31.12.2017

Torkkupeitto-Batman 2017



Vuosi on vähissä, mutta intrigööri nimittää kansanedustaja Juhana Vartiaisen (ent.sdp, nyk. kok) Vuoden 2017 Torkkupeitto-Batmaniksi. Onneksi olkoon hra Vartiainen!

Taloussanomien jutussa hra Vartiainen, jolla on muuten söpöt rillit, kehua retostaa työttömien aktiivimallia ja uskoo sen alentavan työttömyyttä.

Hra Vartiainen pystyisi varmasti laulamaan meikän suohon tilastoveivauksiin pohjaavilla talousteorioillaan. Toki Vartiaisella on järkevän kuuloista ajattelua.  Työttömyys ei saisi olla kenenkään uravalinta ja tarvittaessa työnhakijan olisi "laskettava rimaa" eli joustettava omista vaatimuksistaan. 

Vartiainen sanoo mm., että aktiivimallilla tulee olemaan vaikutusta. Tosi on, sillä vaikuttaahan se malli vahvasti jo nyt, ennen koko kouhotuksen alkamista. 

Kansanedustaja Vartiaisen mukaan "ympäri maata on tarjolla runsaasti esimerkiksi puhelinmyyntityötä ja erilaisia suorittavia töitä". On mahdotonta arvata, millaisia nuo hyvinkin tarpeelliset suorittavat työt ovat ja miten paljon niitä on tarjolla. Sitä ei intrigöörin tarvitse arvailla, millaista on tuo mainittu puhelinmyyntityö.

Kamalalla 90-luvulla tuttujen uutispaperitöiden sakattua meikäkin laski tai nosti rimaa ja läksi pokkana sellaisiin hommiin, joista ei ollut mitään aiempaa kokemusta. Erilaisten suorittavien töiden ohella tuli kokeiltua pari vuotta myös myyntityötä eräässä lehtivirityksessä markkinointipäällikön tittelillä, mutta hassunhauskalla suorituspohjaisella palkalla. Ihmeekseni opin aika hyvin myymään, kun asiakkaiden kanssa pääsi nokikkain, mutta harmikseni en puhelinmyyntiä kunnolla oppinut, enkä opi.

Lopulta onnistuin värväämään remmiin pari oikeaa puhelinmyyjää. Minä ja firman omistajat olimme äimän kägösinä, sillä tuo kaksikko todella möi ja paljon. Myynti oli silkkaa yritysmyyntiä ja sen tuloksia sai ihmetellä.

Siinä sivussa kuulin myös kokemuksia alalta, eikä puhelinmyyntiä todellakaan voi suositella kenenkään äkkinäisen leipätyöksi. Jotkut harvat siihen pystyvät, joiltakin jää se luuri nostamatta edes ensimmäistä yritystä varten. Alalla tehdään kyllä rahaa, mutta vain harvat myyntimörssärit itse siihen pystyvät. En tiedä, voiko työkkäri nykyisin pakottaa ketään moisiin provikkapalkkaisiin ns. töihin. Toivottavasti ei voi. 

Myyntityö on "olemassaan" oikein hyvä ala, mutta se vaatii myös luontaista lahjakkuutta ja vähintään oppimishalua. Jos yleensä osaat myydä jotakin, osaat myydä mitä vain. Kannattaa ehkä kokeilla, aktiivisesti!

Wanhoina hyvinä aikoina, ne olivat oikeastikin hyviä, ihmiset vain ryhtyivät joihinkin töihin, ilman alan koulutusta, jos semmoista edes oli. Työhön opastettiin aluksi mestoilla sen verran kuin ehdittiin, työkaverit neuvoivat jos osasi kysyä. Vielä 1980-luvulla työtä löytyi halukkaille ja töistä sai lähes aina sellaista palkkaa, että sillä pystyi jotenkin pärjäilemään.

Siitä saattoi alkaa pitkä työura ja ajan kanssa saattoi kehittyä huippuosaajaksi. Nykyisin tuommoinen suora inhimillinen toiminta on liian monissa töissä mahdotonta mm. kovien koulutus- ja lupavaatimusten takia. 

Mutta kukahan niiden tavallistenkin töiden  vastaanottamisen on tehnyt niin mahdottomaksi? Ei se ainakaan yksin hra Vartiaisen vika ole, on siellä taustalla paljon muitakin torkkupeittoilevia politiikan taitajia ja Suomen ikioman Stasin rakentajia.

***
Sata vuotta sitten, kun intrigööri toimi vielä sanomalehtineekerinä, sanottiin, että nyt on muodikasta tehdä "human interest" -juttuja. Ensin piti tietysti kysyä viisaammilta, että mikä se semmoinen on. Luullakseni seuraavassa linkissä on semmoinen juttu hra Vartiaisesta.


Elämisen ja työn halpuutus jatkuu.

Työttömän ihmisarvoakin poljetaan, linkki Demariin.

Suomi-Stasi torppaa itsensä työllistämistä.

Romuttaako lain tulkinta toimivat yrittäjäpalvelut?

Varhempia rakentavia arvosteluja.


***

Ei kommentteja: