27.3.2017

Sotesusi vai karhu?


USA:n presidentti Trump twiittasi lauantaina, jotta ei hätää: Obamacare vielä räjähtää ja sen tilalle kootaan suuri terveydenhuollon suunnitelma ihmisille. Jotenkin tuo kuulostaa tutulta. Suomessa eli pikku-trumppilassa on jo räjäytetty sosiaalihuollon toimeentulotukiosio tuhannen kelan päreiksi. Siitä mikä ensin tuntui hyvältä asialta, irvistikin susi. Isommassa sotessa saattaa käydä niin, että karhuja tulee vastaan?

Intrigööri ennusti, susille meni, ainakin osittain.



Terveydenhuollon suurta sote-suunnitelmaa vyörytetään valtakunnanjohtaja Sipilän johdolla eteenpäin kuin lumipalloa rinteessä. 

Aikomus lienee höynätä ihmisiä valinnanvapaudella ja posauttaa nykyinen pääosin hyvin toimiva terveydenhuollon systeemi kappaleiksi. Sirpaleista kasataan uusi pisnespalapeli, missä tärkeintä on, että joku pääsee aina rahastamaan. Köyhille ja kurjille jätetään kai jotain julkisen puolen halvalla tarjoamaa laastaria haavoihin.

Uusia toimijoita tulee kuin ämpärien jakoon hamuamaan siivua Suomen kaikkein rahakkaimmasta potista, terveys- ja sosiaalihuollosta, minkä rinnalla valtiollisen peliyhtiön lottovoitot ovat karkkirahoja. Jo vuosia sitten tuli hoksittua, että mm. optikkoketjuilla on hinku päästä osaksi virallista terveyssysteemiä. Viimeksi  silmälasiliikkeessä käydessä tuo toive kerrottiin ääneen.

Kaikki kunnia osaaville ammattilaisille, kuten optikoille, mutta lääkäri on lääkäri ja hoitaja on hoitaja, muut ammattilaiset ovat lähinnä terveydenhoitoa tukevia toimijoita. Mukaan palapeliä kokoamaan on tulossa on myös kolmas sektori, mitä kaikkea sekin pitää sisällään, siis melkein kaikkea.

Pankit ja kaupan sektori kokeilevat tietenkin hulppeita setelisiipiään myös terveyskauppiaina. Vakuutusfirmatkin ovat torhakoina. Isoa kalaa kannattaa pyytää, vaikkei sitä heti saisi. Toki räjäyttämällä saa kaikki kalat järvestä, ainakin yhdestä lahdelmasta kerrallaan. Sote-paukkujen jälkeen pintaan nouseekin varsinaisia vonkaleita.

Joskus demarit ja muut vanhan ajan vasemmistolaiset  varoittelivat tosissaan oikeistohallituksesta. Niille varoituksille tuli lähinnä hymähdeltyä, kun itsellä oli vielä jotain uskoa politiikkaan ja sen tavoitteisiin, puolueista riippumatta. Usko on kyllä hiipunut ja nyt vaikuttaa siltä, ettei Suomessa ole ennen kunnon oikeistohallitusta ollutkaan. 

Ehkä oikeisto-vasemmistojako onkin aikansa elänyt? Blogitekstejä kirjoittaessakin joutuu itsekin ihmettelemään, olenko nyt ehkä kommari vai porvari tai muutenko olen tässä änkyröimässä.

Usein vanhassa olisi vara parempi, kuten terveydenhuollossa ja sosiaalitoimessa. Kunnat olivat ennen pitkälti kuntalaisia varten ja taannoin kiireesti kuopatut lääninhallituksetkin eri osastoineen toimivat pääosin ihmisten ehdoilla. 

Ei pitäisi purkaa semmoista, mitä ei osaa koota, eikä hypätä pää edellä uimaan oudosta rannasta. Suomessa on kyllä ikivanha perinne päiden petäjään paukuttamisesta, joten mitkään varoittelut eivät auta. 

Mutta pitääkö kaikki taas "räjäyttää" kerralla ja kasata uudelleen palasista? Vähittäinen kehitystyö ei vissiin olisi mitään? Nämä asiat ovat liian suuria ja tärkeitä, jotta ne jätettäisiin hölmölän tyyliin vain poliittisten ns. aatteiden ja vaihtuvien voimasuhteiden riepoteltaviksi. Politiikka ei saisi olla kuin hiekkalaatikkoleikkiä, missä toiset eivät osaa tehdä kuin pahoja kakkuja rikottaviksi.

Linkin takana on blogistanista poimittuja mielipiteitä.

Valinnanvapaudella mahdoton aikataulu.

Tottahan se Trump haastoi?



***

Ei kommentteja: