7.4.2011

Häivähdys demokratiaa

Sivupersoonani intrigööri marssi eilen lähimarkettiin äänestämään ensimmäisten joukossa. Siellä oli oli pitkä jono meitä demokratian kannattajia odottamassa äänestysvuoroaan. Pöydän takana oli kolme vaalitoimitsijaa läppäreineen ja tulostimineen. Yksi läppäreistä ei lähtenyt tulille ja hermostunut kaveriparka yritti selittää, että kyllä tämä äänestäminen oli hitaampaa ennen näitä tietokoneita. Huono selitys, mutta hän olikin vaalitoimitsija, eikä poliitikko.

Ai niin, äänestin tietysti perussuomalaisten ehdokasta. Jos siitä toimenpiteestä saisi tositteen, laittaisin sen tähän. Ajattelin kyllä ottaa piirtämästäni numerosta itse kuvan kännärillä, mutta en ilennyt sohrata siellä vanerikopissa. Ja mitäpä se kuva numerolapusta olisi todistanut, kuvanhan voi manipuloida.

Joskus elämän varrella, kun on oikein mätöstänyt ja ihan kaikki on tuntunut tarhakettumaiselta, olen päättänyt jättää politiikan seuraamisen tykkänään ja liittyä torkkupeittopuolueeseen. Kuitenkin sitten on vaalien alla tullut sukkela olo ja on pitänyt painella äänestämään.

Äänestäminen on yksilön kannalta vain lyhyt häivähdys demokratiaa  muutaman vuoden välein, mutta parempi sekin on kuin ei demokratiaa ollenkaan. Semmoisestakin meiningistä saamme uutisia maailmalta joka päivä, missä demokratia on vain jokin rapistuneiden länsimaiden hapatus.

Nyt alkaneissa eduskuntavaaleissa on uutta mielenkiintoa. Merkittävin on demokratian laajeneminen, suomalaiset ovat jakaantuneet neljään suurempaan, sekä moniin pieniin puolueisiin. Persut ovat kansanliike ja uskoakseni pysyvästi mukana pienen maamme suuren politiikan kuvioissa. Mutta ehkä sittenkin kiinnostavimpia puheenvuoroja on kuulunut pienpuolueista, kuten piraateista ja muutoksesta.

Tekijänoikeuksissa on petraamisen varaa, jokin 70 vuotta kirjailijan tai taiteilijan kuolemasta on liian pitkä aika. Laittomille lataajille langetetut mielettömän suuret korvaustuomiot ovat syvältä, pahinta jenkeistä kopiotua oikeudettomuuden mallia, mistä ei puutu kuin loputon kakku jossain Guantanamossa. Järjettömillä rangaistuksilla "tekijänoikeuksien" rikkomisesta puolustetaan vain alan suurpääoman etuja, ei taiteilijoita.

***
Tilanne on yhtä lailla absurdi kuin euroalueen kriisimaiden tukemisessa. Mielettömillä määrillä veronmaksajien rahoja ja veronmaksajien takuulla tuetaan vain ja ainoastaan pankkeja, häikäilemättä keinottelevaa suurpääomaa, eikä tosiasiassa lainkaan ongelmamaiden kansalaisia. Mitä varten valtiot ja EU ovat olemassa, ihmisiä vai pankkeja varten? Toisaalta, suottahan tuota kyselee, sillä raha ja rahalla keinottelu tanssittavat melkein kaikkia. EU:n tukitoimet ovat härskisti läpinäkyviä, sisältö läikkyy kaikkien nähden kuin lasisessa potassa.

Muutoksen, sen puolueen edustajat ovat puhuneet  mm. suoran demokratian ja sananvapauden puolesta. Sveitsi on kansanäänestysten paratiisi ja heidän mallinsa on varsin toimiva, ainakin se on pitkälle vietyä suoraa demokratiaa. Suomessa vallan kahvasta rystyset valkeina ja kielet ruskeina kiinni pitävä julkinen eliitti ei kansanäänestyksiä salli, eikä arvosta. Se on väärin. Kyllä kansalaisilta pitää kysyä muutenkin kuin näennäisesti mielin kielin näin vaalien pukatessa päälle. Kunnat voisivat olla edelläkävijöitä kansanäänestyksissä, muutenkin kuin kuntaliitoksista päätettäessä.

No, ei meidän tavisten auta muu kuin meuhkata netissä ja käydä välillä ihan konkreettisesti ravistelemassa vallan kultaisia palatseja niin että kristallikruunut helisevät ja vuosikertaviinit läikkyvät kiiltäville pöydille ja parketeille. Niin me tehdään, minäkin vanha risupartapelle muiden mukana. Tämä ei sitten ole rintamasotaa, vaan sissiliike!

Älkää antako soihtujen sammua, pienet puolueet! Lyökää jatkossa vaikka hynttyitä yhteen! Luulisin, että suuri osa vihreidenkin äänestäjistä on jo rutistanut propellihattunsa. Monet älykkäiden vasemmiston edustajanuorten kannattajat puhisevat silkkaa turhautumistaan. Vaihtoehtoja tarvitaan tiellä parempaan ja inhimillisempään yhteiskuntaan. Talous ohjaa meitä liikaa, hyvästä rengistä on tullut paha ja julma isäntä.

Nostan tässä esiin kenenkään pyytämättä yhden kiinnostavan ajattelijan, Muutos-Akin Kuopiosta. Aki kertoo vaaliesitteessään mm., että länsipankkien saatavat PIIGS-maista ovat yhteensä noin 3 858 miljardia taalaa, mistä mm. Espanjan kontolla on liki 1 100 miljoonaa ja Italian niskassa liki 1 500 miljoonaa taalaa pankkien saatavia. Kriisejä ei ole ainakaan selätetty, eikä niitä EU:n nykyisillä konsteilla selätetä! Ei Jyrki ja Mari!

Lisää taloudesta sun muusta löytyy osoitteesta www.samassaveneessä.info.

Vaalirauhaa!

***