2.7.2019

Mikä mun nimi on?


Ootellaan tässä jännityksellä, lähteekö Suomen hallitus ja sen takana oleva eduskunnan enemmistö sukupuolten tasa-arvossa yhteispohjoismaisille linjoille, Islanti etunenässä. Suattaa hyvinnii olla, sillä Rinteen hallituksella on ehkä edessään lähes neljä touhullista vuotta ennen kuin taas äänestetään uusi korjaussarja.

Islannin parlamentissa päätettiin justiinsa yksimielisesti, jotta maassa otetaan käyttöön sukupuolineutraalit etu- ja sukunimet, mutta nimijuttu on kuulema vain osa isompaa sukupuolia koskevaa lakiremonttia. Islannissa on toisenlainen nimikäytäntö kuin Suomessa, jossa muutos vaatisi ainakin määrällisesti enemmän vääntämistä.

Islantia sanotaan myös maailman vanhimmaksi demokratiaksi, ainakin sellaisen systeemin esiastetta istuttiin yli tuhat vuotta sitten alltingin käräjäkivillä. 
Mutta nythän ne siellä haltijoiden maassa vasta tempun keksivät, sillä uusi laki sallii myös henkilön juridisen sukupuolen muuttamisen siitä vain, ilman lääketieteellisiä kommervenkkejä tai edes diagnooseja. Tuleekohan haltijoista, tontuista ja maahisistakin umpineutraaleja?

Immeinen voi Islannissa määrittää itsensä myös muunsukupuoliseksi, jolloin väestökirjoihin merkitään sukupuolen kohdalle X. Jo vain tuommoinen houkuttanee uuden hallituksemme punavihreää enemmistöä, kepusta voisi olettaa löytyvän muutosvastarintaa, tiedä häntä. 

Miten sitten lienee sen fantsun feminismin kanssa, sehän on silkkaa epätasarvoa, kuten toksinen sovinismikin? Hallituksen kovasti korostama ilmasto lienee kumminkin neutraali, joskin hyvin vaihteleva osa maailmaamme.

Meikä aikoo jatkaa elonpolkunsa loppuun asti vanhoilla nimillä, joskaan ei kaikilla kujeilla. Jos Islannissa on pitkiä perinteitä, löytyy niitä Suomestakin.

Minullakin on historiankirjoissa tiedetty kokonimikaima noin 500 vuoden takaa, koska kaima liittyi isoihin maakauppoihin linnanherran kanssa. Tuo muinaiskaima hankkiutui linnan isännän epäsuosioon ja tuli karkotetuksi Savosta Kainuun korpiin.

Intri Gööri olisi sekin sukupuolineutraali nimi, on se yhteen kirjoitettuna ainakin nimimerkki. Nyt voisi alkaa keksimään itselleen ja tutuille uusia sukupuolineutraaleja etu- ja takanimiä, jos jälkimmäisenkin uudistaminen on tarpeen. 

Turvautuisin nimiuudistuksessa myös muinaisnimiin, joista osa sopisi myös läpineutraaliin, sävyttömään ja hajuttomaan nykyaikaankin.

Vaikkapa Aikamieli, Aikio, Hyvätty, Ihalempi, Ilma, Kaivattu, Lemmäs, Toivelempi, Päiviä, Toivikki ja Viti lienevät tarpeeksi sukupuolettomia. Linkki Wikipediaan.

Ei se nykyinenkään nimi lajitoveria pahenna.


***
Norjassa sukupuolen vaihtaminen tehtiin helpoksi jo kolmisen vuotta sitten. Vaihtajia oli silloin lain ensimmäisenä kuukautena 190 henkilöä.

Seksistisiä tuoleja myytävänä.

Kansanedustaja Anna Kontula puolustaa seksityöntekijöiden ihmisoikeuksia.

Mitäs lapsi isällä tekisi, kun laki sallii hänelle kaksi äitiä?


***

Ei kommentteja: