14.12.2017

Lumiukoista poliisit Lappiin?


Lumiukkopoliisitko turvaavat ihmiset Lapin selkosilla?

Pahastuksella on ollut lehdistä lueskeltava, jotta Kilpisjärvi on Hetan ja muun Enontekiön kunnan kanssa jäämässä ensi vuonna kokonaan ilman poliisia. Pinta-alaltaan laajan kunnan vaihtoehdoiksi on jäämässä se, että poliiseja tehdään lumiukoista tai palkataan "sheriffi" apulaisineen, ehkä vartiointifirmasta.

Enontekiöllä on kaksi rajanylityspaikkaa Norjaan, Kilpisjärven kautta kulkee vilkasta rekkaliikennettä talvisin heikkokuntoisella tiellä. Kesäisin myös Hetan Kivilompolossa  on monikansallista matkailuliikennettä. 

Virallis-sapelipoliisin Lapin päällikkö ei kuulu oikein innostuvan sheriffeistä. Lumiukoista ja -akoista ei kai ole mielipiteitä kysytty. Luultavasti jonkinlaisena byrokraattien käsidesi-ratkaisuna tarjottaneen sitä, että Muonion poliisit  hoitelisivat jatkossa myös Enontekiön alueen, ilman helikopteria tai lentoporoa. Toinen vaihtoehto olisi, että koko läntisen Lapin poliisitoimen keskuspaikka olisi Kittilä.

Kilpisjärvellä otettiin tänään torstaina käyttöön uusi tulliasema, jollainen hienous rakennetaan myös Hetan ja Norjan väliselle Kivilompololle. Enontekiöllä säilyy siis tullin henkilöstö, norjalaisilla virkatovereilla vahvistettuna. Rajavartiolaitoksellakin lienee kunnassa jotain toimintaa, mutta poliisilla ei kai enää ensi vuonna ole.

Intrigööri postaili maamme harvenevista poliisivoimista jo aikaisemmin, kuten joistakin muistakin polliisiasioista. Vihapuhepoliisejakin toki isommissa maalikylissä riittää, lienee myös lähipoliiseja ja vieripoliisejakin. Oikeiden poliisien pula osaa olla muuallakin kuin  ylipitkien matkojen Lapissa.


Poliisipomo ei lupaa lisää miehitystä Lappiin, Lapin Kansa 30.8.2018.


Huumepoliisit julkaisivat lehden.

Poliiseista pula, rikollisia riittää.

Asuntomurtoja keskellä päivää.

Valepoliisit edelleen ahkerina.

8 kommenttia:

intrigööri kirjoitti...

Blogger temppuilee. En saanut aikaan mieleistäni tekstiformaattia ja Risto Jääskeläisen eilinen kommentti näkyy vain blogin sähköpostissa.
Laitan kommentin kumminkin tähän:

"Lumiukkopoliisi voisi olla hyväkin, mutta entäs kesällä? Jos vihapuhepoliisit hajasijoitettaisiin muutoin poliisittomiin kuntiin, niin kaikki voittaisivat?

intrigööri kirjoitti...

Ja vastaan kommenttiin, heh:

Lapissa on pitkä perinne naavapartaisten peikkojen ja puu-ukkojen tekemisestä matkamuistoiksi. Kokoa vain lisää, niin jo vain olisi kesällä paljon puupäisiä poliisiukkoja teiden varsilla.

Vihapuhepoliisit olisi kyllä saatava hyödyllisiin toimiin. Nettiä syynäämään olisi heti tarjolla rutosti vapaaehtoisia himokyyliä - ainakin niin kauan kuin vihapuheiksi lasketaan vain tietynlaiset päästöt. Esim. vihreillä vihapuhujilla näyttää olevan oikein tehokas suojaväri.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Ehdottaisin pihapoliisiyksikköä (soututermiä mukaillen). Kesäisin seisoisi ulkona kuin lumiukko. Talveksi laatisi itsestään selfieitä lumesta pihoihin eli tilanne kuten kesällä. Työnsarkaa riittäisi; Lapissa kun on niitä maahisia ja mitä lie kauheuksia http://www.thuleia.com/haltijat.html . Etelässähän ryskyhiiret ja arojesset pitävät trollit, vihreänutut ja muut örkit kurissa.
Esim. Rautatientorin sankaripoliiseista voisi rekrytoida jonkun, hehän osoittivat tehokkuutensa kukistamalla Suomi Ensin liikkeen murhanhimoiset terroristit näiden yrittäessä syventää muuttolasten sotatraumoja.
Ja jos ei meinaa innokkaita polliiseja löytyä, niin peli kovaksi: Kairoilla tiedetään olevan leviämässä vihapuheet revontulien raivolla niin että vähemmistön porotkin pelkäävät. Jopas alkaisi työhönhakijoita ilmaantua.

intrigööri kirjoitti...

Tosi on! Vihapuhepoliiseja pitäisi sijoittaa reilusti Lappiin, koska on pelättävissä, että piankin peräti 2 - 3 prosenttia Lapin asukkaista muuttaa maakunnan vihaisten kanta-asujien pelossa Helsinkiin, missä ei ole vieläkään riittävästi kyllin tasokkaita asuntoja maahanmuuttajille, eihän siellä ole edes jytkymoskeijaa tai guggelisheimia.
Miksikö Lapissa on niin paljon vihaisia ihmisiä? No siksi, ettei selkosilla ole ole juurikaan oikeita poliiseja turvaamassa väestöä lisääntyviltä läpikulkevilta rötöshenkilöiltä.
Kotouttaminen-sivusto toki kertoo vielä ilolla, että Lappi on kovasti kansainvälinen ja vieraskielinen väestö korjaa Lapin vinoutunutta ikärakennetta, yms. ihastuttavaa:
http://kotouttaminen.fi/maahanmuuttajat-lapissa

intrigööri kirjoitti...


Intrigöörin bloggeri taas pelittää, mutta postausta piti karsia. Poistettu osio "omapoliisi" löytyy alimman linkin takaa vanhempien poliisijuttujen joukosta.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Ettei vain olisi niitten Lapin trollien häirintää, revontulilla hakkeroivat hienoa blogia. Neidit nettipoliisit, Lappiin mars! Laamahousut (nykyään tehdään alpakasta) ja neljän tuulen (vituttaa, väsyttää, vituttaa ja väsyttää, vituttaa vaikkei väsytä) hattu mukaan!

intrigööri kirjoitti...

Luulen, että nyt täytyy loppuvuosi lepytellä jänkhän vanhoja seitoja vaikka hakkaamalla kattilankansia vastakkain, ettei moinen demoninen datavirhe toistuisi. Asiaankuuluvasta ulinasta huolehtii alakerran koera. Pitänee myös osoittaa tehokasta katumista yleisen vakavamielisyyden puutteesta.

Toinen mahdollinen mielikuvitushenkiolento olisi El Pullah tai hänen suurvisiirinsä Ahmed Ahne, mutta silloin jäisin kiinni teeskentelystä ja talvisalama löisi ainakin kompuutteriin.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Ja ne Suomen kieltä vaikeaksi tuomitsevat...