20.11.2016

Bana Alepposta


Google kertoo, että tänään on Lapsen oikeuksien päivä. Olen twitterissä vain kuulolla, mutta seurattavien joukossa on Syyrian Aleppossa sodan keskellä asuva ja sieltä ahkerasti twiittaileva pieni tyttö Bana al-Abed.

Bana on näemä 86 tuhannen muunkin ihmisen seurannassa. Hän on postannut yli 600 twiittiä, kuvia ja videoita. Myös tykkäyksiä on kertynyt paljon, hellyttävimpiä niistä ovat toisten lasten Banalle ja hänen pikkuveljilleen lähettämät twiitit.

Aleppo on ensimmäinen sota, mitä olen seuraillut lähes suorana myös lapsen silmin, vaikka sellaisen tilanteen ajatteleminen pahaa tekeekin. Olin pari viikkoa pois twitteristä, mutta tuli mieleen, että mitenhän se Bana-tyttö pärjäilee. Piti ottaa twitteri taas käyttöön.

Lisäyksiä 

Myöhempää lisäystä 28.11. tähän sen verran, että Bana twiittailee kotikulmiltaan tietysti äitinsä avustuksella. Äiti lienee toiminut englannin kielen opettajana. Mahdollisista muista auttajista ei ole tietoa.

Lisäys 29.11: Intrigööri meni näemmä tässä Banan twiittailussa retkuun eli lankesi johonkin Assadin vastaisten kapinallisryhmien eli islamistien propagandaan. Pikku-Banalla näyttää todellakin olevan muitakin "avustajia" twiittailuissa kuin oma äippä. 

Tuo olisi pitänyt tajuta jo joistakin Banan twitter-tililtä postailluista sotimisen uhreina kuolleiden lasten kuvista, jollaisia tuollainen pikkulikka ei ainakaan itse kuvaisi, eikä varmaankaan laittaisi julki. Minulle kävi niin kuin oli tarkoituskin, että aloin ajatella vain lapsia ja perheitä sodan keskellä. Mutta silti - propagandaa tai ei, todellisuutta nuokin Banan lukuisat viserrykset heijastavat.

Linkki Banan twitter-toimintaa käsittelevään blogiin.

Kyllä Aleppossa ja muualla Syyriassa on paljon lapsia sodan keskellä.Lapsia hyödynnetään julkisuudessa, pitäisi olla tarkkana. Toki projekti Bana on ensimmäisiä omassa lajissaan. Sekin pitäisi muistaa, että synkimmät terroristijoukkiot jopa lähettävät lapsia itsemurhapommittajiksi, yms.

Sotaviihde kehittyy

Vietnamin sotaa 1960-70 -luvuilla sanottiin ensimmäiseksi tv-sodaksi. Netissäkin nähtävien sotien aikaa on eletty yli 20 vuotta. Twitter-sodat taisivat alkaa varsinaisesti vuoden 2011 arabikeväästä.

Mihin tekniikan kehitys meidät vielä viekään? Ehkä pääsemme näytöillä tai virtuaalilaseilla suoraan keskelle sotimista, vaikka lennokkien kyytiin tai sotilaiden kypäräkameroihin? Suoria pätkiä sotatilanteista nähdään tietysti jo nyt.

Sotimisen täytyy olla yhtä helvettiä, mutta samalla se on myös suurta globaalia viihdettä. Jokin mediamahti varmaan vielä joskus näyttää taistelutilanteita seurauksineen yhtä aikaa molemmilta puolilta. Syyriassa ja muissa arabikevään ja alueen sotien jälkijäristyksissä keskenään sotivia osapuolia on useampia kuin kaksi, joten valinnanvaraakin olisi.

Pääasia lienee, että ammutaan, pommitetaan, räjäytellään ja tapetaan ihmisiä, eikä sitä ikinä lopeteta? Kysymys ei ole pelkästä sotimisesta, vaan myös silkasta lasten ja aikuisten siviilien murhaamisesta? Syyriassakaan tappaminen ei lopu, vaikka pahin tautipesäke daeshin muodossa tuhotaankin.

Aleppossa on kuulema aikuisten ohella 100 000 lasta? (Lasten määrää lienee julkisuudessa liioiteltu, mutta onko sillä suurta väliä? Kuitenkin lapsia ja aikuisia siviilejä kuolee ja haavoittuu eri osapuolten iskuissa jatkuvasti.) 

Tässä linkki ylen juttuun, (jossa näkyy esiintyvän myös "kiva" lelu-Rami). 

Paljonko lapsia lienee muissa kaupungeissa, kuten Mosulissa ja Raqqassa? Päästäisivät edes lapsiperheet pois sotimisen keskeltä, mutta sellaiset tulitauotkin taitavat kiireisten sotatöiden keskellä olla mahdottomia? 
***
Lisäys: Kuka onkaan pahin pahiksista

Ps. Banan tili näkyisi poistetun twitteristä 5.12.2016. Se sitten siitä seurannasta.

***


Kuka kiva setä onkaan lasten ystävä heti
vuoden alussa 2017?
Bana Erdoganin kaverina

Joko pitäisi kehaista Turkin voimamiestä Tayyip Erdogania? Varmaankin pitäisi, koska hän näyttää Reutersin mukaan pelastaneen Alepposta äitinsä kanssa ahkerasti twiittailleen pikku Banan perheineen.

Toivottavasti turvapaikka löytyy myös muille Alepposta lähtemään päästetyille lapsiperheille. Vielä parempi olisi, jos Turkki auttaisi oikein tosissaan lopettamaan koko Syyrian pitkällisen sodan, yhdessä Venäjän kanssa. Aina sitä toivoa sopii. 


Linkki Reutersin twitter-juttuun, Bana ja Erdogan.


Toinen linkki intrigöörin aiempaan juttuun Banasta.



Lisäys: Lapsi propagandan välineenä. RT:n juttu Banasta kesällä 2018.


***

Ei kommentteja: