12.2.2017

Ruotsi & Suomi puolustus esillä jo 1920

Ajatus Suomen ja Ruotsin puolustusyhteistyöstä on ollut julkisesti vireillä siitä asti, kun Suomi itsenäistyi Venäjän alamaisuudesta, mihin se joutui, kun Ruotsin armeija petti. 

Historia toistaa edelleen itseään, kälätystä sotilasyhteistyöstä riittää, mutta toistaiseksi turhaan. Ruotsalaislähtöisestä Ruotsi-Suomi -sotaliittoumasta kertoi, kai ensimmäisten joukossa, oululainen sanomalehti Liitto vuoden 1920 viimeisessä numerossaan.

Kansalliskirjaston digitoiduissa aineistoissa pääsee nyt selailemaan sanomalehtiä vuoden 1920 loppuun asti. Intrigööri vilkaisi vain paria wanhaa awiisia, kuten oululaista Liitto-lehteä. 


Muita jutun aiheita olivat Suomen valtionvelka ja suunnitelmat Petsamon rautatiestä. Pikku-uutisena kerrottiin kuin sivumennen, jotta unitauti tappoi "muutamia" Oulun seudulla. 

Kajaaniin palkattaisiin ulosottoapulaisia ja ylimääräisiä poliisikonstaapeleita. Eduskunnassa edustajanpalkkioksi hyväksyttiin 100 mk. Lisäksi Liitto uutisoi neljällä sivullaan mm. monien kunnanvaltuustojen kokouksista, talvitiestä Hailuotoon ja raittiuskursseista Ruukissa.Kaupallisissa tiedotteissa kerrottiin, että: "Saapunut varastoon metsästystarpeita: Haulikon hylsyjä, Nallia, Välilatinkia, Haulia, Revolverin ja Winschesterin Patroonia. Ruutia ja Dynamiittia. Hyvin lajiteltu varasto."


***

2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Vuonna 1920 Ruotsi olisi toki ollut suuri vahvistus Suomen asevoimille. Nyt se ei ole niinkään varmaa. Jos norjalaiset yrittäisivät hyökätä Suomeen, Ruotsista saattaisi olla pientä suurempaakin apua, mutta tuo lähtökohta ei vaikuta minusta kovinkaan uskottavalta.

Jotenkin selkeämpää on, jos ei nyt sotketa Ruotsia mukaan maanpuolustukseen.

Ruotsalaiskenraalin mukaan itäinen naapurimme voisi valloittaa Etelä-Ruotsin parissa päivässä. Näen tämä ruotsalaisten ongelmana, johon Suomi tuskin ratkaisua voi tarjota.

intrigööri kirjoitti...

Ruotsi on päästänyt oman maanpuolustuksensa kummallisen heikkoon tilaan, vaikka ilmassa ja merellä olisi vielä iskukykyä. Jos Venäjä hyökkäisi sinne mamuilun suurvaltaan, mitä en oikein usko, ruotsalaisilla olisi tarpeeksi tekemistä ilman Suomen teoreettista auttamista.
Järkevää yhteistyötä saattaisivat olla JAS Gripen hävittäjäkaupat, osa koneista ostettaisiin vastakaupoilla Ruotsista ja loput olisivat Eurofightereitä, brittien kanssa ollaan ehkä muutenkin diilejä tekemässä.