2.9.2020

Suomalainen vastaa kymmentä vihulaista?


Kun kepun väistyvä(?) puheenjohtaja Katri Kulmuni haaveilee ääneen sisunauteista ja Suomesta avaruuden valloittajana, voisi joku keskustan vanhemmistä jässiköistä palautella nuorta naisoletettua maan pinnalle. Katrista voisi kyllä tulla sievä kepunautti, mutta niin käy vain päiväunelmissa.

Nyt Suomen ilmavoimat julkistaa omia päiväuniaan, jotka eivät nouse edes lähiavaruuteen, mutta ovat yhtä lailla turhia löyhötyksiä. Hurjimman arvion mukaan yksi Hornet voisi tipauttaa tantereeseen jopa 10 viholliskonetta. Suomen 60 hävittäjää voisivat siis menestyksellä taistella 600 viholliskonetta vastaan.

Sen verran todellisuudentajua voisi noissa jutuissa olla, ettei pieni Suomi pysty suututtamaan sotaan asti montaa suurvaltaa yhtä aikaa. Venäjän ilmavoimat on varmasti vahva suorittaja, mutta sieltäkään ei riitä meitä vastaan kerralla 600 iskukykyistä sotakonetta. Ei, vaikka maantieteellinen suurvalta Venäjä tyhjentäisi muut itselleen tärkeät ilmansuunnat sotalentokoneista, mitä se ei voi tehdä.

Viime sodissa Suomen sekalaiset ilmavoimat kunnostautui aivan huikeasti yhtä suurta vihollista vastaan. Se vain oli silloin, eikä voi toistua enää nykyajan teknisillä härpäkkeillä. Toisaalta Venäjä voisi tuhota pelkällä ohjusylivoimallaan tärkeitä osia Suomen sotilaallisesta ja siviili-infrasta. 

Eikös meillä Suomessa pitäisi olla nykyisin korkeatasoista sotilaallista osaamista, tieteilijöitäkin löytyy omasta takaa? Miksi nyt päästetään ulos ihan tolkuttomia lausuntoja?

Meikä uskoo vilpittömästi, että Suomen ilmavoimat on nykyisinkin huipputason suorittaja. Lentäjät kyllä osaavat asiansa. Kalusto ja tekniikat kestävät lajinsa verran rytinää. Silti, ei yritetä mopolla mahottomia. 

Toivottavasti ilmavoimien uudet koneet osataan hankkia parhaalla tavalla, poliittisia paineitakin koko hinnakkaalle hankkeelle näyttää kasautuvan. 

Rahaa ja viisautta miljardien käyttämiseksi tarvitaan paljon. Kaikki ei aina suju yhtä sutjakkaasti ja onnekkaasti kuin silloin, kun Lissu Hornetin kyytiin hyppäsi. Pää voi toki liidellä välillä ohuessa yläpilvessä, mutta jalkojen pitäisi pysyä maassa.


***


5 kommenttia:

Risto Jääskeläinen kirjoitti...

Qualitas Potentia Nostra

Joppos123 kirjoitti...

Ei tuo arvio ilmavoimista ihan tuulesta ole temmattu. Hornet on pelkkä lavetti, tärkeämpää on se mitä se lavetti kuljettaa mukanaan ja sen laatu verrattuna naapuriin.
Enemmän en asiaa avaa, menee turvaluokituksissa muutoin jo TLII:n puolelle.
Seuraavassa lavetissa kuorman lisäksi merkitsee tehokkuuden kannalta lentäjän kyky päästä maalin lähelle ja laukaista hyötykuorma niin ettei naapuri sitä huomaa ennekuin on myöhäistä.
Tätä kykyä ei tarjoa muut kuin jenkit,molemmilla tarjouksillaan.

intrigööri kirjoitti...

Trumppilan hävittäjissä laatu on hyvässä kunnossa. Tosin täältä puusta katsoen suosisin Super-Hornetia F-35:n sijaan. Ja onko pakko hommata kaikki yli 60 konetta kerralla?

intrigööri kirjoitti...

Asealustoista minäkin olen joskus kirjoitellut. Amerikkalaisiin koneisiin saisi ainakin paukkuja uusimmasta päästä valikoimaa. Häivekone F-35 on ehkä enempi suurvallan hyökkäyskalustoa kuin pienvallan puolustamisen paras ratkaisu.

Suomen ilmavoimien pitäisi pystyä torjumaan hyökkääjien ensi-iskut, sitten saattaisi apuakin ilmaantua, Nato-ratkaisusta riippuen. Onhan tässä myös vaara sotkeutua Baltian puolustukseen, mutta niin se vain on.

Esa Pesonen kirjoitti...

Mietin, että noin 60 hävittäjää ei mitenkään riitä pitkittyneessä sodassa.