12.3.2020

Suojaisiko saunominen virukselta?


(Koronatauti uusiutuu, joten pitänee uusia näitäkin vanhoja koronajuttuja. Sauna, kuumuus ja kesä liittyvät sopivasti aiheeseen.)


Koronaa ovat taas viestimet pullollaan. Tänä aamuna lehdet kertoivat mm., että kausi-influenssa tarttuu oikein hyvin kylmässä ja kuivassa ilmassa. Kosteissa ja lämpöisissä oloissa virus leviää huonommin.

Hengitystieinfektiot iskevät talvisin, koska virukset säilyvät hyvin kylmässä erilaisilla pinnoilla. Kuivuus altistaa tartunnan saajat viruksille, koska myös ihmisten limakalvot ovat tavallista kuivemmat.


Onkohan kukaan hurja suomalainen edes yrittänyt suojautua virustartunnalta saunomalla oikein pitkään ja hartaasti? Epidemian pahentuessa kaikille työpaikoillekaan ei saata olla asiaa. Ylimääräisen loman löylytauoilla kannataisi makoilla vaikka saunakamarissa takan ääressä ja pitää ilmankostutinta päällä.


Wanhan kansan kokemusasiantuntijoiden mukaan sauna, terva ja viina auttoivat kaikkiin tauteihin, jotka eivät olleet kuolemaksi. Onhan sitä monikin vilpitön kaljan ja viinan ystävä saunonut kesäisin melkein yhtä kyytiä päiväkausia ja ainakin sosiaalisesti juopotellut saunarakennuksessa. Kannattaisi ehkä yrittää rikkoa omia ennätyksiä ja saunotella saman tien viikkokausia, ellei ihan kuukausia jaksaisi?


Tervaa pitäisi olla saunassa ainakin hajuksi asti. Viinan tehosta tartunnan ehkäisijänä en ole varma, se tarttis kokeilla. Muistan, että joskus tervaa saatettiin laittaa tujaus löytyveteenkin, kuten kaljaakin, mikä ei tainnut olla kovin hyvä oivallus. 


Lehtijutussa ennustellaan koronan leviävän seuraaksi tehokkaimmin maailman suurkaupungeissa. Se tästä kamaluudesta vielä puuttuisi!


***
Lisää turhia kysymyksiä 15.3:  

Jos ja kun mietokin saunan lämpö nutistaisi koronaviruksen, miksi ei saunan tai jonkin muun lämpöhoidon vaikutuksia taudin torjunnassa tutkita lainkaan? 

Ja oma vastaus: Tauteja pitää lääkäreiden mielestä torjua vain lääketehtaiden kehittämillä lääkkeillä, eikä millään himpulikonsteilla, joita ei saa edes kokeilla, vaikka lääkkeitä ei olisi tulossakaan vielä aikoihin.

Toimivaa koronalääkettä ei toistaiseksi ole, muita lääkkeitä koronaan on kyllä kokeiltu, mutta tulokset jäävät epämääräisiksi, kuten tässäkin lehtijutussa.

Toisessa myöhemmässä lehtijutussa kerrotaan, kuinka jenkkipoliisit tappavat pöpöjä lämmittämällä työautonsa huonon saunan lukemiin.

5 kommenttia:

J. Jörgensen kirjoitti...

Niin no, kostealla kuumuudellahan niitä tavanomaisia viruksia ja bakteereja tuhotaan; sanovat sitä autoklavoinniksi. Mutta siinä lämpötila on aika lailla yli sen, mitä ihmisen nahka kestää; tyypillinen autoklavointisykli on 20 min 121 asteessa (C). Sinänsä hyvä kysymys, mikä kyllä olisi mahdollista selvittää kokeellisesti. Tässä yhteydessä hyvä myös muistuttaa, että mikrobien ollessa kyseessä on ajateltava tuhoutumista populaatioilmiönä, eikä siis yksittäisen organismin inaktivoitumisena. Esimerkiksi elintarvikehygienikot käyttävät käsitettä desimeroitumisaika (D-aika), millä tarkoitetaan aikaa, jossa annetuissa olosuhteissa (lämpötila, pH, vesiaktiivisuus, ...) populaatiosta on elossa enää 10%. Se, kuinka monta D-aikaa tarvitaan koko alkuperäisen populaation tuhoamiseen, riippuu tietysti sen suuruudesta.

intrigööri kirjoitti...

Onhan sitä joskus sattunut porukkaan, missä on ähötetty lauteilla hyvinkin 120 asteen löylyissä, mutta ei se ole miellyttävää. Enkä halua ajaa toisia pois lauteilta, kuten joillakin luupäillä on tapana. Siinähän voisi sanoa, että olo on nyt kuin autoklaavissa, mutta siitä ne tyypit vasta innostuisivat löylyä mättämään.

Mitenhän ne mikrobit kestäisivät esim. sata astetta ja puoli tuntia? Olisiko tuossa jopa tutkimisen paikka?

Tuli vain mieleen, että jatkuva kuumuus ja kosteus saattaisivat ehkäistä tartuntoja. Jospa myös käsidesin tärkeimmän raaka-aineen nauttiminen sisäisesti tehostaisi suojaa? Kiivaalla vihdan tai vastan mäiskeellä voi torjua tauteja aiheuttavia pahoja henkiä.

Koronaa tässä on vain odoteltava. Vielä äsken oottelin tyynesti kevättä. Mutta tuleehan se kevät sieltä!


J. Jörgensen kirjoitti...

Siinä voisi ihan todella olla tutkimisen paikka - eikä pelkästään koronaviruksen osalta. Mutta hiukan epäilen tuota 120 asteen löylyä. Saattaa se mittari seinällä niin näyttää, mutta mikähän on lämpötila hikisellä ihollasi, saati esimerkiksi hengitysteiden limakalvoilla?

intrigööri kirjoitti...

Sellainen muistikuva saunomisesta jäi jo kauan sitten. En tiedä, mikä olisi ollut tarkka lämpö iholla, eikä jostain saunan seinämittaristakaan voi mennä takuuseen.

Kovissa löylyissä tuli taannoin oltua silloin tällöin. Oli nääs puolihulluja tuttuja ja sauna lämpesi kesällä joka ilta jossain. Satasen löylyä en mittarilämpönä en säikähdä vieläkään, vaikka en enää käytäkään sisäisiä tehosteita.

Tulin kumminkin aina itse kävellen ulos saunasta. Heh. Rantasaunasta pääsi äkkiä uimaan.

intrigööri kirjoitti...

Vanhan uskomuksen mukaan vain semmoinen ihminen voi olla terve, jota ei ole tarpeeksi tutkittu. Intrigöörin omatkin kokemukset tukevat tällaista tulosta.
Pitkään pärjäsin yhdellä ja kahdella reseptilääkkeellä. Kun yksi lääkäri alkoi tutkituttaa meikää kunnolla, löytyikin melkein kerralla itselle uusia lääkintää vaativia tauteja. Apoteekit ehkä kiittää, minä en.

Kyllä se koronapöpö kuolisi kuumassa, eikä siinä pitkään menisi, mutta miten sen hommelin järkkäisi? Paan linkin tuoreeseen lehtijuttuun:

https://www.iltalehti.fi/koronavirus/a/f27567b9-8218-462a-be9b-4aed3efde043