. Hyväksyntä muka koskee nyt vain Portugalia, mutta eikö siinä samalla pitänyt siunata koko väliaikainen rahasto? Tiedämmehän, ettei mikään ole niin pysyvää kuin väliaikainen. 

EU:ssa on jo saatu aikaan semmoinen rahoitussotku, ettei mikään väliaikainen todellakaan riitä sen selvittämiseen. Pikemminkin pitäisi puhua ikiliikkujan keksimisestä. Ikiliikkuja siirtää loputtomasti hilloa kokonaisen maanosan veronmaksajilta kokonaisen maailman suurimmille pankeille.

EU:n kuulema pitää kiirehtiä, että se "ehtisi" lainata pankeilta rahaa lainatakseen niitä Portugalille, jotta se voisi maksaa lainojaan ja niiden korkoja pystyäkseen yhä edelleen lainaamaan "markkinoilta" ja säilyttämään uskottavuutensa lainanottajana...


Mikä ihmeen laina- ja velkahelvetti tästä EU:sta ja euroalueesta on tullut? Pienen jäsenvaltion kansalaisella alkaa olla sellainen olo kuin olisi jotenkin virtuaalisesti mukana konkurssiin kaatuvassa firmassa. Osa alueen valtioista on jo niin raskaassa velkalastissa, ettei proomujen laidoissa ole varaa yhteenkään isoon laineeseen.


Virallisesti euromaista on vasta kolme kriisiytynyt. Parempi olisi sanoa, että jo kolme on joutunut ulkopuolisen avun tarpeeseen. Eurossa on mukana vain kaksi suurta maata Saksa ja Ranska, keskisuuret maat Espanja ja Italia ovat nekin huiman velkaisia. Mitä tästä seuraa? Hyvin on junailtu, jos euroaluetta ei jaeta kahtia tai palata kansallisiin valuuttoihin. Sen näemme ehkä jo parin vuoden sisällä.


EU:lla on monenlaista rahoituskuviota, väliaikaista, kokoaikaista, pysyvää ja myös hätärahastoa muka vakauden takia. Myös jokin Luxemburgin yhtiö on perustettu, vippaamon pyörittämistä varten. Mitähän vielä, mistä meitille ei taatusti kerrota? Lisäksi rakennetaan pysyvää "vakausrahastoa" eli mahottoman suurta vippikassaa. Vippikassan perustamisvuoteen 2013 mennessä useimpien jäsenvaltioiden lainansietokyky onkin kupattu kokonaan. No, sitten sitä vippikassaa kai tarvitaan, mutta mikä mahtaa olla korko? Sitä paitsi, eikös meillä ole jo olemassa kaikkien vippikassojen äiti EKP, millä on haarakonttori myös Suomessa.

***
Millä tavoin tämä pankkisektorin silmitön lihottaminen auttaa ihmisiä esim. Suomessa ja Portugalissa? Monia selityksiä ja uhkailuja siitä "miten meille käy huonosti jos keikutamme yhteistä venettä" on kyllä kuultu, mutta pääsiäispupu munia tuomassa on uskottavampi juttu. Tässähän meinaa mennä mämmit ja simat sekaisin. 


Euroopan unionin piti olla valtioiden liitto ja kaikkien kansalaisten turvaaja, mutta se toimiikin vain kansainvälisen finanssieliitin pönkittämiseksi. Velanmaksuhalut ja -kyvyt alkavat olla lopussa kaikissa jäsenmaissa. Suomen musta käsi apupaketeille saattaisi kaataa koko velkaliiton kuprun. Jossain kurvissa se iso ylikuorma keikahtaa ja aasin selkä katkeaa.


EU:lla ole kansalaisten silmissä sitäkään uskottavuutta, mikä eurolla vielä on. EU on salailun ja kähmyilyn mestari, demokratia on siellä vain jokin muinaiskreikkalainen käsite. Todellista tietoa EU:sta saa pihdeillä kiskomalla pienen pätkän kerrallaan. Joskus suuressa hädässä päättäjät kertovat epähuomiossa siteeksi jotain tottakin. Liittovaltioon ollaan menossa, se on selvä. Jos siihen vielä päädytään, kuten vielä näyttää, Euroopan liittovaltiolla olisi velkaa kuin USA:n liittovaltiolla. No, kiinalaisia ja öljysheikkejä se ainakin naurattaa.


Mutta ei hätää! Suomessa on vielä ainutlaatuista osaamista. Täällä osataan olla kyyryssä moneen suuntaan yhtä aikaa. Jos pää vähänkin nousee ja sieltä kuuluu outoja ääniä, muutamat  suomalaiset mielipideterroristit kiidättävät omaa sanomaansa Moskovaan ja Nashi-nuorille. Toiset rolliämmät painelevat poninhäntä putkella suvaitsevuushysteerikkojen tykö Ruotsiin. Kolmannet kantelupukit laukkaavat työkseenkin kuiskuttelemassa siellä pyhässä Euroopan unionissa. Joku vie sanomaa myös USA:n suurlähetystöön, mutta sen maan lähetystöt ovat ehkä maailman ainoita paikkoja, missä osataan suhtautua rennosti kaikenlaisten hullujen pikkuvaltioiden hihhuleihin.


Niin ja kiitoksia kovasti portugalilaisille niistä talvisodan sardiineista! Jos siellä etelässä näläkä ja kylymä yllättää, kyllä täältä kalapuikkoja pukkaa ja villasukkia. Jo vain!

***