29.5.2018

Miljoonan dollarin aivot

Yleinen hokema on, että jokainen syrjäytynyt nuori maksaa yhteiskunnalle miljoona euroa. Tuo yleistys on tietysti huteralla pohjalla, mutta on siinä totta takana. Syrjäytynyt nuori tai nuorehko ihminen löytää kuitenkin usein lopulta paikkansa jossakin, eikä lorvi koko ikäänsä vain pelkkiä kustannuksia aiheuttamassa.

Joskus 1960-70 -luvuilta jäivät mieleen kirja ja elokuva "Miljoonan dollarin aivot". Muisti kai heittää, sillä jutun nimi näyttää olleen miljardin dollarin aivot. Aika iso ero! Aivoilla tarkoitettiin tuolloin sähköaivoja, nykyisiä tietokoneita tai tekoälyjä. Kirjailija oli jännityskirjallisuuden silloinen suuri nimi Len Deighton

Miljoona dollaria tai euroa per syrjäytynyt nuori? Tuommoista lukua ovat aivotuhnuina heitelleet julki myös johtavat poliitikot. Silloinhan tarkoitetaan yleensä vain suomalaisen kantaväestön jälkikasvua, ellei sitten ole tarkoitus korostaa mamunuorten suunnattomia vaikeuksia Suomessa, kamalassa maassa. Suomeahan ei kaikkien mielestä edes ole olemassa tai ei ainakaan saisi olla. Puurokin on täällä surkeaa!

Syrjäytyneitä nuoria ihmisiä arvioidaan olevan Suomessa joitakin kymmeniä tuhansia, joten ongelma on suuri. Jos yksi syrjisnuori aiheuttaisi elämänsä aikana miljoonan euron turhat kulut, tuhat pysyvää syrjäytymistä maksaisi yhden miljardin. Jos syrjäytyviä tai jo valmiiksi syrjäytyneitä ihmisiä olisi esimerkiksi 15.000 henkilöä, valtio ottaisi kerralla kantaakseen 15 miljardin kulut tai jotain siihen suuntaan.

Samalla tavoin miljoona per nuppi voisi laskea myös mamunuorten yhteiskunnalle aiheuttamia kustannuksia. Mitä sitten maksavat noiden maahantulijoiden tai ns. ankkurilasten aiheuttamat perheiden yhdistämiset?

Lapin Kansan jutussa pohdittiin nuorten syrjäytymisen hintaa viime tammikuussa. Tiede-lehti arvioi samaa asiaa jo vuonna 2012.

*** 
Nuorten syrjäytyminen on jo pitempään ollut paha juttu. Iltasanomien jutun mukaan peruskoulun päättävistä nuorista, myös lähtöjään suomalaisista, liian suuri osa ei selviydy itsenäisesti edes perusasioista. Peruskoulun antamilla valmiuksilla pitäisi pärjätä työelämässä, kuitenkin niillä opeilla pitäisi onnistua arkielämässä. Että se siitä kattavasta suomalaisesta huippukoulutuksesta!

Jutussa haastatellun opettajan mukaan kuvitellaan, että kymppiluokat olisivat täynnä poikia, mutta se ei pidä paikkaansa. "Minulla on lähes joka vuosi ollut enemmän tyttöjä", hän sanoo. "He ovat usein kilttejä, hiljaisia tyttöjä, joita ei kukaan ole huomannut lainkaan, eikä ole missään vaiheessa tarkistanut, että osaavatko he todellisuudessa."

***
Jossain maikkarin jutussa hehkuteltiin aamulla uhkakuvaa, minkä mukaan elinympäristöjen heikkeneminen ja ilmastopakolaisuus saattaisivat tuoda Suomeen jopa miljoona uutta asukasta. Hupsista, siitä vain? Se olisi sekä kustannuksiltaan että muutenkin kaikkinensa täysin mahdotonta. Laitankin tyynesti moisen nettijutun sarjaan höpsistä.

Jos miljoonainen ihmistsunami tulisi, eikä sitä kukaan estäisi, Suomea ei todellakaan olisi pian enää olemassa. Kukaan ei olisi maksamassa kenenkään sosiaaliturvaa, ei edes sitä vähimmäistä. Kehitysavun jakaminenkin jäisi kerralla historiaan. 

Jos läntiseen Eurooppaan rynnistäisi 50 miljoonaa uutta asukasta, muutenkin tauottomana soljuvan maahanmuuton lisäksi, ei olisi enää entisenlaista Eurooppaakaan. Itäisen Euroopan, entisen itäblokin maat osannevat jo sulkea rajansa liian suuren uhan edessä ja puolustaa terveen itsekkäästi omaa väestöään.
***

4 kommenttia:

Nils- Aslak Näkkäläjärvi kirjoitti...

Tuo poikien syrjäytyminen kannattaisi ottaa tosissaan. Ei feministienkään kannata juhlia, koska valtavat kustannukset tulevat kaikkien maksettaviksi. Tänäänkin ylen aamussa puhuttiin taas naisten lisääntyneestä sairastumisesta MS- tautiin ja ylellä puhutaan aina vain naisten ongelmista.

On vaarallista jättää mitään ihmisryhmää yhteiskunnan ulkopuolelle, koska pahimmillaan ne saattavat tulla sieltä kiväärit kourassa. Onhan se nähty kaikkialla maailmassa. Olivat nämä sitten miehiä, naisia, muslimeja, homoja etc. Ehkä feministit laskeskelevat suomalaisten miesten vain häipyvän maasta, mutta ei se niin mene. Jonkun pitää täyttää Kelan holveja!

Neuvostoliiton hajoamisen ollessa pahimmillaan ja jopa sisällissodan uhkan leijuessa Venäjän yllä Suomessa pidettiin hätäkokouksia asian tiimoilta. Miljoonien pakolaisten vyöryä pidettiin täysin mahdottomana vastaanottaa ja keskusteltiin missä vaiheessa ryhdyttäisiin ampumaan tulijoita.

intrigööri kirjoitti...

Suomessa on liikojas koulutusvaatimuksia monille aloille. Työssä oppiminen, harjoitteluvuodet ja oppisopimukset olisivat monille parempi tie, mutta niitä ei vain saada yleistymään. Nuorille tulisi kummasti motivaatiota, kun pääsisi nopeasti kiinni työelämään ja tienaisi edes jotain oikeaa palkkaa. Jos yksi työ ei kiinnostaisi, pitäisi kokeilla jotain muuta. Eivät ihmiset täällä ole luontaisesti laiskoja vetelyksiä.
Eurooppa on kaikkinensa yksi maailmantalouden moottoreista. Afrikasta ja itämailta lähtijöille pitäisi osata tarjota oikeaa apua lähtömaissa tai niiden lähistöllä, siihen on resursseja.
Jos Euroopan maat muuttuvat pieniksi suojatuksi saarekkeiksi ja muuten valtaviksi slummeiksi (mallia esim. Sao Paolo), maanosan tulevaisuus on varmasti menetetty. Siitä seuraa pahempaa kuin muinaiset raamatulliset vitsaukset.

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Surullisten laulujen maassa jako syrjäytyneisiin ja syrjäyttäjiin syvenee?

intrigööri kirjoitti...

Syrjäytyneitä haluttiin ennen auttaa tulemaan varjoista valoon. Nyt yksilöitä ja isojakin ihmisryhmiä vain syrjitään lisää. Ihmisarvo kuuluu vain kauniille ja röyhkeille.