2.8.2017

Tuoni kurkkii lautaselta

Näinkö se menee?
On jo vanhaa jäpätystä, että köyhät ihmiset tapaavat usein heittää lusikan nurkkaan nuorempina kuin heidän paremmin tienaavat ikätoverinsa. Samanlaisia tutkimustuloksia on kertynyt kaikkialta maailmasta, missä tuollaista viikatemiehen köyhyysloukkua on tutkittu.

Yle kertoo tänään, ettei paljon kehuttu Välimeren maissa yleinen ruokavalio ole tasa-arvoisesti terveellinen. Terveellisen ruoan mussuttajissakin on eroja, sillä vauraat ja koulutetut ihmiset syövät Italiassakin paremmin ja parempaa terveysruokaa kuin pienipalkkaiset puurtajat, keskivertotavikset tai työttömät toverit.

Ylen siteeraamassa ruokavaliotutkimuksessa syitä terveyseroihin haettiin myös elintarvikkeiden laadusta, ravintoarvoista ja ruokien valmistuksesta. Silloin ei voisi sanoa, että Välimerelliset ruokailutavat olisivat välttämättä aina terveellisiä. Eväillä ja niiden syöjillä on kaikkialla paljon eroja.

***
Intrigööri pähkäilee, jotta kyllä pienilläkin rahoilla, suomalaiset liksat olivat ainakin vielä taannoin huononlaisia italialaisiin verrattuna, saisi helposti terveellistä ruokaa. Näin on pakosti siellä, missä monenlaiset pupunruoat, leivät, kalat, ruokaöljyt ja viinitkin ovat aina saatavilla ja paljon halvempia kuin karussa, mutta kylmässä Pohjolassa. 

Varallisuudella ja koulutuksella on tietenkin kapustansa tässäkin sopassa. Paremmin pärjäävillä ihmisillä on sekä motivaatiota että massia huolehtia säännöllisesti terveydestään toisin kuin päivittäisen selviytymisen takia alati tuskittelevilla lajitovereilla.

Terveellisen ja edullisen ruoan maissakaan kysymys ei ole pelkästään ruokavaliosta, vaan elintavoista ja erilaisista inhimillisistä olosuhteista. Ainakin terveydenhoidolla ja sen piiriin pääsemisellä on vissi vaikutuksensa myös henkilöiden ikääntymiseen.

Suomalaiset terveyshenkilöt terveystuoleissaan ovat sinusta kai hyvin huolissaan, mutta eiväthän he ole. Muuten terveysgurumme hakisivat ja toisivat julki kaikelle kansalle terveellisiä, mutta silti edullisia ja jopa maistuvia ruokia. Nyt vain hehkutetaan sitä ainaista ruokaympyrää tai -kakkaraa, jollaista kaikki eivät koskaan pääse noudattamaan, eivätkä ehkä sitä edes halua.

***
Kaiken muun ohessa kannattaisi tarkemmin tutkia myös Tyynenmerellisiä ruokailun ja elämisen tapoja. Japanissa on paljon vanhoja ja silti melko hyväkuntoisia kansalaisia. Väen vanhentumista ei nähdä siellä maata kaatavana ongelmana, mutta kylläkin isona haasteena. 

Yksi pitkän iän ja kohtuullisen kunnon salaisuuksista saattaa olla vanhusten itsensäkin kertoman mukaan niukka, oikeasti niukanlainen, mutta silti terveyttä tukeva ruokavalio. Vanhempi kansa suosii myös säännöllistä runsasta ulkoilua ja kevyttä liikuntaa, sopivaa työtäkin.

Huippukokkien sijasta meidänkin kannattaisi kuunnella itsekin omia elämänohjeitaan noudattavia niukkiskokkeja! Pieni voi olla kaunista ja vähän voi painaa paljon elämisen laadussa ja ehkä pituudessakin.


***

Ei kommentteja: