9.1.2020

Linnut levittävät metsäpaloja


Jussi Halla-aho näytti torstaisella twiitillään saaneen ainakin parin tutkijaoletetun niskakarvat pörhölleen epäilemällä, ettei pelkkä ilmastonmuutoksen aiheuttama kuivuus sytyttelisi metsäpaloja ihan itsestään

Tutkijoiden mielestä mainittu twiittaus oli "täynnä valheita ja vääristelyjä". (Ehkä tutkijoiden mopo otti nyt itsekseen ylikierroksia?) Asioilla ja mielipiteillä on aina vähintään kaksi puolta. Mitä tunnetumpi sanoja ja mitä useampi tutkija, sen sankempi soppa siitä saattaa syntyä.

Ilmastonmuutoksesta ja sen mahdollisista vaikutuksista olisi tämmöisen mitättömän taviksen parempi olla sanomatta mitään, mutta eihän sitä aina malta. Nyt on parempi vain lisätä pieni sivujuonne metsäpaloista ja etenkin Australian järkyistä palovahingoista kertoviin juttuihin, joissa kerrotaan myös palojen tahallisesta sytyttelystä. 

Tuosta tahallisuudesta tai huolimattomuudesta joutuu syytteeseen vielä melkoinen joukko ihmisiä. Ihmisiä syytellään, koska eläimiä ei voi raahata oikeuteen muuten kuin ehkä näytille. 

Joskus mennä vuonna hoksin TM:n nettilehdestä, että ausseissa ja kai jossain muuallakin on havaittu myös petolintujen laajentavan pieniä maasto- ja metsäpaloja hätistääkseen saaliseläimiä pois koloistaan. Jutuissa on syytelty haukkoja palavien oksien ja käryävien tikkujen levittelystä. Linnut eivät osaa sytyttää tulta, mutta ne osaavat levittää sitä ja sen taidon otakstaan olevan ikivanha. Linkki lyhyeen artikkeliin.

Petolinnut näkyvätkin havaintojen ja kuvien mukaan kaartelevan metsäpalojen liepeillä, koska palot ajavat metsän eläimiä vauhkoina karkuun, jolloin ne eivät enää ole niin tarkkoina ilmasta lähestyvien uhkaajien varalta. Tuli on siis terävänokkaisten ja lujakyntisten lentävien tappajien hyvä apulainen.


Jutuissa Australiasta on erikseen mainittu kolme haukkalajia. Monet muistakin linnuista ovat oppivaisia ja mm. varislintujen luulisi oppivan uuden konstin heti kerralla, jo yhdenkin näkemisen perusteella. 

Lintujen sytyttämien tai levittämien palojen yleistä laajuutta ei kai ole koskaan päästy tutkimaan. Australian palojen nykyinen kokoluokka on hirmuinen, mutta voi ainakin olettaa, että pieni osa laajoiksi levinneistä metsäpaloista olisi yleensäkin lintujen aiheuttamia. Salama tai tupakan natsa voi sytyttää kerralla pienen alueen, josta linnut ja tuuli levittävät tulta.




***

Ei kommentteja: