22.2.2020

Huono Suomi, puretaan pois!

Ryskyin kaatuvat vanhan Suomen taannoiset toivot.

Suomen alasajo etenee vauhdikkaasti monella rintamalla. Enää ei tarvita venäläisiä pommikoneita taloja murskaamaan, kuten viime sodissa. Nyt Suomi tekee sen ihan itse purkamalla satoja tyhjiksi tai vajaakäyttölle jääneitä kerrostaloja sieltä sun täältä.

Monet purettavista on taloista on aikoinaan tehty paremmin kuin nykyiset julkiset rakennukset, joista moni alkaa olla myrkyllinen ja/tai homeessa jo pian avajaisten jälkeen. Nyt purettavissa taloissa on jo asuttu vuosikymmeniä, osa niistä olisi ollut hyvinkin remppakuntoisia, eikä niitä saa nurin kuin järeillä koneilla.

Suomalaiset heikkokuntoiset vanhukset vähenevät huonon hoidon takia kuin kärpäset syksyllä, lapsiakin syntyy liian vähän. Jos ihan kaikki maassa ei ole vielä päässyt rempalleen, hunnigolle ainakin ollaan menossa. 

Silti pullamössöpolitiikot pönöttävät läpeensä tyytyväisinä suuren ja mahtavan EU:n pilvenpiirtäjien katveessa ja setelisingon varjossa. Monet luulevat vieläkin, että Suomi on vieläkin rikas maa ja tiukasti mukana unionin ytimissä.

Jotkut päättäjistä näkevät kultareunaisia päiväunia miljoonasta matusta tai jopa miljoonista maahantulijoista. Mamuja ei pian enää voidakaan asuttaa eri puolille Suomea tyhjiin taloihin, jos he edes joskus sellaista haluaisivat. Mamuille kai rakennetaan ihkauusia kerrostaloja harvoihin kasvukeskuksiin, joihin he pyrkivät. 

Suomalaiset, jos köyhempiä heikäläisiä enää tulevaisuudessa on jäljellä, asutetaan sossun seteleillä surkeimpiin vielä pystyssä oleviin betonibunkkereihin tai suuren maailman tyyliin peräti peltihökkeleihin. Risumaja, hyvä maja. Peltimaja parempi!

Monta muutakin olisi ihmeellistä asiaa, mutta tämä tästä. Linkki VU:n purkujuttuun.



3 kommenttia:

Vesa Tanskanen kirjoitti...

Heip, insinööriltä intrigöörille:

Suomalaiset jo toisen maailmansodan jälkeen, itse alkoi purkaa vanhoja kaupunginosia. Joukossa kosolti varmaan ihan kunnostukelpoisiakin taloja, yleensä puutaloja. Venäläisten pommit tuhosi lopultaki hyvin pienen osan.

Satuin kerran, jo kauan sitten ottamaan kyytiin kaksi liftarityttöä. Puhuimme englantia, kun sanoivat olevansa Ranskasta. En oikein lopulta uskonut heidän alkuperäänsä. Heillä kuitenkin oli myös sama käsitys kuin sinulla, että venäläiset pommitti maamme kaupungit mäsäksi ja siksi on kaikki aika uutta rakennuskantaa. En tiedä uskoivatko kun kerroin saman kuin sinulle. Taisi ainakin toinen ollut lukenut tai kuullut jonkin sankarikenraalin tarinoita NL:n uljaiden ilmavoimien tuhoisista iskuista maahamme.

intrigööri kirjoitti...

Kiitos kommentista! Onneksi venäläiset eivät pystyneet pommittamaan Suomen pieniä kaupunkeja tasaiseksi, vaikka yritystä oli. Venäläisten pommituksia voinee jotenkin verrata mittasuhteiltaan nyt täällä tehtäviin asuintalojen purkutöihin. Varmaan osa näistä nykyisistä omista tuhotöistä on kunnissa pakko tehdä, jotenkin se vain tuntuu ikävältä, kuten esim. viljan polttaminen lämmöksi.

Suomalaiset tuhosivat liiankin innokkaasti taajamista hyviä ja kauniita puutaloja isojen lättäkattoisten tiililootien tieltä. Nyt ne puutalot otettaisiin takaisin, mutta ei niitä voi repiä pois vanhoista valokuvista. Kirkonkylistä ja pikkukaupungeista katoaa viimeisenkin pönäköiden 60 - 70 -lukulaisten kunnantalojen, sekä muiden virastorakennusten tarve.

intrigööri kirjoitti...

Olipas minulta huono ajatus verrata edes jotenkin viime sotien pommitusten kaupungeissa aiheuttamia tuhoja ja nykyajan kerrostalojen purkamista.
Asuntoja tuhottiin 1939 - 1944 pommeilla huima määrä, mutta siihen aikaan ne olivat tietysti pääosin matalissa puutaloissa. Joissain kaupungeissa tuho oli paha, toisaalla päästiin vähällä.
Menihän siinä nurin kerrostalojakin. Pommituksissa kuoli ja haavoittui kaikkiaan paljon ihmisiä. Tämä nykyinen talojen purkurevohka on sentään helppo kestää.