20.8.2011

Neljäs valtakunta?

   
Eurooppa marssii taas
Saksan johdolla.
Aivan aluksi haluan kiittää Jutta Urpilaista Sven Tuuvan lailla taistelusta Suomen puolesta Kreikan lainojen vakuusneuvotteluissa! Suomen rooli euron valtakunnassa on kerrankin noteerattu ja kunnolla. Olemmehan jo 15 vuoden ajan tottuneet siihen, että johtavat suomalaiset poliitikot ravaavat innokkaasti eeuu- ja eurokokouksissa nyökyttelemässä eli hyväksymässä hymynpätkä huulessa kaiken, mitä siellä ikinä meille maksettavaksi laitetaan. 


     Pois tultuaan nämä suurten maiden valtaherrojen satraapit ovat muistaneet messuta ylistyshymnejä rauhanliikkeelle ja kaiken onnen alkulähteelle nimeltä EU. Ikäänkuin joku vielä kuvittelisi sakemannien hyökkäävän fransmannien ja enkkujen kimppuun telaketjut kolisten kruppilaiset kanuunat kuumina. Tai joku luulisi, että Suomessa elettiin ennen EU:ta havumajassa Impivaaran pöheiköissä.

     Kunnon saksalaisten ei enää tarvitse ruutia polttaa. Saksa on jo valloittanut johtavan aseman Euroopassa silkalla talousmahdillaan. Enää eivät jyskä rautasaappaat, vaan teollisuuden koneet, robotit ja ahkerat työläiset. Kun Suomessa tuhotaan vuosittain kilpailukykyä älyttömillä palkkavaatimuksilla etenkin julkisella sektorilla, saksalaiset ovat jopa pystyneet alentamaan kaikkien palkkoja yhteiseksi hyväksi. Meillähän jo sellaisesta aikeesta pysähtyisi kaikki busseista, lentokoneista, junista, satamista, sähköstä ja vessoista lähtien. Junat kyllä jumivat muutenkin.

***

     Intrigööri arvioi tuossa äskettäin jossain, ettei Euroopan liittovaltiota saada sittenkään aikaiseksi, mutta pitää kumminkin vielä nukkua muutaman yön yli. Kyllä ne liittovaltion tai yhteishallinnon puoltajat ovat siellä kristallikruunujen alla kiiltävien pöytien ääressä tuiki tosissaan. Euroopassa puhutaan ihan vakavissaan Saksan johtamasta oopperasta nimeltä Neljäs Valtakunta. Ranskalaiset ja muut saavat vähän säveltää, libretto on saksalaisten laatima.


     Tiukka budjettikuri ja talouspolitiikka ovat tulossa koko alueelle. Niin myös samat pelisäännöt kaikille tärkeimmissä  asioissa, kuten verotuksessa ja  sosiaaliturvajärjestelmissä. Presidenttinä jatkanee "kaikkien suosima" Herman van Rompuy. Ensi vuoden puolivälissä kansallisiin perustuslakeihin naulataan velkakatto. Vuorossa on siis julkisen talouden vakauttaminen, hintavakautta kaikille, pum, pum, pum!

     Vuoteen 2013 mennessä tehtäneen yhteisöverokantojen yhtenäistäminen, jne. Vielä tänä syksynä lie tulossa Saksan ja Ranskan esitys rahoitusliiketoimiveroksi, mitä ainakin Lontoossa vastustetaan yhtä tiukasti kuin muitakin kanaalin yli yrittäneitä vainolaisia.


     Velkakriisi iskee piiskan lailla EU:n laiskan liittovaltio-valjakon selkään. Jo päätettynä asiana puhutaan siitäkin, että muiden apuun turvautuvan maan talouspolitiikka otetaan huostaan. TalousKURIN rikkojalle rapsahtaa sakkoja ja sanktioita, kuin entiselle vangille vettä ja kuivaa leipää. Tavoitteena on EU:n ja etenkin laajenevan euroalueen pysyvä vakaus ja harmonisointi.

     Taas vetää intrigööriltä silmiä ristiin ja ramasee, kun pitäisi yrittää ajatella, mitä seurauksia liittovaltiolla olisi täällä Euroopan laidalla. Täällä, missä takaoikealla on länttä ja Eurooppaa, edessä itää ja Aasiaa. 


     No, ei sitä vielä tiedä kukaan mukaan. Sen vain voi sanoa, että melkoisia leipureita ovat Merkel,  Sarkozy & Co, jos tästä toimivan liittovaltion taikinan alustavat. Semmoisen, ettei se Neljäs Valtakunta -puhe kuulostaisi niin karsealta.

     Nyky-EU:n johtotroikka on komissio, virkamiehistö ja ministerineuvosto. On se parlamenttikin siellä jossain, olevinaan, pimeyden ytimessä. Suomalaisiakin siellä parlamentissa kuulema istuu kustannuksia aiheuttamassa, mutta hyvin vähän sieltä mitään kuuluu. Eija-Riitta Korhola jaksaa sentään raportoida, kiitos siitä! Muut europarlamentaarikot voisivat vaikka painua Kreikkaan velkoja laskemaan!


     Demokratiaa ja avoimmuutta uusi EU tarvitsisi, eikä ihan vähä riitä. Vaan ei se kestä lumi helvetissä, höyryksi se sihisee kuin vesi kiukaalta.   Radiossa laulovat just, että "Sika pulkistuu". Sehän tässä nähdään, miten EU-karjun käy. Joulukin tulla jollottaa.


Eurosta emme luovu!

 Loppukevennykseen on sitten syyllinen Paavo "Teen Sen Taas" Väyrynen. Paavo kirjoitteli blogissaan, että Suomen pitäisi liittyä muiden Pohjoismaiden ja Viron kanssa kruunukerhoon ja muodostaa yhteinen valuutta-alue.

     Väyrysen tuoreisiin blogikirjoituksiin viittailen edelleen ja "koska olen pitempi ja nuorempi", vaikka muita etuja minulla ei olekaan, pistän silti paremmaksi:

Jos euroalue leviää käsiin, kuten monet arvelevat, ei silti kannata palata vanhojen valuuttojen tilkkutäkkiin. Sehän tuntuisi jo ihan mahottomalta meiningiltä. Ehkä?


Pidetään kiinni eurosta! Jokaiselle euroalueen maalle ja ehkä muillekin EU:n maille pitäisi painaa oma euroraha, mikä noteerattaisiin tietysti aina erikseen per valtio. Saisiko Saksan eurolla jatkossa ehkä kolme Suomen euroa, semmoinen suhde oli suunnilleen muinaisina markka-aikoina?


***


Ei kommentteja: