Mutta Yle ystävällisesti kertoo tänään hyviä uutisia: Uusi tutkimus kuulema luo toivoa saarivaltoille, joiden on pelätty hukkuvan, kun ilmastonmuutos nostaa merenpintaa. Tutkimuksen mukaan tuollaisilla saarilla saattaakin olla kyky sopeutua nousevaan merenpintaan eli saaret voisivat nousta vedenpinnan mukana. Linkki juttuun.
Jos tuon nyt yrittäisi suomentaa, lienee kysymys siitä, ettei meri ole onnistunut hukuttamaan sellaisiakaan saarimaita, joiden uskikset ovat julistaneet painuvan aaltojen alle jo aikoja sitten. Nyt on sitten pitänyt sopeuttaa luonto ilmastouskoon ja keksiä, että hupsista keikkaa - saaret nousevatkin, silleesti ylemmäs, sitä myöten kuin vesi kamalasti lämpenee ja aallokko kasvaa.
Taviksen vajavaisessa mielessä nouseva merenpinta yhdessä kasvavan merenkäynnin kanssa todellakin upottaisi matalimpia hiekkaisia saaria eroosion myötä ajastaan uppeluksiin. Sen voisi todistaa jokainen kakrukin, joka on yrittänyt tehdä hiekkakakkua matalaan rantaveteen.
Mutta lienee viisainta jättää Ylen hyvien uutisten ruotiminen ilmastoasioihin ja -uskomuksiin paremmin perehtyneiden immeisten kommentoivaksi.
Faktat vain ovat joskus hakusessa, kuten taannoisessa Ylen jutussa, missä tiemmä väitettiin matalien Salomoninsaarten Taro-kaupungin väkiluvuksi 30.000, kun se oikeasti oli tuolloin 500 asukasta. Linkki Ilmastotiede-juttuun vuodelta 2016.
Itse luen nousevien saarten arvoituksen samaan sarjaan meren syvänteisiin piiloon ikäänkuin hukkuvan lämmön kanssa. Hukkuvasta lämmöstä tuli tyrkättyä hupipostaus jo vuosia sitten. Linkki juttuun.
Vanha kansallinen viisaus kertoo vähän aiheeseen liittyen, jotta autuaita ovat puupäät, sillä he eivät huku!
***
(Juttua on vähäsen täydennetty ja pari linkkiä laitettu 20.7.)
Tekniikka ja Talous 2017: Aaltojen aiheuttama eroosio on hukuttanut joitakin pieniä asumattomia saaria.
Hyvältä uutiselta kuulostaa ainakin se, että Afrikassa metsitetään. SK 19.7.2019.
Hyvältä uutiselta kuulostaa ainakin se, että Afrikassa metsitetään. SK 19.7.2019.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti