4.7.2020

Jokin kolahti uutisessa uiguureista

En tiedä, onko tällä ukolla kuulo herkistynyt liikaa, vaikka heikentyähän sen piti?  Jokin kuitenkin ikävästi kolahti, ei kai se ääni  lähtenyt uuninluukuista? Ei sentään, vaan tällä kertaa ääni tuli pehmeästi peruukeista. 

Helsingin johtavan tabloidin nettisivuilta  lukaisin mennä päivänä, että USA:n tulli oli takavarikoinut kauhian määrän kiinalaisia kauneustuotteita eli ehkä uiguurivankien hiuksista tehtyjä peruukkeja ja hiusten pidennyksiä. 

Hiuksia otetetiin toisen maailmansodan aikana talteen mm. natsien tekemien joukkotuhontojen uhreilta. 

Kuulema tuo 800 000 taalan arvoinen tuote-erä oli jo toinen takavarikointi laatuaan tänä vuonna. Kiinalaiset eivät huutele tarkempia tietoja uiguurien uudelleenkoulutusleireistä, joilla epäillään olevan noin miljoona henkilöä kaikkiaan Kiinan arviolta 11-miljoonaisesta uiguuriväestöstä.

***

Meikäläiseltä tukka harvenee ja harmaantuu, mutta mitään peruukkia en laita niin kauan kuin pipoja ja lippiksiä vielä löytyy ja löytyy niitä.

Uiguurit ovat Kiinassa Xinjiangin alueella asuva alkuaan turkkilaisperäinen kansa. Uiguurivähemmistöjä on myös muissa Keski-Aasian valtioissa. He ovat muslimeja, joiden tavat ja toimet eivät aina satu yhteen kai taivaalliseen rauhaan pyrkivän kiinalaisen valtaväestön johtajiston kanssa.

Kiinan väkiluvussa katoavan pieni uiguurivähemmistö joutui minulla satunnaiseen seurantaan yli kymmenen vuotta sitten, kun selvittelin joutessani jotain sinne päin maailmaa kuuluvaa asiaa. Löysin netistä mm. Shahrizodan, kolmen tai useammankin tytön lauluyhtyeen, joka livertelee amatöörivideoillaan nätisti kansanmusiikin tahtiin.

Shahrizodalta ei ole aikoihin ilmaantunut tuubiin uusia videoita ja entistenkin laatu näyttäisi heikkenevän. Surkeeta, sillä ryhmä taisi olla kotiseuduillaan aika suosittu. Videoiden laulajatytöt tai nyt jo naiset lienevät kotoisin Uzbekistanista, joten he ovat luultavasti välttyneet edes kiinalaisesta uudelleenkoulutuksesta ja peruukkipisneksestä!



Tuubista löytyy vielä vanhaa Shahrizodaa.







***

Ei kommentteja: