24.5.2017

Hiilidioksin lisääntyminen olisi hyvä asia!



Postailen alkuun linkkijutun tekniikka&talouden puheenvuorosta: Jutun otsikossa väitetään, että olemme uuden jääkauden kynnyksellä ja hiilidioksidin ilmastoa lämmittävä vaikutus pelastaa ihmiskunnan.

Hiilidioksidia on nykyisin ilmakehässä noin 0,04 prosenttia. Jutun mukaan kasvien kasvu tyrehtyy lähes kokonaan, jos tuo pitoisuus laskee alle 0,02 prosentin. 

Hiilidioksipitoisuus laski 1800-luvulla jopa alle 0,03 prosentin, jolloin elämän säilyminen oli jo uhattuna. Lisääntynyt lämpö ja kasvanut hiilidioksidin määrä ilmakehässä ovat olleet hyvästä, mikä näkyy mm. siinä, että vihreiden alueiden määrä maapallolla on kasvanut, puiden kasvu on nopeutunut ja viljasadot ovat entistä suurempia, mikä auttaa maapallon rajun väestönkasvun toivotussa hallitsemisessa.

Kasveille ja ihmisille oikeasti haitallista hiilidioksidipitoisuus olisi vasta suunnilleen kymmenkertaisina pitoisuuksina nykytasoon verrattuna. Kasvit voisivat kai parhaiten, jos hiilidioksidin määrä ilmakehässä kasvaisi nykyisestä nelin- tai viisikertaiseksi.

***
Tämä on vain intrigöörin valistumatonta päättelyä, mutta johtuivatko 1800-luvun suuret nälkävuodet Suomessakin ehkä hiilidioksitason vähenemisestä? Ilmaston kylmenemisestä nälkävuodet ainakin johtuivat, viimeksi näin kävi 1866 - 1868. Todella pahoja nälkävuosia oli myös 1600-luvulla ja sen etenkin sen vuosisadan lopulla.

Myös muutamia tuhansia vuosia ennen pohjoisten alueiden ihmisiä tappaneita nälkävuosia hiilidioksidin määrä ilmakehässä laski pahasti. Silloin suurimmat maaeläimet, kuten paljon kasvisravintoa tarvinneet mammutit ja mastodontit kuolivat. Viimeiset villamammutit lienevät eläneet Wranglerin saarella nelisentuhatta vuotta sitten.

Älä lue, jos haluat pitää uskosi ihmisen aiheuttamaan pahaan ilmastonmuutokseen! 

Blogi: Hiilidioksidin lisääntyminen ilmakehässä olisi hyvä asia.

***

Hiilidioksidia kartoitetaan nyt myös avaruudesta, Tähdet ja avaruus.



***

Väite: Ilmastonmuutos lisää rasismia?


Ilmastonmuutoksen hurjiin uhkiin on tiedostavistossa kauan sitten liitetty joidenkin maankolkkien kuivumisesta johtuva ilmastopakolaisuus. Monilla alueilla ilmaston korkeampi hiilidioksidimäärä on kyllä lisännyt kasvillisuutta, mutta sitä ei oikeauskoisissa uhkakuvissa lasketa, koska sellainen on aina pelkkä denialistinen eli epäilyttävä yksittäistapaus, joka kerta.

Ilmaston oletettu lämpeneminen tai ranta-asukkaita pelottava merenpinnan nousu ei ole vielä merkinnyt suuria Suomen korkeudella. Paikallisia ilmoja on pidellyt ja säät ovat alvariinsa vaihdelleet, kuten aina ennenkin. 

Lehdet kertovat kuitenkin viikko toisensa jälkeen yhä pelottavimmista ilmastollisista uhkakuvista. Ilmastonmuutoksen väitetään nyt myös versovan jopa aikamme hirveimpiä terroristirikollisia, erityisesti muuten niin rauhaisissa Lähi-idässä ja Afrikassa. Muualla maailmassa  terrorismi , muu rikollisuus ja murhailu jatkuu muista syistä johtuen, vanhaan pahaan malliin.

