22.8.2017

Kalastetaan sitä räjähteitäkin

Vanhoja armeijan räjähteitä etsitään ja nostetaan taas Kuopiossa.

Vesirikkaassa tuhansien järvien Suomessa oli sotien jälkeen tapana dumpata ammusvarikoiden vanhentuvia ylijäämiä järviin. Pois silmistä, mielestä ja kirjanpidosta.

Yksi suurimmista ammusvarikoista oli itsenäisyyden ajan eri nimillä toiminut Neulamäen Asevarikko Kuopiossa. Ylimääräisiä ampumatarvikkeita poistettiin varikon luolastoista kymmenien vuosien ajan kärräämällä paukut viereiseen Neulalahteen. Tiettävästi niin tehtiin jopa 1980-luvulle asti.

Nykyisin pitkälle Neulamäen vankkaan kallioperään työntyvät entiset asevarikko- ja ammusluolat kuuluvat kaupungille. Armeija alihankkijoineen on poistunut alueelta, paitsi ajoittain Neulalahdelta. Lahden pohjasta on vuosia, pääosin kesäisin, nostettu ylös hävitettäväksi suuria määriä erilaisia ampumatarvikkeita.

Paukkujen sukeltaminen ja nostaminen pohjasta on käynnissä parhaillaankin Kainuun prikaatin johdolla. Työt jatkuvat syksylle asti. Räjähteiden poistoa kiirehtivät kaupungin suunnitelmat tulevasta asuinrakentamisesta Neulamäen rinteeseen ja myös Neulaniemeen.

Puolustusvoimat on vuosien varrella poistanut paukkuja monista muistakin vesistöistä kuin Kuopiosta, missä vanhaa sotaroinaa tuntuu vieläkin riittävän. Uutta savolaista sotakalustoa löytyy sitten mm. ilmavoimilta Rissalasta, Kuopion naapurikunnasta Siilinjärveltä.

Räjähteiden nostoa jatketaan talvellakin.

Työ jatkuu kesällä 2018.

Lisäys myrkyistä: Heinäkuun alussa Ylen uutiset kertoi, että Neulalahden syvänteistä on löydetty suuria pitoisuuksia mm. lyijyä ja elohopeaa. Linkki jatkojuttuun 6.7.2018.


Myrkyllisiin syvänteisiin ei kosketa? Linkki Ylen juttuun 30.7.2018.

Kaikkia räjähteitä ei löydetän milloinkaan. Huhuja upotuspaikoista liikkuu. Linkki Yle, 22.8.2018.


***


Kunnon mällejä

Sotien jälkeen runsasta vanhaa ammusarsenaalia hävitettiin myös harjoituksissa ampumalla, tykeillä, heittimillä ja kevyillä aseilla. Miinakalustoa ei hävitetty, koska se katsottiin tarpeelliseksi pitkien rajojemme puolustamiseksi. Miinoja uusittiinkin, kunnes…

Kunnes edellinen presidentti, ”hänen hirmuisuutensa” Halonen, päätti, etteivät suomalaiset jalkaväkimiinat ole turvallisessa paikassa edes armeijan varastoissa. Joku voisi ehkä kiipeillä hyllyillä, ruuvata sytkärit paikalleen ja astua miinaan? Sodanaikaisia suomalaisia miinoja ei maastoissa saata olla yhtäkään?

Oli miten vain, mutta ”ylipäällikön” johdolla hötkellettiin kiireesti mukaan kansainväliseen Ottawan miinasopimukseen, mikä oli tarkoitettu lähinnä sellaisille sotiville maille, jotka omien rytinöidensä päätteeksi jättävät miinat kylmästi maastoon, missä niiden sijaintia ei kukaan tiedä. Vanhat karttoihin merkitsemättömät ja unohtuneet miinoitukset ovat tietenkin aiheuttaneet maaimalla surullista tuhoa. Miinoja on maailmalla raivattu myös suomalaisten voimin ja tekniikoilla.

Lopulta viitisen vuotta sitten Suomen omia miinoja ja muita turhiksi jääneitä paukkuja kuskattiin satoja rekkakuormallisia Kittilän Hukkakerolle, hukattavaksi eli räjäytettäväksi. Kittilässä kuultiin nähtiin sitten pitemmän aikaa kunnon paukkuja.

Kerralla saatettiin jysäyttää kokonaispainoltaan jopa 100.000 kilon lasti, missä oli tietysti rautatavara mukana. Presidentti Tarja ”Paukku” Halonen sai siten aikaan ainakin rauhan ajan suurimmat sotilastavaran räjäytykset Suomessa. Miinajytkyt saattoivat olla kaikkien aikojen suurimpia kertapaukkuja Suomessa? Kaikkea se rauhantahto teettää.

Väheksyä ei sovi myöskään nykyistä presidentti ja armeijan ylipäällikkö Niinistöä, jonka kaudella on saatu mm. uusia ulottuvia sotakaluja ilmavoimille. Lisäksi Sauli Niinistö on Putinin kaveri ja pian kai myös Trumpin kamu.

Joten ei kannata alkaa meille ryttyilemään. Meillä on paljon paukkuja takana! Entinen armeijan komentajakin lausahti taannoin, että jos Suomeen on meininki tulla pahoissa aikeissa, niin kyllä turpaan tulee!


Vihreät miehet 

Em. kenraalin uho ei kuitenkaan koske kaikkia. Suomessa ollaan turhaan huolissaan Krimin miehityksen tehneiden solttujen kaltaisista pienistä vihreistä miehistä, ainakin nykyinen puolutusministeri Jussi Niinistö on. Sellaiset tulijat kyllä tunnistettaisiin ja heille tulisi tuliset paikat.

Ammattiupseeri näyttää olevan samaa mieltä vihreistä miehistä kuin meikäkin. Linkki IL:n juttuun 17.11.

Huolissaan pitäisi kyllä olla eteläisten ja itämaiden tavismiehistä, jotka voivat marssia Suomen rajan yli kenenkään estämättä tai juuri mitään kyselemättä, lännestä ja idästä. Kaikki "maailman lapset" voivat tulla tänne asylum-asumaan kuin kotiinsa. Onnellista suvakeille, eikö totta?

Tänne tuppaavat tavismiehet ja -naiset voivat saman tien asettua johonkin ikäänkuin syytingillä ja loputtomasti hyysättäviksi, Suomen laihaa sosiaaliturvaa kuormittamaan. Niin tapahtuu jo liian usein.

Liian monesti maahantulijoilla on myös pahoja aikeita. Yksikin kerta on liikaa ja silloin se on tappava yksittäistapaus. Promillen verran murhanhaluisia terroristeja tuhansien tulijoiden sakissa on jo paha uhkatekijä.


Varhaisempaa pöljyyttä: Kalifaatin sotaveteraanit.


***

2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Ei näy sulla sellaista peukutusnappia. Joskus voisi sellaista painaa, ettei tarvitsi kommentoida (-;

Etäisesti juttuusi liittyen: KRP:n tutkijat ovat saaneet selville Turun puukottajasta, mikä hänen nimensä ei ole. Tai siis yhden sellaisen epäsopivan nimen. Muutama miljardi nimeä vielä käymättä läpi.

intrigööri kirjoitti...

En tiedä, voiko peukutella sellaista blogiukkoa, joka ei ole naamakirjassa?

Marokkolaisten suuri osuus terroritappajista oli mulle uutta. Mutta on Suomikin terrorismin lähtö- ja paluumaana jo varsin "hyvässä maineessa". Terroristiset teot ulkomailla tai niiden tukeminen eivät lie meillä vieläkään rangaistavia?

Turun puukottaja on kai Eurooppaan ja sittemmin Suomeen käsketty ketale, joka sai lopullisen toimintaohjeen vasta äskettäin. Ehkä sitä meinasi masentaa, kun omana odotuksena oli poliisin lopetusluoti. Mutta hän elää, joten toivottavasti sillä lurkilla on linnassa kivaa!