24.1.2017

Kuntasäästöjä "hampaat irvessä"

Säästeliäs Kuopio yritti vielä loppusyksystä hakea yli yhdeksän miljoonan säästöjä perusturvasta, jolloin leikkauskohteina ovat mm. vammaiset, vanhukset ja sairaat. Nyt nuo säästöt jäänevät noin neljään miljoonaan euroon.

Asiasta kertoo Savon Sanomat, minkä jutussa kivakirjoitetaan, jotta verorahoista maksettiin viime vuonna Kuopion luottamushenkilöille palkkioita ja korvauksia lähes 620 000 euroa. Jellonanosan noista rahoista kuittailivat kaupunginhallituksen jäsenet.

Kh kokoustaa satojen asioiden tiimoilta yleensä vajaat 40 kertaa vuodessa. Hallituksen jäsenistä paras tienaaja pääsi 25 000 euroon ja vähimmin kuitannut sai yli 11 000 euroa. Valtuutetuista 13 henkilöä ylsi yli kymppitonnin poliittisiin tienesteihin.

Palkkiot luottamustoimista nostetaan varmaankin puhtain käsin ja mielin, mutta ei puhtaina, sillä päältä pidätetään tuloveron mukaan. Lisäksi puolue perii sen ahneudesta riippuen luottamushenkilöiden palkkioista pois 10 - 25 prosenttia.

Luottamustehtävien hoitajille korvattiin lisäksi ansionmenetyksiä yhteensä vajaa kymppitonni ja matkakustannuksia päälle 14 000 euroa. Kuopiossa asuu myös pitkämatkalaisia luotettuja henkilöitä, sillä alueen keskuskaupunki on viime vuosina syönyt ympäriltään useita entisiä maalaiskuntia. Ruokahalua Kuopiolla olisi vielä jäljellä ainakin Siilinjärven paksun pihvin verran. 

Siilinjärvihän tunnetaan laajasti suurluottamushenkilömme, tupla-ex-ministerin ja nykyisen EU:n apukomissaari J. Kataisen kotikuntana.

Kuopiossa suunnitellaan tänä vuonna myös em. palkkioiden rapsakkaa korottamista, jolloin niiden kokonaismäärä kipuaisi yli 900 000 euron. Valtuustoryhmien uuteen tukeenkin on varattu jotain ja kuntavaalien jälkeen aloittaisivat uudet pitäjänraadit, jotka nekin tarvitsevat rahnaa.

Luottamustoimien hoitaminen paitsi valvottaa ja velvoittaa, se myös melkoisesti maksaa. Meininki on sama kaikissa kunnissa, joista osa on kaupunkeja. Tämäkin olisi kiva muistaa, kunnallisvaaleja vasten. Ennen omaa äänestyspäätöstä puolueiltakin voisi ehkä kysäistä jotain, edes sen nk. puolueveron rotsenttia? Puolueveroa pienentämällä voitaisiin pienentää sen verran myös yhteisistä rahoista maksettavia palkkioita. Vaiko eikö?

Kuntien luottamushenkilöiden palkkioista.

Ylen juttu kuntien näkymistä.
***

Ei kommentteja: