16.4.2013

Mitä väliä pykälistä?

EU se meille meille lakeja ja direktiivejä hulluna pukkaa niin että joskus bisnesherrojakin hirvittää. Ja eduskunta se vasta lakeja meille mättää. Oikeastaan ne lakipykälien viilaamiset ja höyläämiset ovat koko Arkadianmäen sirkuksen ainoa järjellinen tehtävä, ellei joutavaa pönötystä lasketa. Sutta sieltä tavallisesti tulee, mutta sekin on laeissa huomiotu, sillä susi on tiukasti suojeltu elukka.

Mutta oikeestaan, mitä välii. Mitäs me tavikset niistä älyttömistä lakipykälistä, veroista ja maksuista välitetään, kun poliitikotkaan eivät niistä aina viitsi välittää. Ei Villekään (viher) välittänyt, kuten päivän uutisissa kerrottiin. 

Moraali - mikä se semmoinen on? Vai laitetaanko muka koko kansa lusimaan, jos jokainen jotain lakia tulkkaa omalla tavallaan? Näin oli kyllä ennen naapurissa, niin monen suomalaisen ja yleisradion alati kehumassa ihmemaassa Neukkulassa. Pakkovaltaa ja piikkilankaa siellä riitti aikansa, mutta riittääkö sitä täällä Eukkulassakin? Eipä taida riittää.

Vaan on sitä meikäläinenkin on aika nipotiukkis, kun on tohtinut aikaisemmin blogissa arvostella vihreää naisministeriä pienistä huolimattomuuksista remppahommien maksupuolessa. Mitäpä sen on väliä? 

***
Pyörii se musta ja harmaa rahakin yhteiskunnassa. Jerkkuileva tai kangella kääntävä pikkukonna käyttää hyödyllisesti kaikki jostain kaupasta, kioskista tai firmasta, aukioloajoista riippumatta, ottamansa tienestit. Hän laittaa diileriltä saamansa rahat kiertämään ja ostaa jostain toisesta kaupasta vaikka mitä kivaa ja elättää ehkä myös lähipalveluja, kuten kapakoitsijaa. Huumeorjat ovat tietty oma lukunsa.

Iso kauluskonna kuluttaa sitten isosti jakaen anastamaansa hyvää perheelleen ja hyville veljillekin. Iso konnuus on monialaista, sama se keneltä vie. Hauskinta on tietysti viedä lapsilta ja vanhuksilta. Joku onnistui viemään jopa kokonaisen lastenkodin säätiöineen ja joku toinen köijää mm. satojen vanhusten säilyttämisestä saamansa tuotot verottajalta turvaan. Raha kun ei pahalta haise.

Työn raskaan ja harmaan raataja laittaa hänkin pikku tilinsä kiertoon, ainakin ruokakaupassa. Hän saattaa myös käydä kaljalla ja ostaa perjantaiputelin. Jos harmaan talouden duunari kurlaisi alkohoolia enemmälti, jäisivät duunit tekemättä ja mitä siitäkin tulisi. Jäisi siinä moni väliseinä laittamatta, peltityöt tekemättä, seinät sutimatta, putket jenkaamatta ja sähköt vetämättä. 

Moni remppa olisi jäänyt tekemättä ja omakotimökki olisi ilman harmaata ahertajaa ja osaajaa jäänyt vuosien varrella valmistumatta tai keskentekoiseksi, rakentajan velkabudjetti kun tahtoo aina loppupäästä huveta. Tee se itse kun ei ole sallittua, ei ihan aina, jos vaikka osaisikin. Vaikka onko silläkään enää nykyisin niin väliä?

Harmaa työ on niin kovin monen suomalaisen rakennuttajan ja samalla myös työttömän tai muuten pienipalkkaisen duunarin pelastus. Ainakin ennen harmaat hommelit piti tehdä  nopeasti ja samalla viimeisen päälle kunnolla. Harmaisiin hommiin ei edes päässyt, jos ei ollut hyvä käytännön osaaja. Paitsi ehkä pääsi armeijan harmaisiin.

Rakennusboomin ylikuumenemisen huomasi ennen siitä, ettei ukkoja löytynyt edes harmaisiin hommiin. Nythän tekijöitä riittää, mutta normaalin päivätyön laatu on kärsinyt pahasti. Olisiko syy siinä, ettei vierasperäisille työläisille oikeastaan tavata maksaa palkkaa, heille annetaan vain vähän elatusrahaa. Harmaata tekevät kotimaiset ammattihempat, myös korjaillen monikansallisten päivätyöläisten jälkiä tai mitä milloinkin. 

Harmaasta työstä myös maksetaan oikeasti, nopeasti ja reaalitaloudessa. Nahkatakkimiehillä on aina paljon kätsyä kuminauharullalla taskussa. On muuten niissä kuvioissa paree ollakin.

Ja harmaita hommia aina riittää, vähän kaikkialla. Joten mitäpä sitä moittimaan, jos ministerikin... Ja pitäähän korkealla tasolla harmaata taloutta torjuessa ja valtioyhtiöitä ohjaillessa olla edes hajulla siitä, mistä siinä talouselämässä on oikeasti kysymys, kun rahan äänellä laittaa.

Ja mitäpä on väliä senkään, jos vihreän miesministerin kaasujalka joskus painaa. Kyllähän se kouhotus jostain typeristä fillareista tai sähköautoista ja tuulipropelleista varmaankin  tympii. Saa sitä joskus jokainen ratin takana pikkuisen irrotella. Ei se pienehkö ylinopeus hyvällä autolla ja kunnon tiellä mitään meinaa. Kahtasataa jos olisi poika painanut menemään jäisellä kelillä, sitten se vasta olisi ollut vihreältä vähän machosti tehty!

Eikä siitäkään kannata välittää, jos vakituinen käyttöauto sattuu olemaan Ruotsin rekisterissä. Hyvä ihme, Suomihan on ruotsalainen! Eikö muka sitä ymmärretä, että hyvien naapurien kesken voi aina vähän joustaa? Olisi se aika epäreilua, jos moisesta pikku ajelusta pitäisi ministerin mätkyveroja maksaa, ihan kuin tavikset. Vai mitä?

***
Eikä silläkään olisi mitään väliä, jos tässä meikäläinen tässä hurjaantuisi ja kävisi kohta kylällä jostain lähikaupasta mäyriksen ja hookoota koukkaamassa, ehkä muutakin, eikä rahaa tartte aatella. Oma moraali siinä vain jarruttaa, ettei niin voi tehdä.

Jaa, jotta maksaa pitäisi? Siellä kassalla? Eikä pidä, älkää nyt hassutelko! Eräs edellisen hallituksen vihreä oikeusministeri, nainen muuten, sai aikaan sen, ettei tartte maksaa jos ei taho. Eikä siitä köyhälle velkaiselle paljon mitään seuraisi, tyhjästä on turha nyhjäistä, eikä sakkoja lusimaan helposti laiteta, jos ollenkaan.

Vikkelässä kunnossa juoksukaljoja hakiessa on kyllä hyvä olla, sillä huonolla onnella kaupassa voi olla joku alipalkattu vartija ja tai hyvin suvaitsematon kauppias. Mutta sitä tervettä juoksukuntoakin vihreä ministerirouva kai ajatteli vanhoja tiukkislakeja uusiksi rukatessaan, ihan vain suvaitsevasti köyhien kansalaisten parhaaksi. Juoksuhan tekee köyhille hyvää, siitä saa myös onnistumisen iloa. Eikös vain? 

Mitä sen on väliä, jos vaikka kaupasta vähän vie, toiset sen aina maksaa, tavalla tai toisella. Pitäisikö vain ottaa rentaalisti ja äänestää seuraavan kerran noita rentoja vihreitä. Kyllä vihreät aina sen sisarpuolueensa komulkaanit voittaa! Vihreenä voisi myös päästä moraalisesti toisille nipottamaan, ellei muuta keksi, niin roskien lajittelusta. Ihquu!

Ja mitä senkään on välii, ettei opettaja saa nykyisin työntää luokasta pois rähinöivää teiniä.  Fudut siitä saa, se ope. Kovaäänisimmät murkkutenavat on ne, jotka koulussa määrää. Mutta väliäkö silläkään? 


***
Eipä tarvitse olla kumma ennustaja veikatakseen, että yksityiskoulut yleistyvät. Suomessa on pian rupusakin kakaroille julkiset ja vähän homeiset koulukasarmit. Hyvinvoivien perheiden lapsosia varten on vartioidut yksityiskoulut. Terveydenhoidossa se on jo arkipäivää.

Mutta köyhät ja rötösherrat meillä on aina keskuudessamme. Kansantaiteilija Jaakko Teppo välitti aikoinaan edes rötösherroista, vaikka katselikin Ryynäsen Topin touhuja hyvin suvaitsevasti.


***

Ei kommentteja: