17.2.2014

Miljoonia tonneja kananpaskaa

Kevättä pukkaa rintoihin ja kukkaruukkuihin. Pian tulee ajankohtaiseksi erään firman vanha mukava mainoslaulu, mikä menee jotenkin näin: "Yks kakkaa, kaks kakkaa, kanankakkaa, muuta sitten ei tarvitakkaan."

Pietarin metropolin lähistön kanaloiden kohdalla viisun sanoja pitäisi muuttaa: "Miljoona, miljoona tonnia kanankakkaa, luontoon kanalanpitäjä nakkaa..." 

Ylen MOT-toimituksen kokoama ohjelma kertoo tänä iltana Pietarin lähistön kanatehtaista ykkösellä klo 20. Ohjelma lienee nähtävissä myöhemmin Areenassa.

Kamalalta tuo kuulostaa, jotta jopa pari miljoonaa tonnia, siis muutama supertankkerillinen kananpaskaa vuodessa levitetään melko huolettomasti luontoon, mistä sitä löllöä valuu ajan kanssa myös suomalaisten vesialueille.

Suureen itänaapuriin pitäisi varmaan suhtautua ainakin yhtä tasapuolisesti kuin he suhtautuvat meihin tsuhniin. Siispä on pakko kysyä, ihan vain ilmaan heittona, jotta mihin se suomalaisten kanojen kakka laitetaan, paitsi lannoitteiden raaka-aineiksi. Siinähän olisi jollekin nykyiselle toimittajaretkulle oikein paskamaisen jutun aihe!

Entä mihin lopulta joutuu nautakarjan kakka?  Tai hevonkakka, ongelmajäte, mitä ei ympäristöhörhöjen määräysten takia kai saisi hyödyntää edes lämmöksi polttamalla. Miten lienee sianpaskan laita?

Eläintuotantoyksiköiden koko vain kasvaa ja kasvaa. Se mikä on jossain kotikanalassa luonnollista ja ympäristölle kai hyödyllistä, ei ole enää välttämättä lainkaan hallinnassa suurteollisuudessa. Kasvissyönti tuntuu kyllä joskus järkevältä ratkaisulta. Tosin olisi tympeää syödä vain kasviksia tai pelkkää lihaa, molempi parempi.

***
Kaikki me kävelemistä harrastavat tiedämme, mihin niiden rakkaiden ja niiin kilttien hauveleiden kakkelit päätyvät. No, osa niistä päätyy kengänpohjiin. Murmurjaräyhräyh.

Jos kakka-aiheessa haluaisi pysyä, linkin takana on maukkaan näköisiä kakkamaisia leivonnaisia ja muutakin eläimellistä asiaa.


***

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2000/20000931

Suomessa direktiivit hoidetaan , ennekuin ne tulevat voimaan muualla Eu:ssa

intrigööri kirjoitti...

Vilkaisin linkkiäsi ja tarkat näkyy olevan tirektiivit näissäkin eläinten paska-asioissa. Valvonta tuottajatiloilla lienee sekin EU-Suomessa yhtä tiukkaa kuin ydinvoimaloissa? MOT:n ohjelmankin mukaan Venäjällä eletään näissäkin asioissa kuin vain Venäjällä voi. Suuri maa ja väljät tavat.