14.10.2017

Painostaako sananvastuu?

Viime kevään korvalla kuului outoja,
jotta polliisilla olisi vihapuhekoiria.
Pureekohan semmoinen?
Tiesitkö hyvä lukija, että sinulla on nyt näytöllä peräti joukkotiedotusväline, intrigöörin blogi? Ei intrigööri sitä itsekään sen paremmin tiennyt, mutta nyt tietää. Tiedostamista laajensi ystävällisesti veroyle, joka haastattelee jutussaan vt. valtakunnansyyttäjä Raija Toiviaista.

Omassa pienessä mielessäni en ole laskenut ainakaan tavisten pitämiä yksittäisiä blogeja tai ihmisten eri alustoille laitettamia kommentteja oikeiksi tiedotusvälineiksi, mutta olkoon nyt sitten niin. Silloin kyllä perinteinen joukkotiedotusvälineiden joukko laajenee tuhansilla, mitkä pitää taas kertoa tuhansilla. Vihapuheiden metsästäjillä eli ilmiantajilla riittää töitä ja onhan meillä Suomessa niitä virallisiakin vihapuhekyttiä.

Joukkotiedotusvälineissä tehtyjen rikosten syyteoikeus on valtakunnansyyttäjällä. Myös facebook, twitter, blogit ja sähköiset keskustelupalstat ovat joukkotiedotusvälineitä.

***
Tavallisen blogin kutsuminen joukkotiedotusvälineeksi kuulostaa kyllä yhtä virkavaltaiselta kuin se, että polliisi nimittää mielellään autoasi ajoneuvoksi, kas kun ei kotteroksi, vaikka itse sitä luulisi ajavansa oikein autolla, hyvälläkin. Intrigöörin vähänlaisesti luetun blogin tapauksessa em. määrittely tuntuu liioittelulta, mutta on se kai otettava vastaan ansioton arvonnousu. 

Voi sitä tavisten sanomisen ja kirjoittamisen vapautta syödä pois vaikka perusteettomilla nimityksillä. Kansalaisvapauksien pitäisi koskea kantasuomalaisiakin.

Vt. valtakunnansyyttäjä Toiviainen kertoo, että kaikkein vastenmielisimpiä verkossa tehtäviä rasismirikoksia ovat kiihottaminen kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkominen. Hän selittää jutussa, että "Syrjään sysätty ihminen katkeroituu helposti ja on altis kohde väkivaltaisten ääriliikkeiden värvääjille. Siitä ei hyvää seuraa." 

Intrigööri suhtautuu korkea-arvoisen syyttäjän mielipiteisiin sillä jonkinmoisella vakavuudella mikä niille kuuluukin. Toisaalta syrjään sysättyjä ihmisiä saattavat olla myös nuo julkisuudessa kammoksutut ja ihan avoimesti vihatut ns. vihapuhujat. 

Kun ihmistä oikein mättää ja mätkii, hän kokee yhteiskunnankin osallistuvan oman itsensä survomiseen rupusakkiin. Kyllä siinä katkeruus ja vihakin nousee pintaan, jos vielä jotkut ovat aina ylisuojeltuja. Silloin saattaa tuhmia sanoja peräkkäin päästä hampaiden välistä tai rapsahdella näppikseltä.

***
Vaan eivät taida selittely ja inhimillisyys syyttäviä tulkintoja lieventää, suomalaisten vihapuhujien vihan laatu ja sen katsottu kohde tai kohderyhmä on se, mikä ratkaisee? Positiivista syrjintää ei tietenkään tiedostamisvajeisille perisuomalaisille hemuleille heltiä. 

( Lisäys: Syyllisyys tiettyjen ihmisten tekemiin pahuuksiin saadaan mutjahtamaan tekoihin täysin sivullisten ja kaikenlaisia pahuuksia ärhäkästikin vastustavien "vihapuhujien" kontolle.) 

Valtakunnansyyttäjän mielestä rasistinen vihapuhe eristää sen kohteet muusta yhteiskunnasta. Rasismin kohteet ajetaan nurkkaan, jolloin on helppo katkeroitua. Siinä sitten luodaan kasvualustaa järjestäytyneelle rikollisuudelle ja terrorismille. Jutun lopussa Toiviainen kysyy, "Ymmärtävätkö rasistisen vihapuheen levittäjät, mitä he tekevät". 

Pappa tässä ymmärtää sen verran, ettei pääosa maahanmuuttajista ymmärrä kielimuurin yli suomalaisia nettikirjoitteluja, eivätkä he muutenkaan nakkaa liki täysin rauhanomaisesta kantaväestöstä kakkaakaan. Voisivatko sitten jotkut tuhmat sanat esimerkiksi meikäläisen blogissa toimia kimmokkeena jopa terrorismiin tai muuhun järjestäytyneeseen rikollistoimeen ryhtymiselle. Ei sitten kuuna kullan valakiana!

***
Lainaus Ylen jutusta 4. helmikuuta 2018:

"Suomessakin jotkut ovat ylihuolehtivia esimerkiksi turvapaikanhakijoiden kanssa. Jos minä olisin pakolainen, olisin sellaisesta pahoillani. Liioiteltu suvaitsevaisuus on rasismia. Niin ei pitäisi toimia. Kaikkia olisi kohdeltava samalla tavalla. Se on aitoa hyväksymistä", mediataiteilija Adel Abidin sanoo.



2 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Mikä tässä oudoksuttaa, niin se, ettei valtakunnansyyttäjä vaikuttaisi olevankaan jahtaamassa "väkivaltaisten ääriliikkeiden värvääjiä", vaan heidän vastustajiaan.
Mahdollisesti sananvastuussa on jokin piirre, jota en vain ymmärrä.

intrigööri kirjoitti...

Jos olisin tuhma, sanoisin, että kylläpä vk. syyttäjä vääntää tuossa ylen jutussa selvät asiat päälaelleen. Edelleen poliitikkojen ja oikeusoppineiden pitäisi ihan kunnolla ja lähiaikoina määritellä mitä se vihapuhe on ja kun sellaista on, miten se suhtautuu vallitsevaan todellisuuteen. Taidan toivoa liikoja, mutta kun tässä olen oikein osallisena joukkotiedotukseen ja joulukin on tulossa...