Ilmastonmuutoksen uhkakuvien jatkuva tuputtaminen mediassa on lisännyt tavallisten ihmisten pahimpia pelkoja yhdessä kasvavan yhteiskunnallisen ja taloudellisen epävarmuuden kanssa. Niinpä ihmiset saattavat olla herkkiä reagoimaan etenkin jo luonnonilmiöinä pidettyihin laajoihin maahanmuuttoihin syrjivästi ja jopa rasistisesti.

Pako epäonnistui

"Tiettävästi", sanoi intrigöörin yliopiston takaa puistikosta puun alta löytämä ja visusti anonyyminä pysyttelevä tutkija, "suurempi joukko suomalaisia turvautui tässä taannoin ikivanhoihin konsteihin. He pakenivat uhkaavaa ilmastonmuutosta ja sen myötä kasvavaa terrorismia pohjoiseen ja itäisten maakuntien syrjäseuduille, vesistöjen äärelle ja metsien varjoon elämään paljolti vanhanaikaisessa luontais- ja keräilytaloudessa. Nuo ihmiset suojautuivat samalla tavoin kuin muinoin vainolaista paettiin, mentiin turvaan kauas metsän peittoon.

Tutkija ottaa pullostaan huikan kappanaa, haukkaa lihapiirakkaa ja jatkaa:

"Kun mitään mainittavaa ei lopulta tapahtunut, mitä nyt kalat ja riista paikoin  hupenivat, kotieläinten kanssa alkoi olla hankala pitää yhteistä huushollia, alkoi vanha kotiseutu kutsua. Hirvikärpäsetkin kiusasivat rumasti loppukesinä ja syksyisin, jolloin olisi pitänyt kerätä marjasatoja talteen."

Lopulta uhkia ja niiden kuvia paenneet ihmiset pakkasivat taas reppunsa ja kassinsa. He läksivät takaisin suunnaten kuka mihinkin entisiin tai uusiin kopperoihin, betonin ja asvaltin tykö, vuokrien, verojen, vesimaksujen ja sähkölaskujen luo. Mutta mikään siellä ei ollut ihan kuin ennen.

Sääntö-Suomen kosto


Suomalaisia ilmastouhkapakolaisia vastassa oli satojen ja taas satojen reippaan ja iloisen näköisten, vierasmaalaisten nuorten miesten joukkioita. Nuorukaisia ja varttuneita lapsukaisia kiidätettiin bussiletkoissa eri hoidettaviksi puolille maata kuin ainakin laajan epidemian avuttomia uhreja.

Metsän peitosta palaavia suomalaisia tai aiemmin sisukkaasti syrjäisen turvallisilla kotiseuduillaan pysytelleitä suomalaisia kukaan hyysännyt, eikä  hoivannut. Eri viranomaisilta saatiin ilmaisten puurolautasten ja maksuttomien terveystarkastusten sijasta moitteita, tylytystä ja rangaistuksia, vähintäänkin karensseja.

Lapsiakin valikoitiin ja seulottiin päikkärissä entistä tiukemmin. Vanhuksia makuutettiin edelleen märkinä, heitä pidettiin jollain surkealla velli- tai mössöruoalla erilaisissa karuissa säilytyspaikoissa. Osa nuorista työn syrjimistä ja vanhemmista työpudokkaista vajosi täyteen toivottomuuteen. Terkkariin pääsi hoitoon armosta, jos sattui olemaan joiden vastaanoton valkotakki-kapojen mielestä sopiva ja kylliksi sairasoletettu. Rahaa sotesotkuajan terveydenhoitoon riitti harvalla.

Itsenäistä turvaa ilmastouhkailulta hakeneet perisuomalaiset olivat rikkoneet pahasti Sääntö-Suomen byrokaattikaartien pelisääntöjä. Säännöt olivat kuitenkin tuhansille uusille reippaille tulijoille erilaiset. Kukaan ei kertonut tarkemmin, keitä ja mistä nuo tulijoiden joukkiot olivat kotoisin, eikä kukaan edes tiennyt sitä tarkemmin. Tiedettiin vain, että heitä tulisi vielä paljon lisää.

Mutta niin monien tiedostavien kansalaisten sisimmässään hautoma hoivavietti ja kaikki muutkin vietit päästettiin kyllä laillisesti valloilleen, maan korkeimman johdon siunauksella ja valtion rahoituksella. Tuljoiden vastaanottosäilöjä ilmaantui sinne ja tuonne.

"Tämä tällainen", tuo hiljaa, mutta syvältä puhuva anonyymi tutkija toteaa, "on kaikkialla ikävästi ruokkinut rasismia. Rasismi on kuitenkin sinänsä samanlainen ihmisten ikivanha selviytymiskeino kuin metsän peittoon pakeneminen."

Jossain muualla maailmassa ihmisten luontainen pakopaikka voi olla aavikko, viidakko tai vuoristo, syrjäseudut kumminkin. Rasismin avulla erilaiset kantaväestön pienet ja suuret yhteisöt ovat aina torjuneet outoja tulijoita reviireiltään, kunnes ensin edes nähdään, keitä oudot tulokkaat ovat miehiään ja naisiaan.

Tarvitaan vain maksajia

Mitä me tästä vähän fiktioonkin vivahtavasta kertomuksesta opimme? Emme paljon, mutta ilmastonmuutos tai viljelyalojen kuivuminen lisää jossain pakolaisuutta. Tosin rutikuivia tai hedelmättömiksi riistettyjä maita on harvemmin koskaan missään  viljelty, ellei ole käytettävissä kallista keinokastelua ja lannoitusta. 

Mutta ehkä jo pelkkä kuiva maa pölisee lisää vihan ja murhan itiöitä? Terrorismillahan ei tunnetusti ole mitään tekemistä ainakaan minkään uskonnon kanssa, ellei silkkoja mielenterveyshäiriöitä lasketa uskontojen joukkoon. Tuokin on tosin pelkkä tulkintakysymys.

Kuivuus katsotaan sekin pahojen länsimaisten ihmisten syyksi. Terrorismi aiheuttaa tietysti lisää pakolaisuutta. Suurimmalla osalla hädänalaisista ihmisistä ei kuitenkaan ole mitään mahdollisuutta paeta terroria sen paremmin kuin kuivuutta. Pakolaisuus tarvitsee maksajia.

Köyhien maiden köyhimmät eivät voi maksaa itselleen tai "yksin matkustaville" lapsillekaan ihmissalakuljettajien järkkäämiä kalliita matkoja kuihtuviin läntisiin ja pohjoisiin elintasomaihin. Pelkkä kunnolliselle pakolaisleirille pääseminen johonkin naapurimaahan voi olla ihmeellinen onni.

No, jos ahdistaa, nyt pääsee tiedostamaan ilmastoa elokuvan avulla ja poistamaan peloille ehkä jo annettua valtaa. Linkki AL juttuun.

***
Huumori ei ole lainkaan fundamentalististen tiedostavien piirien suosiossa, ei ainakaan ilmastonmuutokseen, rasismiin tai feminismiin liittyvissä asioissa. Huonokin huumori on silti edelleen intrigöörin mielestä tyhjää parempi. Niinpä jo vähän nauratti erään tunnetun kirjoittajan seuraava toteamus:

"Potkut saaneen ja maasta paenneen taideyliopiston rehtorinkin mukaan Suomeen mahtuisi helposti ainakin miljoona feministivasurilesboa, elleivät jo kaikki asuisi Ruotsissa ja Suomessa."


***
Uhkia ja ennustajaukkoja: Linkki Te:n juttuun.


2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Otsikko pitänee paikkansa. Perustelu: ilmastonmuutos on kaikkivaikuttava ja rasismia lisää Suomessa miltei kaikki asiat, paitsi maahanmuutto.

intrigööri kirjoitti...

Näin se on. Rasisminmuu., eikun ilmastonmuutoksella on ihmeellinen ja jokaisen massiin ulottuva vaikutus, länsimaissa.
Maahanmuutto on toki suunnaton voimavara, maahanmuuttajille. Toisuskoisiin länsimaihin asetuttuaan he pääsevät piankin tukemaan rahalähetyksin vanhojen kotiklaaniensa taloutta. He voivat myös liittyä suihkuseurapiireihin ja lomailla entisillä kotiseuduillaan, joista he läksivät pakolaisiksi.