21.11.2016

Masis iskee? Mene robotille!

Pitäisikö sote-uudistuksessa ottaa kunnollinen jäähdyttelytauko, koska vanhakin malli toimii ja odotella terveydenhoidon tietotekniikan kehittymistä? Kauppalehti kertoo jutussaan, jotta koneoppimisen avulla on jo mahdollista löytää lähes kaikki itsetuhoiset henkilöt.

Kolmen koplan hallitus työntää terveydenhoidossa suurta osaa ns. vastuista julkiselta puolelta yksityisille firmoille. Molemmat ovat hyvin kalliita järjestelmiä, mutta firmojen on vielä lisäksi tehtävä voittoa. Verojen maksusta ei tunnetusti ole niin väliä, juu.

Terveydenhoidossa on paljon korkeaa osaamista ja kehittynyttä tekniikkaa vaativia alueita, mutta päälääkärin homma eli psykiatria se vasta vaikeaa on. Toisaalta sanotaan, ettei psykiatriassa lääkäriä erota potilaista juuri muu kuin se, että jälkimmäiset syövät enemmän pillereitä.

Tietotekniikka näyttäisi myös nuppitohtorina pystyvän sellaiseen, mihin ihminen ei usein pysty. Jos poliittiset päättäjät lopettaisivat turhat hötkyilyt, löytyisi ehkä uusien hirmuisten hallintohimmelien ja mm.12.000 euroa kuussa tienaavien keikkalääkärien lisäämisen sijasta uusia ja luotettavia teknisiä ratkaisuja, jotka tulisivat yhteiskunnalle halvemmiksi. Henkilöstöpulaa voitaisiin helpottaa muuten kuin erilaisin kepulikonstein.

Miksi emme ikäänkuin kääntyisi tarvittaessa robotin puoleen? Sotekakun leipomiseen ja paistamiseen toimivaan kuntoon ei hallituskauden jäljellä oleva puolikas riitä. Osaamme jo odottaa, ellei jännityksellä, niin ainakin terveellä pelolla, että jo reilun kahden vuoden kuluttua sotetaikinaa tulee vatkaamaan myös uusia intoa puhkuvia poliittisia toimijoita. 

Tunnelma on kuin hiekkalaatikolla: Yksi tekee mielestään hyvän kakun, mutta toinen iskee sen heti lättänäksi ja lällättää.


***

Ei kommentteja: