5.6.2013

Itsepäisiä takuutteluita

Kreikan vakuudet Suomelle olivat pari vuotta sitten kuumassa vaiheessa. Muistan, että tuore vvm Urpilainen yritti ensin saada takuuvakuuksia ihan arkijärkevästi niin, että Kreikka olisi antanut vakuuksiksi tai panteiksi oikeita omistuksiaan, kuten valtionyhtiöiden osakkeita.

Sellainen peli ei Kreikalle sopinut, todellisten reaalivakuuksien antaminen. Mieluummin hyö vaikka myyvät upeita saariaan arabiruhtinaille. Jotain Suomelle piti kuitenkin järkätä, muuten koko heikäläisittäin loistava euromaiden apupakettipissitys olisi katkennut siihen.

Muistan yrittäneeni mutista jossain, että Urpilainen vielä hirttää itsensä noihin takuutuksiinsa. Itsepäisyys voi olla hyve, opettajalle ehkä, mutta ei valtiovarainministerille. Väkisin haettu vakuusjärjestely vain kotimaan poliittisen pelin takia, millainen ja mihin hintaan tahansa, oliko se järkevää? Täytyy vain toivoa, ettemme itse koskaan joutuisi moisten apupakettien tarpeeseen. Eihän tämä vielä siltä näytä.

Jossain vaiheessa politiikassakin pitäisi osata myöntää, ettei tässä ja tuossa asiassa nyt edetty ja ottaa ns. pakit. Kyllä kansa järkipuhetta ja -tekoja ymmärtää, toisin kuin monet poliitikot luulevat.

Toki koko euron monivaiheinen pelastelu on kaikkiaankin tehty "ensimmäisenä maailmassa" ja niistä asioista on oltu huuli soikeana siellä sun täällä. Espanjalta takuutuksien vaatiminen oli Suomelle tietysti jo johdonmukaista ja kaiketi se sujuikin sutjakammin kuin kaupanteko kreikkalaisen poliitikko & pankkiiriklusterin kanssa. 

Intrigöörillä ei oikein ole varaa lukea niin kalliita ilmoituksia, minkä Soini laittoi Hesarin etusivulle. Toisaalta en edes yritä turhaan syynätä monimutkaisia ja Suomelle kalliitakin vakuustalletussopimuksia, mitkä näyttävät saavat asiantuntijatkin hämmennyksiin. Siitä olen kuitenkin varma, että Suomella on nyt vakuudet tai ainakin jotkut takuutukset sekä Kreikasta että Espanjasta. Urpilainen edes yritti, sitä ei sovi kiistää.

Jokin hätä "vastuullisilla" poliitikoilla kuitenkin on nyt pöksyissä, sillä Soinin piikkittely osui ja upposi. Nyt on marssitettu toinen toistaan arvovaltaisempaa virkamiehistöä vakuuttelemaan Suomen kesäkansalle, että meillä sitä vasta nämä hommat ihan itse hallitaan. Suomen saamat vakuudet ovat ja pysyvät, siellä jossain, ehkä. Suomi kuulema myös pitää ihan varmana vakuuksista kiinni, vaikka eurovaluutta sen takia kaatuisi... Hah!

Intrigöörin mielestä Suomi pitää takuutuksista kiinni kuin hukkuva irronneesta veneen tapista. Jossain vaiheessa on pakko irrottaa ote ja uida rantaan. Lopetan kokonaan poliitikasta ja siihen liittyen pakollisista talousasioista höpöttelyn, jos Suomen hallitus ja eduskunta eivät vakuuksien takia suostu Kreikan ja Espanjan tulossa oleviin velkajärjestelyihin. 

Suomi kyllä siunaa lopulta nykyisillä poliittisilla voimasuhteillaan kaiken, mitä Brysselistä ja Saksasta sanellaan. Kepusta on turha odottaa pelastajaa tässä asiassa, euroasioissa kepu on ollut ja on jatkossakin rähmällään. Toivottavasti kepu keskioikeistolaisena puolueena sentään osaa yhdessä yleisoikeistolaisten persujen kanssa kaataa Kataisen kuusikon eli estää hallituksen rankimmat kotimaiset aikeet katajaisen kansan päiden menoksi.

Kyllä ne pakittavat, kun kylliksi vastaan tuulee! Kuusikon taival on jo kääntynyt jälkipuoliskolle. Toisaalta alkaa olla jo täysin hämärää, mikä tässä EU:n ja euroryhmän vakausväline & keskuspankkikuviossa on jo ollut velkajärjestelyä ja mikä ei. Suomi sai jonkinlaisia vakuuksia, joiden arvo on sitten lopulta mitä on. Euroa ei Suomi kumminkaan ikinä kaada, eikä yhteisvaluutasta ole koskaan uskallusta itse irrottautua.

Pitäähän kotimaan politiikassa marinoituneilla politsauruksilla olla jonkin auki pidettävä pelastustie, minkä yhteisvastuu-unioni voi tarjota kuin jokin tuhatkätinen intialainen jumaluus. Tylsäähän se olisi jäädä pikkuruiselle kansanedustajan tai ministerin eläkkelle kutjottamaan, aikakin siinä kävisi pitkäksi merkittävälle yhteiskunnalliselle toimijalle. Näin se on.

***
Siis jonkinmoiset vakuudet. Niihin voisi suhtautua ehkä samalla tavalla kuin entinen isäntä   tehtyään isot kaupat ennen niin suuren Keskusosuusliike Hankkijan kanssa. Isäntä halusi ja sopi mielestään kaupalle maksuaikaa, mutta lasku tulikin postissa kokonaisena ja eräpäivä oli lähellä. Tuohtunut isäntä vastasi kirjeeseen: "Herra Hankkija, Helsinki. Haestooten paskat! Jonniinmoesella kunnioituksella: XX."

***
Alkaneen kesän havaintoihin kuuluu sekin, että nykyisessä  kokoomuksessa puolueen järkimiehen viittaa kantaa monissakin lausunnoissaan elinkeinoministeri Jan Pellervo Vapaavuori. 

Eihän se oikein sovi, että aina hyväkäytöksinen pääministerimme Jyrki Katainen poltetaan loppuun kesken parhaiden vuosiensa, se ei ole ihmiselle leikin asia. Miten olisi pieni ministerikierrätys kokoomuksessakin? Kesäkaudella kunnon uutiset ovat vähissä. 

Soinikin voisi hyvin jo nyt päättää asettua ehdolle edustajaksemme Brysselin lihapatojen ääreen. (S)karppaus saattaisi joka tapauksessa olla hänellä ja persuilla paikallaan?
***
Lisäys 5.6: Financial Times ja jotkut muut talousasioita harrastelevat mediat uskottelevat, etteivät Suomen saamat Kreikka-vakuudet toimi. On se nyt kumma, etteivät nuo ikävämieliset tahot ymmärrä perusasioita. Suomihan sai jutta-takuutuksia, eikä mitään perinteisiä vakuuksia!

Ei kommentteja: