17.10.2018

Asunnoton yöllä ja päivällä

Pari vuotta sitten ylen jutun otsikossa hehkuteltiin, miten "Suomi hullaantui ulkona nukkumisesta..." Jutussa ei ollut kysymys asunnottomien yöstä, vaan kampanjasta, jossa kokeiltiin ulkona yöpymistä hyvin valmistelluissa olosuhteissa. Lukijatkin saivat lähettää tunnelmallisia kuviaan ulkona nukutusta yöstä.

Kampanja innosti intriksen sutaisemaan kasaan oheisen kuvakoosteen, jossa siinäkin on jotain tunnelmaa, mutta hullaantumisesta ei ole havaintoa. Postauksen kommenteissa tuli todetuksi, että kyllä yksi yö ulkona voi olla hieno kokemus, mutta sata yötä ja pakon edessä ei hampaita naurattaisi.




Ensi yönä me lämmitetyissä kämpissämme asujat voimme taas olla olevinamme huolissamme asunnottomista. On asunnottomien yö!

Myötätunto ei paljon lämmitä, mutta on hyvä, että asunnottomia muistetaan. Auttajia ja apua löytyy onneksi muinakin aikoina kuin yhtenä yönseutuna.

Ensiksi linkki tilastoihin. Toiseksi ylen juttuun, missä kerrotaan, että asunnottomien määrä lienee tilastoitua suurempi.

Tämä blogi koostuu enimmäkseen Kuopiossa, joten laitan linkin paikallisesta asunnottomien yön toritapahtumasta

Kuopion Kaupunkilehden jutussa kerrotaan, miten asunnottomia autetaan jatkuvasti Patakukkulan toimintakeskuksella.

Hyvää yötä!

***


Lisäilyä: Marraskuun 1. päivänä syksyn lehdet kertovat, että Lontoossa nukkuu yli 3000 ihmistä kaduilla. Tuota ennätyksellistä määrää asunnottomia luonnehditaan kansalliseksi häpeäksi, vähempi joukko ei kai päättäjiä ihan niin kovasti hävetä.

Unkarissa on puklattu ulos jyrkkä laki, jolla kielletään ulkona nukkuminen. Poliisi saa hajottaa ulkona nukkujien suojatkin. Valtion yömajoista löytynee makuusija 11.000 kodittomalle, kaikkiaan heitä arvioidaan olevan maassa noin 20.000 henkilöä. Hätämajoitusta on luvattu lisätä, siis luvattu.

***

5.3.2019: Halvempia asuntoja voitaisiin rakentaa, vain normistoa keventämällä, KL.

14.2.2019: Vuokra-asuntojätti Kojamo teki vonkalemaisen tuloksen.

Blogilinkki 14.2: Asuminen kallistuu, joko ollaan tapissa?

Linkki Ylen juttuun yhdestä asunnottomasta, 14.7.2019.

***


2 kommenttia:

Veijo Hoikka kirjoitti...

Jäämme jännityksellä odottamaan maamme poliittisen eliitin poseerauksia asunnottomien tilaisuuksissa, vaalitkin tulossa. Hurstin joulujuhlissahan tilaisuutta juhlistettiin ylimmältä taholta https://www.iltalehti.fi/kotimaa/201712242200627528_u0.shtml

intrigööri kirjoitti...

Asunnottomien joukko on sen verran pieni, ettei sieltä paljon ääniä laariin satele. Köyhien joulu koskettaa jotenkin enemmän kuin miljoonaa suomalaista, joten silloin poliitikon kannattaa pönötellä muka köyhien asialla.