14.2.2017

Sosialisti on emäpopulisti

Politiikkaa tulee nykyisin seuratuksi aika huolimattomasti, kuten äskettäistä SDP:n puoluekokoustakin. Se sieltä kuitenkin selvisi, että Suomen sosialististen demokraattien vanhoillinen linja tiukkoine ay-kytkyineen säilyy entisellään Antti Rinteen valinnan myötä. 

Meikäläinenkin jäi kokousuutisten jälkeen itsekseen ihmettelemään Rinteen ja muiden oikeauskoisten sosialistien julistuksia, suuria puheita ja lupauksia. 

Demareissa jupistaan muka kovasti populismia vastaan ja populisteiksi haukutaan tietysti lähinnä persuja, koska kokoomusta tai kepua ei uskalleta hirveesti haukkua. Seuraavaan hallitukseen olisi punaruusun puolueella kova hinku ja uuden hallituksen todennäköisin "vastuupuolue" on kokkelit tai ehkä kepu.

Intrigööri on kyllä jo kauan sitten hoksinut, että populismi on kaikkien puolueiden geneettinen ominaispiirre, eikä vähiten demareiden. Linkin takana on vain yksi vanha esimerkki.

***
Talouselämä-lehti on jutussaan selvitellyt, mitä A. Rinteen ja muiden suuret lupaukset tulisivat maksamaan, jos ne jossain ihmeen kummassa joskus toteutettaisiin. SDP on vieläkin, yleensä, mittauksissa aika suuri puolue, joten ihan pieniä ei tietenkään parane lupailla. Miljardeista olisi nytkin kysymys.

SDP:n lupausten hintalappu olisi noin miljardin vuodessa, yhteensä neljä miljardia vaalikaudella 2019 - 2023.  Demarien yleisturvamalli on olevinaan vaihtoehto nyt suunnitellulle (melko kelvottomalle) perustulolle. Keskeneräisen yleisturvamallin kustannuksiksi on mainittu useita miljardeja. Eikä siinä vielä kaikki, siitä demarien hyvästä ja kauniista paketista. 

Olisikohan siellä Lahden puoluekokouksessa ollut aatteen lisäksi vahvastikin populismia ilmassa? Mutta jospa oikean jakovaran puute pitää nykyisin korvata paksulla populismilla?

Ilmaista vai maksutonta sosialismia?

Lisäys: Antti Rinne kovana: "Ainakin jollain aikavälillä."


***

2 kommenttia:

Yksi Turkkulaanen kirjoitti...

K: Mikä se sellainen puolue on, joka ei pyri hankkimaan lisää kannatusta (siis populistinen puolue)?

V: Entinen puolue.

Antaa niitten syytellä toisiaan populismista, musta kylki jokaisella. Vanhaa sananlaskua mukaillen: Ei se ole hullu, joka väittää poskettomia vaan se on tyhmä joka uskoo.

intrigööri kirjoitti...

Demareissa ärsyttää se, miten herkästi sieltä syytellään toisia vaikka mistä. Demuämmillä on aina valmiina veskassa rasistinatsipopulistikortit ja jätkätkin ovat siellä jo femakoita. Demokraattiset aatokset demareilta loppuvat aina siinä paikassa, kun kansa sattuu äänestämään väärin. Köyhistä ja työttömistä nuo sossut eivät ikinä välitä pätkääkään, kuten ei ay-liikekään. Öykkäreitä ovat solisaliratit! Perkules!