25.5.2018

Sotesäästöt virtuaalisia

Virtuaalisuus on
soten säästölääke.
Virallisrintaman jäyhä totuuspuhuja valtiosihteeri Martti Hetemäki paljasti sen, mihin hallituksen hehkuttamat soten maatakaatavat säästöt perustuvat: Säästöä syntyy, kun potilaille tai asiakkaille tarjotaan virtuaalihoitoa. Sotesäästöt lienevät, kuten on arvuuteltu, täysin virtuaaliset!

Valtiosihteeri pitää tietysti kaksin käsin kiinni sotesta. "On kokemuksia siitä, että virtuaalihoito säästää rahaa myös vanhustenhoidossa", hän sanoo pakkopulla-ylen aamuisessa jutussa.

Aikaisemmin Hetemäki kertoi julki, jottei soten valinnanvapaudesta koituisi lainkaan säästöjä. Hallitus haluaisi säästellä lähes maailman parhaiten toimivasta ja vertailuissa edullisesta suomalaisesta terveydenhoidosta vaivaiset kolme miljardia.

Tiedon ja teknologian tehokas käyttö säästäisi valtiosihteerin arvion mukaan jopa neljä miljardia. Nyt me sen sitten tiedämme. Kansalaiset ja erityisesti vanhempi väki saapi varautua terveydenhoito-oletettujen etähoitajien tai ainakin robottien tiheneviin virtuaalisiin visiitteihin.

Ehkäpä ongelmalliseksi koettu vanhusten ruokailukin sujuu kotihoidossa virtuaalisesti ja säästöjä syntyy? Muuten se olisi kai todella upeeta, mutta siinä saattaa käydä kuin eräälle entiselle hevoselle, joka potkaisi tyhjää juuri kun se oppi olemaan syömättä. Mutta olisiko sekin upeeta, säästöjen kannalta? Virtuaalihoito ei ole edes mikään uusi viksu vekotin, vaan se jo käy ja kukkuu.

Ei kommentteja: