18.8.2019

Suunnaton voimavara?


Talouslehden jutussa hehkutellaan maahanmuuton myönteisiä vaikutuksia Ruotsin ja Saksan talouskehitykseen, tietenkin säästöliekillä sisuttelevaan Suomeen verrattuna? Hehkuttamassa on EK:n ekonomisti.

No, suomalaisten palkankorotuksista aletaan kesän mentyä jutella isoilla kirjaimilla. EK halunnee näinkin ilmaista, että palkkakehitystä voi hillitä monella tavoin, edes teoriassa. 


Viime vuonna nettomaahanmuutto oli Suomessa noin 12 000 henkilöä, yllättävän paljon, muuten. Olen kai valaistumaton arvioitsija, koska luulin tuon pääluvun olleen 4000 - 5000 henkilön huippeilla?

Ruotsissa päälukuinen nettotulos oli viime vuonna noin 86 000 ja Saksassa noin 400 000 ihmistä. Parikymmentä vuotta sitten Suomen ja Ruotsin suhteellinen nettomaahanmuutto oli kuulema samalla 0,07 prosentin tasolla koko väestöön suhteutettuna. Sitten Ruotsi karkasi väestönkasvatuksessa rökälehtivään maaotteluvoittoon. 

Jos Suomi olisi edes yrittänyt seurata Ruotsin väestönhankinnan ME-tason spurttia, meillä olisi jo jokunen satatuhatta asukasta enemmän kuin nyt. Kestävyysvajekin tiemmä hupenisi hurjasti silloin, jos maahanmuutto olisi pääosin työperäistä. 

Entäs sitten, kun palkallisia töitäkin pitäisi tulijoille löytyä. Ja oikeita palkanmaksajia, eikä vain jo valmiiden verotulojen siirtäjiä.

Saksahan on niin paljon Suomea suurempi ja toisenlainen maa, joten en uskalla vertailla. Samassa unionissa tässä sentään roikutaan.

Jospa ruotsalaiset ja saksalaiset ovat nyt paljon meitä onnellisempia? Ehkä, mutta ehkä eivät välttämättä? Mitenhän bruttokansanonni kehittyy?


Linkki Talouselämän juttuun.


***
Tylsän sunnuntain kevennys samaan syssyyn: Maastamuuttovirasto varoittaa kaukomaille matkaajia, sillä siellä jossain saattaa päätyä vaikka kannipaalikakrujen pataan, muinaisten lähetyssaarnaajien tapaan!




***

Ei kommentteja: