17.9.2020

Turvenuijaa aina tarvitaan!

 Suomalainen turve vastaisi energiana mitaten jokseenkin Pohjanmeren öljyä. Nykyinen suomalaisvihamielinen pervoilupolitiikka ei noteeraa ehtaa kotimaista energiaa minkään arvoiseksi. 

Turve on kai sitten itsestään perkuleesta, kivihiiltäkin on viherpunikkien ja kepun mielestä kivempi poltella ja globalismi kiittää. Tuuli ja aurinko hoitanevat Pohjolassa kaikki tulevaisuudenkin energiatarpeet?

Uusimman poliittisen turvetupelluksen kunniaksi ja vanhojen aikojen muistoksi laitan tänne uudestaan nuijan ukon postauksen vuodelta 2014:


22.4.2014


Turve voisi nostaa Suomea nousuun
Kotimaista turvetta riittää, myös
soiden suojelijoille
.
Vuonna 2012 Suomen vaihtotaseen vaje oli 2,7 miljardia euroa. Samana vuonna Suomi maksoi tuontienergiasta jopa 13 miljardia euroa. Tuontienergian osuus kaikista maamme energiakustannuksista oli ja on edelleenkin reilusti yli puolet, kertoo Kauppalehti.

Julkisesti vaihtotaseen heikentymisestä on syytelty Nokian tuomien vientieurojen määrän romahdusta monia miljardeja alemmaksi kuin takavuosina. Valtion syömävelkaakin tietysti syytetään, vaikka syömävelan osuus vaihtotaseen kokonaisuudesta on lehtijutun mukaan pieni. Kysymys on pitkälti vain rakenteellisista ongelmista.

Kauppalehden mukaan tuontienergian suuresta osuudesta vaihtotaseen ongelmiin on oltu julkisuudessa hissukseen, vaikka tuontienergian lasku on yhdessä vuosikymmenessä kolminkertaistunut. Jopa 70 prosenttia Suomessa käytettävästä energiasta on tuontitavaraa. Kaiken lisäksi maailmalla on paineita energiaraaka-aineiden hintojen nousulleKotimaista energiantuotantoa järkevästi kasvattamalla voitaisiin kohentaa vaihtotasetta ja saada se lopulta jopa ylijäämäiseksi. 

Lehtijutussa ei hehkuteta myöskään uusiutuvien energiamuotojen vahvalla kasvulla. Suomen voimaloissa poltetaan nyt paljon halpaa hiiltä ja niin tehdään vielä lähimpien vuosikymmentenkin aikana. Energiaomavaraisuuden vahva kasvattaminen parantaisi myös kansallista turvallisuutta, mitä osoittavat myös Ukrainan tapahtumat.

***
Kauppalehden jutussa ei mainita maamme viherbiletyspiirien (lähes koko hallitus) virallista inhokkia turvetta, vaikka turpeen osuus kotimaisen energian käytön kasvattamisessa olisi keskeistä puun käytön lisäämisen ohella. Suomen turvevarat arvioidaan energiasisällöltään samaan sarjaan Pohjanmeren öljyn kanssa, kuten tässäkin blogissa on taannoin kirjoiteltu. 

Suomessa on osattu jo kauan energian taloudellinen ja vähäpäästöinen poltto. Suomalainen kattila- ja voimalaosaaminen on tällä energiantuotannon saralla maailman huippua. Eurooppalainen yhteistyö yhden jättiydinvoimalan rakentamisessa on kylläkin lähinnä katastrofi, mikä on surulla havainnoitava. 

Hyviä esimerkkejä vähäpäästöisistä kotimaista energiaa käyttävistä voimaloista löytyy, mm. Rovaniemeltämissä turve palaa puun ohessa, kuten teknisesti pitääkin ja hiilen osuus on melkein olematon.

Meidän turvenuijien on aika osaltamme nostaa Suomi nousuun ja lopettaa ruikutus siitä, miten meiltä on kilpailukyky mennyt, joten perinteinen hyvinvointivaltio pitää kaikin tavoin minimoida ja romuttaa. Hallitusherroilta jos kysyy, niin kaik on ment, eikä piisannutkaan. Sehän ei tietenkään ole totta, ei alkuunkaan.

Puu ja turve ovat Suomen energiantuotannon ja samalla vääristyneen vaihtotaseen pelastus. Työpaikkojakin tulisi lisää. Ei saa olla niin, että me kaikki sähkön ja lämmön tarvitsijat maksamme ylenpalttisten tukitariffien muodossa itsemme ainaisesti kipeiksi sinänsä turhasta ja aina epävarmasta tuulivoimasta. 

Omaan laskuunsa jokainen voi täällä vielä teoriassa vapaassa maassa ottaa lämpönsä vaikka riehumalla ja sähkönsä kuntopyörän dynamosta. Yhteiskunnassa energia pitäisi tuottaa järkevästi ja samalla ekologisesti mahdollisimman pitkälti kotimaisista raaka-aineista, koska meillä Suomessa on semmoinenkin hieno mahdollisuus. Näin se vain on!


Lisäyksiä, linkkejä:

Sähköfirman pomo 18.9.2020: Kiirettä pitää, kun kokonainen teollisuudenala ja tuhansia työpaikkoja tuhotaan! 

- Vapon mies maalailee 100 miljoonan euron lisätuloja valtiolle, jos turpeen verotusta laskettaisiin entiselle tasolle ja kotimainen turve korvaisi enemmän tuontitavaraa eli kivihiiltä.

- Suomen soissa on turve-energiaa 10 kertaisesti puuvarojen energiaan nähden. Turvekuitu on ekologinen kotimainen vaihtoehto, minkä hiilijalanjälki on pieni ja kuidun tuotanto on energiatehokasta.Turve voisi olla Suomelle kuin öljy ja kaasu Norjalle, linkki US blogiin.


Viherhurskastelu tuhoaa Suomen  mahdollisuudet omavaraisuuteen energiassa: Linkki Ari Alsion blogiin 5.11.2018.

Biomassaa riittää Suomessa poltettavaksikin, blogi ja keskustelua toukokuussa 2019.

Polttoturpeen käyttö Suomessa on kestävää kehitystä, blogilinkki 22.7.2020.

***

Lisää turpeesta: Järjen pipanoita vuonna 2014

Pitää vaihteeksi ihan pikkuisen kiitellä kokoomusta eli Stubbin pätkähallitusta jämäköistä kannanotoista kotimaisen energian käytön lisäämisen puolesta. Suomi tuo vuodesta toiseen monien miljardien eurojen edestä energiaa muualta, mm. ihan rutosti Venäjän ydinvoimaloiden tuottamaa sähköä. Pääministerin oma parin päivän takainen selkeä kannanotto energiakeskustelussa lämmitti intrigöörin kärsinyttä mieltä. Sekä kepun että kokkeleiden vetämät hallitukset ovat olleet liian pitkään selkäruoto letkuna vihreiden ja muiden sen sortin solisalirattien vänkäyksen edessä.

Kotimainen turve on julistettu virallisessa viherpolitiikassa alimpaan helvettiin hirmuisena ilmastotuholaisena ja puun polttamistakin karsastetaan koko ajan. Niinpä onkin roimasti lisätty ympäristöjärkevän kivihiilen polttoa. Kuten tunnetua, kivihiiltä ei lueta uusiutuviin energialähteisiin, eikä Suomessa jostain kumman syystä ole hiilikaivoksia. Hiilimiiluja täällä joskus poltettiin ja niistä saatiin tervaa, millä tervattiin pääasiassa suksien ja ulkomailla, kuten Ruotsissa orjalaivojen pohjia, vai miten se meni. Terva oli joskus vähän aikaa Suomen alueen tärkein vientituote.

Kokoomuksen tuore ympäristöministeri Sanni Grahn-Laasonen lienee nyt keskeyttänyt soidensuojeluohjelman tai sen täydentämisen. Sanni tahtoo kai kokeilla maanomistajien vapaaehtoista soiden suojelua.  Sekös saikin aikaan oikein paljon vihervaahtoa, melkein yhtä paljon kuin se tekohurskas ja tosinuija uuden ydinvoiman vastustaminenkin. Vihreät käyvät nyt kovaa kisaa sieluista kuin muutkin perk..., eikun puolueet.

Stubbin pätkähallitus ei ehtine saada paljon aikaan, mutta edes vähän jarruja näyttäisi löytyvän tuhoisimmalle viher-stasi-politiikalle, mikä puuttuu suoraan tai nurkan takaa myös jokaisen yksityisen kansalaisen elämään.

Suomihan antaa minkä vain tolkullisen ulkomaisen kaivosyhtiön tonkia malminsa ilmaiseksi ylös karusta maaperästä. (Tolkuttomin kaivosyhtiö taitaa olla kotimainen, mutta siitä firmasta onkin valtiolle tulossa iso riesa ja muheva lasku. Miten käynee aikanaan noiden muiden kaivosfirmojen jälkien siivoamisen kanssa?)

Kolmannes Suomesta on suota

Ainoat merkittävät omat luonnonvarat ja energiavarat tässä kylmässä maassa, asutun maailman laidalla,  idän ja lännen rajamailla ovat uusiutuva puu ja puun seassa voimaloissa poltettava turve, joka sekin uusiutuu eli suon turvekerros kasvaa pitkässä juoksussa. 

Turvetta kasvaa suoalueilla, joita on Suomessa vain, siis vain, vähän vajaa kolmannes koko laajasta maapinta-alasta. On siinä soita sekä hyödynnettäviksi että suojeltaviksi. Suota jää joka tapauksessa hillan ja karpalon kasvaa ja kurkien kahlailla. 

Soidensuojeluohjelman tarkoitus on tähän asti ollut vain estää tai ainakin jarruttaa uusien turvesoiden hyödyntämistä eli kansallista energiantuotantoa. Suomea on siunattu oikein runsailla soilla ja pöpeliköillä, joita kaikkia ei tarvitsi ihan erityisesti suojella. Mutta stasivihreyshän on kuin mikä tahansa kiihkeä fundamentalismi, kaikki tai ei mitään.

Lainaan seuraavaksi suoraan pätkällisen Wikipediaa: 

"Valtakunnan turvevarojen energiasisältö on noin 13 000 TWh. Turvevarojen energia vastaa 1 100 miljoonaa öljytonnia. 

Suomen turvevarat ovat kaksinkertaiset Pohjanmeren tunnettuihin öljyvaroihin ja 2/3 Norjan tunnettuihin öljyvaroihin verrattuna. 


Suomen turvevarat ovat lähes kymmenkertaiset maamme puuvarojen energiaan ja 35-kertaiset puuston tilavuuteen verrattuna." 

Nyt on sitten vähän kehaistu kokoomustakin, joten intrigöörin blogissa ei vihata ketään,  ei ainakaan paljon. Täällä ei vihata edes vihreitä, sillä varmaankin myös Äiti Maa tai Gaia tai joku antaa heille joskus anteeksi, vaikka he tietävät hyvin mitä tekevät. 

***
Lisäys: Ville Niinistö vihreine puolueineen esiintyy nyt varsinaisena vastuullisuuden perikuvana kokoomuslaista seuraajaansa haukkuessaan, vaikka hän itse läksi juuri lätkimään ympäristöministerin hommeleista. Eroon hallituksesta oli syynä pelkästään pelko äänestäjien menetyksestä ensi kevään vaaleissa, sillä viheraatekin alkaa näyttää homeen väriseltä.

Kuka tuommoisia poliitikkoja tai puolueita oikeasti tarvitsee? Eivät ainakaan kansalaiset, joita poliitikot pitävät todella tyhmänä joukkona hallintoalamaisia. Tyhmiä met kait ollahan, ainakin me, jotka vielä vaivaudumme käymään äänestämässä?


***




***
Lisään tähän lopuksi myös kaksi kommenttia, jotka uhkasivat kadota:
1 – 2 / 2

Blogger Yksi Turkkulaanen sanoi...
Että kokoomuskin tekisi joskus jotain hyödyllistä? Hmjaa, mieleen tulee se vanha vertaus sokeasta kanasta ja jyvistä...
16.10.2014 6.10
  
Blogger intrigööri sanoi...
Näinä aikoina tapahtuu kaikkea kummallista. Kokoomuksellakin on kova hätä kevään vaaleja vasten, kun kaikki koko maassa on mennyt puolueen johdolla poskelleen. Ex pm ja vvm Käteinenkään ei tunnu tietävän, mitä hänen pitäisi EU:ssa nyt ehkä tehdä, paitsi nostaa itse hirmuliksoja. Heh.
16.10.2014 9.14

Hallitukset vaihtuvat, mutta suomalainen turve pysyy!


1 kommentti:

Nils- Aslak kirjoitti...

Paljonko on eroa turpeen ja puuhakkeen tms hiilidioksidipäästöillä. Se ei ole paljon ja vain sen osan verran turveteollisuuden tuhoaminen pelastaa ilmastoa.

Ydinvoiman alasajon jälkeen Saksa on vauhdilla palannut hiilivoimaan ja samalla tavalla Suomi tulee talousromahduksen ja hallitusten vaihtumisen myötä palaamaan turpeen käyttöön. Tämän vihreän hörhötyksen jälkeen joudutaan kuitenkin rakentamaan homma uudelleen ja häviämme muutaman tuhat miljoonaa.

Hallituksen mandaattia on jäljellä kolme vuotta, mutta kaikki sen korskeat uudistukset on ilmoitettu seuraavien hallitusten aikana tapahtuviksi ja maksettaviksi. Outoa!