29.10.2015

Kaupoissa mahdoton tilanne

Eipä ole kaupan pitäjällä tai myyjillä helppoa näinä ankeina aikoina, kun laki melkein suosii myymälävarkaita tai näpistelijöitä, olivatpa nuo sitten keitä hyvänsä. 

Turun Sanomien viime viikon uutinen kertoo sattumuksista, jotka seurasivat kantasuomalaisen vähemmistön edustajien eli romaniseurueen vierailusta salolaisessa kaupassa. 

Koska kyseisen seurueen kauppareissu yhdistyi jotenkin myymälävarkauksiin, myymälän pomo käskytti alaisiaan kieltämään romaneita asioimasta enää kaupassa. Pari päivää tapahtuneen jälkeen kaksi romaninaista tuli sattumoisin ostamaan jäätelöä, jolloin kassalla yksin työskennellyt nuori mies pyysi naisia poistumaan.

Loput TS:n kertomasta tarinasta on aika lailla arvattavissa. Paikalle saapui nopsasti myös jäätelönostajien tuttavia tai sukulaisia. Hässäkkä alkoi. Soiteltiin puolin ja toisin poliisille. Luultavasti muutama kipakka sana puhuttiin myös syrjinnästä ja rasismista. Nyt syyllistettyjen saappaissa olivatkin myymäläpäällikkö ja myyjä, eivätkä suinkaan nuo viattomat jäätelönhaluiset asiakkaat ystävineen.

Myöhemmin oikeudessa kaupan paikalla olleet työntekijät saivat syrjinnästä päiväsakkoja ja heidän työnantajansa määrättiin maksamaan neljälle(!) romaninaiselle yhteensä 7 500 eroa korvauksia kärsimyksestä.

***
Miten se noin meni? Varmaankaan tuo naisten jäätelönostoreissu ei ollut ennalta suunniteltu? Jäätelönostajilla ei tietenkään voinut olla ennalta tietoa kyseisen kaupan myymäläpäällikön asennoitumisesta oman kansanryhmänsä edustajiin asiakkaina? Sana ei kaiketi ollut kulkenut?

Jokin tuossa kyllä kelloa kilkattaa, koska kaksi naista halusi ostaa jäätelöä, mutta heti saapuvilla olikin isompi joukko samaa seuruetta. Ulkoa tuli lehtijutun mukaan myös kaksi vanhempaa naisten tuttua matruunaa asiaa selvittämään. Niinpä kaupassa olikin kahden sijasta neljä ja kai äänekkään äksyä naista.

Jos jäätelöt jäivätkin saamatta, nuo neljä naista saivat lohdutukseksi oikeudessa melko tuhdin korvauksen kärsimyksistään. Sillä kärsimysrahalla saisi vaikka lavallisen jäätelöä. Kaupan ei auttane kuin maksaa.

***
Tarina eli lyhyt lehtijuttu ei kerro, mitä kaupasta silloin alkujaan vietiin ja minkä arvosta. Mahtoiko siitä koitua seuraamuksia? Jokin näpistys, sellainen laintulkinnan mukaan alle 500 euron arvoinen, lie niin vähäpätöinen rike, ettei sitä paljon mainita kannattaisi. Toisaalta, meillä Suomessa on miljoona köyhyysrajalla kiikkuvaa asukasta, joille ykkössataset ja kympitkin ovat isoja rahoja. Kukaan ei haluaisi satasia hukkaan menettää, ei kauppiaskaan.

Kuten tiedämme, tuollaisista pienistä myymälävarkauksista tai näpistyksistä ei välttämättä seuraa tekijälle käytännössä mitään. Jos poliisi kirjoittaa  sakot, tulottomilta ja varattomilta niitä ei voida periä. Lusimaan ei noista sakoista enää usein joudu, koska kansamme korkeasti palkatut edustajat eivät hyväksyneet vielä kesällä aiottua lakimuutosta. Piti kuulema säästää arviolta 12 miljoonaa vuodessa valtion rahoja. Käräjille myymälävarkauksia tai näpistyksiä ei hevin viedä, vaikka siten toistuvista rötöksistä voitaisiin lopulta rangaista.

Maamme päättäjien ja oikeuslaitoksen mielestä esimerkiksi johonkin kansanryhmään kohdistuva kaupan asiakkaiden syrjintä on paljon vakavampi rikos kuin mikään kaupasta tehtävä varkaus. Näin vain menee. 

Kantasuomalaisten henkilöiden näköisiä ja heidän laillaan pukeutuneita ihmisiä kauppa ei voi kieltää tulemasta sisään, sillä saman tien se saisi sulkea ovet  kokonaan. Kauppa ei saa syrjiä ketään, eikä voi juuri estää pahoja tekemästä. Porttikiellon voisi kuulema antaa nimetylle myymälävarkaalle, mutta estääkö sellainen kielto paljon mitään?

***
Kaupan henkilöstö on myymälävarkauksien torjunnassa mahdottoman tehtävän edessä. Varmasti kyseisessä sattumuksessa myymäläpäällikkö menetteli lain mukaan väärin, mutta nuori myyjä vain noudatti esimiehensä käskyä. Pääosan myymälävarkauksista tekevät tietysti ongelmaiset henkilöt valtaväestöstä, sekä myös jotkut ulkomaalaistaustaiset kaupan asiakkaat. Kalja ainakin maistuu hyvin heistä useimmille ja pitsa.

Semmoinen ehkä syrjämielinen ajatus tuli korvan taakse, että kuinka sitten suu pannaan tässäkin asiassa, kun tuhannet maahamme viime aikoina äkisti ängenneet tulijat saavat kielteisen turvapaikkapäätöksen? Heidän passittamisensa kotimaahan on sekin melkein mahdoton tehtävä, joidenkin poliitikkojen korskeista puheista huolimatta. Maahantulijoihin nähden syntynyttä huoltovelvollisuutta ei voi noin vain kokonaan katkaista. Heidän työllistämisensä oikeasti mihinkään on pääosin tyhjää puhetta. 

Tyytyisikö suuri joukko toimettomia ja toivottomia, mutta terveitä nuorehkoja miehiä johonkin surkeaan joukkomajoitukseen ja minimaalisiin armopaloihin täällä kylmässä ja kalliissa vieraassa maassa? Pakko on ajatella niin, ihan vain inhimillisesti, että eivät he tyydy. Paljon ikävyyksiä on tiedossa, myös myymälävarkauksien suhteen. Ei kantaväestökään joillain sossurahoilla paljon ostele, edes jotenkin normaalin ihmisen lailla pärjääminen on köyhille todellinen taitolaji.

Lähikaupat ja korttelikaupat ovat tavisväestölle ja etenkin vanhemmille ihmisille tärkeitä. Moni noista tutuista ruokakaupoista saattaa vielä sulkea ovensa kasvavan hävikin ja turvattomuuden takia. Perusturvallisuuden sijasta Suomessa pitäisi kai alkaa puhua perusturvattomuudesta? Mediassa perussuomalaiset ovat kyllä mainittuja seksikkäämpi uutistelun ja ainaisen arvuuttelun aihe.

Osa myymälävarkaista on epätoivoisia syrjiksiä, huumeista, mömmöistä ja viinaksista sekaisin, omissa maailmoissaan. Kaupan myyjien ei pitäisi sallia ottavan turhia riskejä. Toki on mukava katsella videolta, kun kaupan kassan rivakka nainen taltuttaa ylimielisen kaljavarkaan. Inhimillistä toimintaa sekin on, pienillä kaupoilla ei ole varaa palkata kalliita vartijoita. Mutta entä sitten, jos sattuu jotain todella ikävää?

Ehkä meillä on tulevaisuudessa vain vahvemmin vahdittuja isompia ruokakauppoja, mutta paljon harvemmassa kuin nykyisin? Kyllä myymälävarkauksista pitäisi olla joitain oikeita rangaistuksia ja seurauksia niiden tekijöille, eikä vain sakkoja kaupan henkilöstölle siitä, että he yrittävät tehdä tarpeellista työtään.

LISÄYKSIÄ

Teknologia tuo varkaille tiukemmat ajat.

Puolen miljardin hävikki.  

Repullinen kerrallaan.

Sama riesa jatkuu. Ja jatkuu...***

2 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

Tässä sitä alkaa miettiä, että onko oikeuslaitoksen ohje rivien välissä seuraava: "Varasta niin paljon kuin jaksat kantaa"? Siltä se alkaa jo näyttää.

intrigööri kirjoitti...

Sakkojen muuntorangaistuksen palauttaminen olisi ollut askel oikeaan suuntaan. Olisihan myymälävarkauksien uusijoille mahdollista laittaa vaikka pantarangaistus. Valtio säästää tuossa ehkä 12 miljoonaa vuodessa tai sitten ei. Kaupan ala kärsii kaikkine turvakuluineen paljon enemmän.
Kansa sen lopulta maksaa, siis tämä vanha Suomen kansa, eivät tietenkään Ruotsin kautta tulevat vaihdokkaat, joille maksetaan se 12 milliä viikossa tai suunnilleen sen verran.