23.5.2021

Miljoonia tonneja kananpaskaa




Seurantajuttu ja jatko Karjalan kannaksen kananpaskajutulle 2014:

Kevättä pukkaa rintoihin ja kukkaruukkuihin. Pian tulee ajankohtaiseksi erään firman vanha mukava mainoslaulu, mikä menee jotenkin näin: "Yks kakkaa, kaks kakkaa, kanankakkaa, muuta sitten ei tarvitakkaan."

Pietarin metropolin lähistön kanaloiden kohdalla viisun sanoja pitäisi muuttaa: "Miljoona, miljoona tonnia kanankakkaa, luontoon kanalanpitäjä nakkaa..." 

***

Kamalalta tuo kuulostaa, jotta jopa pari miljoonaa tonnia, siis muutama supertankkerillinen kananpaskaa vuodessa levitetään melko huolettomasti luontoon, mistä sitä löllöä valuu Venäjältä ajan kanssa myös suomalaisten naapurien vesialueille.

Suureen itänaapuriin pitäisi varmaan suhtautua ainakin yhtä tasapuolisesti kuin he suhtautuvat meihin tsuhniin. Siispä on pakko kysyä, ihan vain ilmaan heittona, jotta mihin se suomalaisten kanojen kakka laitetaan, paitsi lannoitteiden raaka-aineiksi. Siinähän olisi jollekin nykyiselle toimittajaretkulle oikein paskamaisen jutun aihe!

Entä mihin lopulta joutuu nautakarjan kakka?  Tai hevonkakka, ongelmajäte, mitä ei ympäristöhörhöjen määräysten takia kai saisi hyödyntää edes lämmöksi polttamalla. Miten lienee sianpaskan laita?

Eläintuotantoyksiköiden koko vain kasvaa ja kasvaa. Se mikä on jossain kotikanalassa luonnollista ja ympäristölle kai hyödyllistä, ei ole enää välttämättä lainkaan hallinnassa kaikkialla suurteollisuudessa. Kasvissyönti tuntuu kyllä joskus järkevältä ratkaisulta. Tosin olisi tympeää syödä vain kasviksia tai pelkkää lihaa, molempi parempi.

***

Kaikki me kävelemistä harrastavat tiedämme, mihin niiden rakkaiden ja aina niiin kilttien hauveleiden kakkelit päätyvät. No, osa niistä päätyy kengänpohjiin ja koiranpidossa sivullisten ihmisten koteihin. Murmur ja räyhräyh!


Jos kakka-aiheessa haluaisi pysyä, linkin takana on maukkaan näköisiä kakkamaisia leivonnaisia ja muutakin eläimellistä asiaa.


***


***

4 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2000/20000931

Suomessa direktiivit hoidetaan , ennekuin ne tulevat voimaan muualla Eu:ssa

intrigööri kirjoitti...

Vilkaisin linkkiäsi ja tarkat näkyy olevan tirektiivit näissäkin eläinten paska-asioissa. Valvonta tuottajatiloilla lienee sekin EU-Suomessa yhtä tiukkaa kuin ydinvoimaloissa? MOT:n ohjelmankin mukaan Venäjällä eletään näissäkin asioissa kuin vain Venäjällä voi. Suuri maa ja väljät tavat.

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Hihasta ravisteltua kakkalottoa: Suomessa kanalat sijaitsevat peltojen liepeillä, niin kakat piilotetaan peltoihin. Venäjän Karjalassa peltoja taitaa olla jäljellä niukemmin. Toki Venäjällä olisi peltoja, mutta etelässä. Niinpä kakkaongelma siirretään ihan vaan luonnon helmaan isompina kasoina.

intrigööri kirjoitti...

En tunne koko Venäjän Karjalaa, mutta taannoin tuli ajeltua aika usein Sortavalassa. Peltoja siellä päin on ollut viimeksi joskus suomalaisten aikana. Nyt on vain pieniä kasvimaita ja marjapuskia vanhojen talojen ympärillä. Parhaille rantamaille on rakennettu uuttakin, mutta peltoja ei sielläkään isommin ole.

Pikainen oletus on, että Pietarin lähistön kanalat ovat paljon suurempia kuin suomalaisten laitokset. Voihan olla niinkin että suomalaiset vain osaavat piilottaa elukoidensa paskat paremmin kuin tuottajat naapurissa?