10.5.2017

Pikakassat hemmettiin!

Meikä on kokeillut ns. pikakassoja tai itsepalvelukassoja muutamia kertoja hehtaarikaupoissa käydessään. Pikakassan sanotaan olevan nopsa ja näppärä etenkin silloin, kun ostoksia on vain vähän ja tavan kassoilla on jonoja.

No joo. Ekalla kerralla meinasi ahistaa jo se, kummalle puolen konetta piti laittaa ostokori ja kummalle kassi. Koska ostoksia oli monta ja monenlaisia, piti etsiä tosissaan niitä hiiskatin viivakoodeja. Onnistui se siitä, mutta ei se tuntunut pikalta, eikä yhtään näppärältä.

Vähän aikaa sitten päätin käyttää pikakonetta, koska meillä oli pikkupojan kanssa vain muutamia ostoksia. Sähläsin minä siinä kumminkin jotain ja pikakassahenkilön piti käydä neuvomassa. Kun läksimme lopulta mielestäni onnistuneen? ostoskäynnin jälkeen pois ja kiitin em. luonnollista henkilöä, hän katsoi pois ja sivusta nähden hänen naamataulunsa muistutti petolinnun perää. 

Pyysin nääs poitsua lappamaan ostoksia pussiin sillä aikaa kun leimailin muiden ostosten viivakoodeja. Vaan semmoinen meininki ei sopinutkaan. Kone ja sitä passaava asiakaspalveluhenkilö protestoivat, kun vempaimen pakkauspuolen paino heitteli kesken sen äärimmäisen vaativan prosessin. Kaikki olisi pitänyt hoitaa täsmälleen koneen säätämässä järjestyksessä. Minulla siinä jo hiukan höyry nousi.

Kotona kelasin, mikä siinä meni pieleen. Selvisi se lopulta, jotta unohdin vielä leimata muovipussin viivakoodin, eikä em. pikakassahenkilö kai iljennyt huomauttaa siitä. Olisi vain sanonut, koska se olisi ollut asiallista. Voi rähmä.

Tänään piti käydä vain hehtaarikaupassa pakettiautomaatilla noutamassa postilähetys. Kävin kuitenkin myös kaupan puolella. Kassoilla oli vain aika vähän henkilökuntaa, joten painelin uhkarohkeasti pikakassalle kolmen ostokseni kera. Kaksi ensimmäistä leimausta onnistui, mutta kolmas tyssäsi. Kone käski ottaa yhteyttä vuorossa olevaan pikakassahenkilöön. Hän teki omat temppunsa ja taas mentiin.

Kysyin, että mikä mätti. Kone kuulema komensi minua ostamani sätkäkoneen takia, se kun on pahatuhma tupakoinnin edistämishyödyke, minkä kauppaamiselle on laki asettanut vissejä ikärajoituksia. Onneksi en samalla ostanut kaljaa, sillä silloin kone olisi kai tehnyt jonkin isomman hälytyksen. Ei ole helppoa elämä pikakassojen aikana.

Päätin, etten enää ikinä käytä pikakassoja. Seison tavallisen ja ammattilaisen hoidossa hienosti toimivan palvelukassan jonossa vaikka puoli tuntia tikkuaskin takia, enkä hermostu pätkääkään. 

Unohtakoot kaupat turhat halpuutukset, joista ei lopulta ole hyötyä kenellekään ja palkakoot lisää osaavia asiakaspalvelijoita ja ainakin kassaihmisiä! Hyvä asiakaskokemus lienee kaupalle tärkeämpi kuin turha tuhansien hintojen höyläily ja samalla usein tapahtuva suomalaisten maataloustuottajien kuristaminen.


Lisäyslinkki: Kaupalle lisää älyä, mutta riittääkö sitä asiakkaillekin? Te:n juttu.


***

Ei kommentteja: