22.10.2015

Rikotaanko eläkepossu?

Suomen luottoluokitukset, joista Suomi muuten jostain syystä itse maksaa reilusti reittaajille, ovat vielä kohtalaisen hyvät. Tärkein syy siihen löytyy siitä, että Suomi laskee maan kokoon nähden suuret, noin 180 miljardin euron työeläkerahastonsa osaksi julkista sektoria. Menettely on laillinen, koska Suomi sai aikoinaan tehdyksi EU:n kanssa tällaisen sopimuksen.

Tällä jipolla Suomi ratsastaa tilastoissa edelleenkin. Taantuma jatkuu aina vain. Valtio velkaantuu kuin addikti pelipöydässä. Niinpä 60-luvulta lähtien kerättyjen eläkerahastojen paino velkarepun Suomen selässä lyö hartioita yhtä kyyrympään.

Mutta ei hätää. Kyllä rahan kuormasta voi helposti vapautua. Suomen viimeisillä suurilla rahoilla on omien velkojien lisäksi muitakin hanakoita ottajia. EU keskuspankkeineen, IMF ja mitä niitä hyeenoita nyt on, ovat piankin antamassa Suomelle runtua sen todellisista alijäämistä. Siinä sitä tulee taustaa suurelle puhallukselle.

Koska työeläkevarat on taannoin niin näppärästi, mutta silti virallisesti laskettu osaksi julkista sektoria, miten sitten suu pannaan, kun EU:n yhteisvastuut jysähtävät päälle. Pahimmassa painajaisessa ne reilut 180 miljardia euroa luistaisivat vähin erin Euroopan maiden ja pankkien pohjattomiin yhteisvastuisiin, eikä niillä saataisi kuitatuksi edes Suomen valtion omia velkoja. Tietenkään en toivo tällaista, mutta johtavien poliitiikkojemme rähnimiset isoissa asioissa pitkältä ajalta antavat aina odottaa pahinta.

***
Työeläkevarat on tarkoitettu eläkkeisiin, niin me onnettomat yleensä luulemme. Työeläkerahastoja ei siis voi käyttää muihin tarkoituksiin, koska laki ja asetukset... Mutta hallitus voi eduskunnan enemmistön tuella tehdä julkisilla varoilla mitä se haluaa. Tuommoiset lait ja asetukset voi muuttaa, kun kysymys on julkisesta sektorista. Yksityisiä suuria pääomia päättäjät ovat aina suuresti suosineet ja suojelleet.

Toisaalta myös EU-komissio voi tehdä melkein mitä lystää, ellei rautarouva Merkel sitä kiellä. Ilman Saksaa EU olisi vain iso historiallinen virhe, mutta Saksa toki haluaa säilyttää maanosassa johtavan roolinsa. EU:n lait syrjäyttävät aina kansallisen lainsäädännön. Oma apukomissaarimme Katainen ei edes saisi missään suosia suomalaista, vaikka halujakin siihen olisi, mutta eipä taida olla. Joten se siitä ex-pääministeristä. 

Kaikissa EU-maissa eläkkeitä ei ole lainkaan rahastoitu, unionissa on tässäkin asiassa sitruunoita ja meloneita. Suomen melonit eli työeläkerahastot ovat peruja valtion suurelta ja pitkältä kasvukaudelta, kaikkea ei silloin laitettu haisemaan ja kansakin sai kasvusta siivunsa.

En vielä väitä, että heippa eläkkeet ja tervetuloa nälkä, mutta siihen tämä EU:n, euron ja myös rajattoman kalliin maahanmuuton tuhon kolmio kuitenkin saattaa johtaa, ennemmin tai myöhemmin. Viime hallituskaudella pari härskeintä kansanedustajaa jo julisti ääneen haluaan rähmiä eläkerahastoja.

Ehkä Suomen puolustusbudjetista pitäisi antaa ainakin kunnon siivu Pelastusarmeijalle ja muille Hursteille, koska edes maan rajoja ei enää osata rauhan aikana puolustaa? Tämä uhkakuva koskee kaikkia. Eläkeasia kuuluu kaikille, se on meidän asiamme, kuten eräs EU:n aina rahalla tukema etelä-eurooppalainen vapaan kansalaistoiminnan järjestö, mikä tunnetaan sanonnasta la cosa nostra.

Sitä en enää osaa sanoa, keiden asialla kaikki suomalaiset kansanedustajat toimivat, paitsi omalla asiallaan ja EU:n lakeijoina. Eläkeasiat ovat tunnetusti vaikeita ja  monimutkaisia. Lähivuodet näyttävät, ryhdytäänkö eläkerahastojen käytössä vetämään mutkia suoriksi. Väitän, että kyllä ryhdytään.
  
Pienimpien eläkkeiden saajat joutuvat jättirahastoista huolimatta suorimaan ensi vuonna sossuun, mutta tiukassa saattaa avun saanti olla sieltäkin. Elämisen ja asumisen kulut liitävät korkealle, mutta eläkkeiden kasvu sakkaa.

Lisäyslinkki: Eläkerahastot riittävät eläkkeisiin.

Toinen linkki: Suuri eläkepuhallus.

***
Aina pitäisi hakea asioihin myös myönteisiä tai rakentavia katsantoja: Kaikki vain joukolla selättämään syksyä ja talvea kuntoilemalla, kuka mitenkin, vaikka silmiä pyörittelemällä! Eletään piruuttaan mahdollisimman vanhoiksi, valitetaan ja rähistään julkisesti aina jos siltä tuntuu! 

Kotimaiseen puudelimediaan ei ole taviksen kannalta paljon luottamista, kun kaupallismedian toimittajatkin vain silittävät eliittiä myötäkarvaan ja tärisevät työpaikkojensa puolesta. Ylen toimittajat eivät tärise. 

Mutta kyllä meistä taviksista vielä edes kansainväliset mediosot kiinnostuvat, ainakin monikanavainen Putinstanin Totuus ja nyttemmin myös pirteä Al Jazeera! 


€ € €


2 kommenttia:

Nils- Aslak kirjoitti...

10v sitten noista eläkerahoista 2/3 oli sijoitettuna Suomeen, mutta nyt vain 1/3. Yksi kolmannes, siis 60 miljardia on vain 10 vuodessa siirretty ulkomaille kasinopelureiden käsiin. Esko Seppänen on paljon kirjoitellut tästä asiasta.

Johan se pelkästään on ollut aiheuttamassa Suomen kriisiä! Juhlitaan jotain Googlen 500 miljoonan sijoitusta maahamme, kun tuhansia kertoja suurempia summia palkansaajien rahoja siirretään ulkomaille.

Nyt noita rahoja voitaisiin kotiuttaa asuntorakentamiseen, rautateihin ( rata Norjaan, Kelloselästä Muurmannin rataan etc ). Ranska, Saksa ja EU- pankit ryöstävät ne kuitenkin jossain vaiheessa!

intrigööri kirjoitti...

Pitäisi muistaa lukea Esko Seppäsen juttuja, se on taas unohtunut. Minulta alkaa mennä viimenenkin luottamus näihin Suomen herroihin, EU:n ketkuihin en ole koskaan paljon luottanutkaan. Nehän voivat asettaa meidät tässäkin rahastoasiassa ns. tosiasioiden eteen, kunhan valtio ja kunnat ovat velkaantuneet tarpeeksi, eikä siihen kauan mene.
Ihan kuin tässä mamukriisissä, levitellään vain käsiä, puhutaan rutosti paskaa ja otetaan tänne kaikki, ketkä vain ovat tulossa. Saavatpa ainakin vuokra-asuntopisnekset kulkemaan suurissa kaupungeissa. Kantasuomalaisten asuntopula ja työttömyys vain pahenevat. EU:n halpatyövoiman provissia Suomesta nyt tehdään ja samalla Naton puskuria Venäjää vastaan.
Olen ite jo harkinnut muuttamista johonkin halvempaan pikkukuntaan, missä vuokrat ovat vielä siedettäviä. Mutta nämähän yhdistävät kaikki kunnatkin.