1.12.2017

Itsenäisyys meni, mutta kansa jäiSuomen lippua taiteiltiin jo paljon ennen itsenäistymistä.
Suomi ravisteli niskastaan keisarien ja kunkkujen hoivan sata vuotta sitten. Intrigööri lueskeli itsenäistymisvuonna 1917 ilmestyneitä sanomalehtiä. Vanhoja lehtiä voi lukea nyt vuoteen 1920 asti Kansalliskirjaston digitoiduissa aineistoissa.

Suomessa vallitsi suuri epävarmuus tulevaisuudesta 1918 alkanutta karmeaa sisällissotaa vasten. Silloisista tunnelmista voisi löytää yhtymiä myös kansalaisia eri tavoin jakavaan nykypäivään, tavan ihmisiä näillä main silloinkin asusteli.

Venäjän keisareista haluttiin yleisesti päästä eroon, eikä Ruotsin kunkkulan väkeä kelpuutettu pitkän ja onnekkaankin autonomian ajan jälkeen takaisin esivallaksi. 

Sodan voittaneille valkoisille olisi silti kelvannut kunnon saksalainen kunkku, sekä ordnung. Suursodan päättyminen saksalaisten häviöön nytkäytti maailman meininkiä niin, että Suomen kuninkaalle teetetty komia kruunu jäi museoon. 

Suomelle saatiin tasavalta ja presidentti, eikä pepsodentti. Varapresidenttejäkin olisi taas itsenäisyysvastaisen EU-komennon vielä kestäessä tyrkyllä koko liuta, trolleilla ja trulleilla tai ilman. Suomalaiset ovat sinnikästä porukkaa, hyvässä ja pahassa. Itsenäisyys tulee vielä uudestaan, kannattaisi olla valmiina!

***Seuraavat sata vuotta:6 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

" Itsenäisyys tulee vielä uudestaan, kannattaisi olla valmiina!"
Provokatiivisesti ja hauskasti sanottu.

Hieman etukäteen toivotan Iloista Itsenäisyyspäivää blogistille ja lukijoillensa.

intrigööri kirjoitti...

Reipasta itsenäisyyspäivää Ristolle ja lukijoillensa, muuallakin kuin ilmaston tulkinnassa! Itsenäisyydestä olisi pidettävä kiinni, vielähän sitä on jäljellä. Eu(nukki)-unioni palaa vielä ruotuun eli itsepäisten valtioiden hyödylliseen yhteistyöhön.

Nils- Aslak kirjoitti...

Macron ehdotti suuressa linjapuheessaan, että EU- parlamentin jäsenistä puolet valittaisiin yhteisiltä listoilta. Siis suuret maat valisisivat puolet ja vielä toisestakin puolesta oman osuutensa. Suomessa vain Kalle Isokallio ja minä huomasimme tuon järkyttävän vallankaappaussuunnitelman.

Kyllä itsenäisyys on aika pitkälle annettu pois.

intrigööri kirjoitti...

Onneksi se sanoja oli vain Macrooni, tuo moderni Napoleoni. Pitää vain toivoa, että tolkun järki leviää itäisen Euroopan maista tuulen mukana lännemmäksi. Muuten menee koko EU:lta itsenäisyys, hyvinvointi ja demokratia suohon, pienen klikin vallanhimon ja täysin tolkuttoman maahantulon sallimisen takia. Ainoa hyvä puoli tuollaisessa banaaniliittovaltio EU:ssa olisi, että sekosuvakeista ja hörhöfemakoista päästäisiin eroon.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Hyvää itsenäisyyspäivää!
Nyt kun alpakka on tulossa Punaisenvehreän Suomen kansalliseläimeksi, niin patsas saatava! Marskinpatsaan viereen alpakkapatsas, jota ratsastamaan asennetaan poliitikko, joka nimetään vuosittain parhaiten stubb-käteisen-linjaa tiukimmin noudattava Suuri Valtiohenkilö. Verorahoilla ilman kuluja, tietysti.

intrigööri kirjoitti...

Hauskaa itsenäisyyspäivää Veijolle! Kamelinsukuinen alpakka sopisi hyvin kulkuneuvoksi ratsasteleville moniosaajille eli poliitikoille. Varsinainen suurratsastushenkilö voitaisiin vuosittain valita siellä torilla huutoäänestyksellä.
Eduskuntatalon puistollakaan ei ole kunnollista nimeä. Sen voisi nimetä vaikka aasipuistoksi, koska Suomessa on jo paljon vilpittömiä aasinystäviä. Vuohipuisto olisi toinen nimiehdotus.