18.5.2017

Armeijalle uusi asento

Suomi vetää luita kasaan uuteen sotilasasentoon. Olemme liittymässä brittien johtamaan sotilaalliseen ja pohjoiseurooppalaiseen JEF-yhteistyöhön, mikä on osa Suomen laajempaa Nato-kumppanuutta. Muut JEF-maat ovat Britannia, Hollanti, Tanska, Norja, sekä Viro, Latvia ja Liettua.

Intrigööri pitää järkevänä tuollaista mahdollisuutta puolustukselliseen yhteistyöhön, missä naapurimme ruåtsalaiset eivät jostain syystä ole mukana. Ehkä Ruotsissa vain luotetaan kovasti maan vanhoihin USA-kytköksiin? Suomi ja Ruotsi ovat kuitenkin pitkään viritelleet sotilasavun antamista toisilleen, mutta liekö se koko asia vasta vaiheessa jos toisessakin.

Entäs Viro?

Sitä ei meikä osaa sanoa, sitoisiko JEF-osallisuus Suomen käytännössä esim. Viron alueen puolustamiseen mahdollista hyökkääjää vastaan, eikä poliittinen johtomme sellaista menisi myöntämään. Jos tuommoinen "mahdollinen" hyökkääjä rynnäköisi panssaripiknikille VIroon, mitä suomalaiset kaluunakallet silloin tekisivät?

Kepun kansanedustaja Savola kertoo julki, että Suomen puolustusvoimille on tulossa neljäs tehtävä kansainvälisen avun antamiseen liittyen. Kolme aiempaa päätointa ovat olleet: kotimaan puolustus, virka-apu muille vira­no­mai­sille sekä krii­sin­hal­lin­taan osal­lis­tu­minen. Lakimuutos perustuu kuulema paksuun asiakirjahivakkaan eli Lissabonin sopimukseen vuodelta 2009. 

Jatkossa Suomi voinee antaa viranomaisapua eli sotilaallista puolustusvoimien apua toisille maille, kuten poliisikin voi tehdä. Kansainvälisen avun tehtäviin määrättäisiin lähinnä armeijan kantahenkilökuntaa. Mitä sitten pitänee sisällään sellainen maininta, että ehkä myös reserviläisiä ja varusmiehiä voitaisiin käyttää "ei-vaarallisen virka-apuluontoisen" avun antamiseen? 

Päivän uutiset kertovat myös, jotta Suomi haluaa sisällyttää tunnuksettomat sotilaalliset joukot maan lainsäädäntöön. Puolustusministeri, res. yliluutnantti Jussi NIinistö kirjoitti taannoin, että nykyisessä lainsäädännössä on vihreiden miesten mentävä aukko.

Viideskin päätetehtävä?

Kepulainen poliitikko siis kertoo, että Suomen armeijalle on tulossa jo neljäs päätehtävä. Persuministeri muistuttaa myös (aseellisten) pienten vihreiden miesten muodostamasta uhasta.

Sitoutumaton res. kersantti, kriisinajan tiedottaja ja blogin väsääjä intrigööri esittää vaatimattomasti, että vihermiesten vakavan uhkan torjuntaa täydennettäisiin siten, että valmistauduttaisiin torjumaan pontevasti myös muunlaisia laittomia maahantunkeutumisia, tapahtuivat ne sitten lännestä tai idästä. Siinä olisi maanpuolustukselle tarpeellinen viides päätehtävä.

Viimeksi Suomeen tunkeuduttiin laajasti toissa vuonna Ruotsin kautta, noin 30.000 ihmisen voimin. Suurin osa tunkeutujista määriteltiin tietysti pakolaisiksi tai ainakin jonkinlaisiksi turvapaikanhakijoiksi. Niissäkin tapauksissa pönäkkää EU-lainsäädäntöä rikottiin selvästi, mutta sehän ei ollut edes hidaste, vaan yllyke tuon maahantulon auttamiseen, joillekin suomalaisille tahoille.

Omalla tavallaan mielenkiintoista oli ja on, että tulijoista oli merkittävä osa Irakin kovia kokeneiden armeijan ja poliisivoimien veteraaneja. Tulijoiden korkeimmat sotilasarvot Irakissa olivat kai esiupseeritasoa. Kysymys on siis väkivalta-alojen koulutetuista osaajista, joiden maahantuloa ehkä auttoi suomalaisten varusmiesten suorittama laukunkanto. 

Jos tunnuksettomien vierasmaalaisten ja kaukaisten solttujen maahantulossa olikin viimeksi takana vain rauhanomaisia ja henkilökohtaisia syitä, miten on sitten ensi kerralla? Kaikki pahimmista kriisipesäkkeistä lähteneet maahantulijat eivät ole liikkeellä pelkästään hyvissä aikeissa.


Ei kommentteja: