21.10.2015

Kouluruokaa, jiihaa!

Köyhän, mutta kurjistuvan Suomen koululaitos osallistuu kiitettävästi maamme säästötalkoisiin. Kuulema yhtenä päivänä oppilaalle tarjottavan ruoan hinta on suurkeittiöissä saatu puristetuksi jopa 70 senttiin. Linkki ko. blogiin.

Tuo alkaa olla jo vaikuttavaa säästämistä. Suomalainen koululaitos on tiettävästi maailmanluokan vientituote, joten kyllä ruoassa säästämisessä pitäisi pystyä vieläkin parempaan. Talouskriisi runtelee monia suomalaisesta koulusysteemistä kiinnostuneita maita ja mistä ne säästöt uudistuksiin muualta revittäisiin muualta kuin lasten suista?

Isoista marketeista saa esimerkiksi uunilenkin reilusti alle euron, jollain 70 - 80 sentillä ja siitä riittäisi hyvinkin puolikas per lapsi. Nirpisteleville haarukalle tökkijöille riittäisi ehkä neljännes tuommoisesta lenkkimakkarasta. Tukusta moisia herkkuja saattaisi saada vielä halvemmalla?

Samalla hinnalla eli selvästi alle euron saisi myös pussillisen oivia lihapullia tai - pihvejä, sellaisia ehkä hieman kanannahkaisia, mutta hyvin säilyviä ja pomppivia. Pienen läppispitsan hintakin näkyy olevan halvimmillaan jotain 60 senttiä kipale, riittäisiköhän sellaisesta kahdelle keskenkasvuiselle?

Kalapuikkoja saa tavalliskaupastakin kymmenen puikon pakkauksen eurolla tai alle. Kalapuikkoja voi kai antaa lapselle kerralla enintään kolme, joten yksi puikko jäisi paketista yli. Kolmesta pakkauksesta ruokkisi siis vanhan laskutavan mukaan kymmenen lapsukaista.

Lisukkeita lautasella pitää tietysti olla. Halvempi makaroonipussi maksaa hypermarketissa jotain 15 - 20 senttiä ja siitä sitä riittää moneen lasten annokseen. Potutkaan eivät aivan karmeasti maksa, eivätkä porkkanat. Ketsuppia saa isoissa päniköissä halavalla, jne.

Kyllä kouluruoka-annos pitäisi pystyä tikistämään hinnaltaan johonkin 50 senttiin per lapsi päivässä! Samanlainen ruoka kelpaisi tietenkin laitoksissa ja myös erilaisissa vastaanottoloissa. Ehkä kuitenkin puurosörsseliä pitäisi tarjota isompia annoksia? Vanhusten vellien hintaa ei uskalla tässä edes arvioida, sillä suurkeittiömestarit keittoloissa pistävät parastaan ja siihen ei intrigöörin taito riitä.

***
Vakavasti puhuen, en kyllä oudoksu, jos kouluruoka ei kaikille lapsosille maistu. Jos noista olemattomista ruokien annoshinnoista vieläkin tingitään, en ihmettelisi sitäkään, jos suurkeittiöiden emännät heittäisivät kapustat nurkkaan ja leipäveitset kyökin oveen pystyyn. Sanoisivat silloin tietty, jotta tehkää itse pöperönne. Laitoskeittiöissä on kyllä korkeaa osaamista, siellä osataan tehdä pieniä ihmeitä, mutta mahoton on mahotonta.

Vaikka meillä on nykyisin piäministerinä uskovainen mies, vain itse mestari pystyi ruokkimaan muutamalla limpulla ja parilla kalalla tuhansia ihmisiä. Mannaa tyrkkää nykyisin harvemmin taivaasta, joten joku tolkku tuossa lasten ja vähäväkisten laitosruoassa säästämisessä pitäisi olla. 

Lapset ovat pieniä ihmisiä, mutta ne kasvavat koko ajan ja saavat uusia hampaita. Sitä varten voisimme hyvin pitää yllä myyttiä edes pienestä hyvinvoinnista valtiossamme. Jos kouluruokaa tai muuta laitosruokaa jää enemmälti yli, kyllä sille syöjiä löytyy, leipäjonoista päätellen. Tuleekohan noista leipäjonoista uusi Suomi-brändi, koska lähetystöissä ei tiemmä ole enää varaa kirkastaa kuvaa eli juhlia itsenäisyyspäivää? Aika paha!

Äkisti me putosimme Pohjolan hyvinvointivaltiosta köyhäläksi. Ruotsista en enää tiedä, nouseeko tuo siitä, mutta Tanska ja Norja ovat vielä voimissaan ja niin on myös tuhkapilvien keskeltä ylös ponnistava Islanti. Pitäisikö meidän Suomessa jo vaihtaa kansallislaulu kainuulaisten omimaan Nälkämaan lauluun?


***

Ei kommentteja: