18.9.2020

Haavoittuvassa asemassa onnelassa

Afgaanilapsia leirillä.

Pohjolan onnela Suomi on vastaanottamassa tänne jo melko reilusti pakolaisia Kreikan leireiltä. Kuten usein muistetaan 
mainita ja moneen kertaan, Suomi auttaa erityisesti "haavoittuvassa asemassa" olevia lapsia ja yksinhuoltajia. 

Suomea on luonnehdittu mm. yhdeksi kaikkein onnellisimmaksi maaksi maailmassa, joten mikäs meillä onnekkailla on täällä luvan kanssa oleskellessa. Toisaalta pienestä, mutta kaukaisesta Suomesta kuuluu olevan maailmalla monenlaisia hassujakin luuloja, jos yleensä on joitain käsityksiä.

Suurin osa Kreikan leireiltä tulijoista näyttää nyt olevan murrosikäisiä, parrankasvun jossain vaiheessa olevia poikia. He ovat afgaanipoikia, lähtöisin useimmiten Iranista. Vai pitäisikö heitä jo sanoa nuorukaisiksi? 

Tyttöjä tulee jostain syystä vain vähän, vaikka tyttöjä on pakolaisissa paljon. Onko poika sitten parempi "ankkurilapsi" kuin tyttö?

Syyriastakin piti  tulla taannoin Suomeen pääosin lapsiperheitä, mutta tänne asti suuressa aallossa selviytyneet olivat lähes kaikki aikuisia irakilaisia miehiä. Ehkä pitkällä matkalla osa noista siirtolais-pakolaisista ehti aikuistua?

Lastensuojelussa roimaa kasvua

Suomi on varsinkin nykyisen hallituksen aikana ollut jopa ärhäkkä ottamaan maailmalta vastaan pakolaisia ja tietysti myös lapsukaisia. Suomessa on kumminkin jo kauan ollut turhan paljon kuormaa omassa lastensuojelussa. Huostaanotot kaatuvat jo valmiiksi pahoin ylikuormitettujen kuntien toimihenkilöiden niskoille, eivät muotikolttuministerit hoitele sellaisia rettelöasioita.

Rettelöistä voi puhua, sillä joskus sekavassa tilassa olevan perheen lapsi tai lapset on pakosti otettava virkahenkilöiden turviin. Likikään aina ei kuitenkin pystytä ensin edes tarjoamaan hajoaville perheille riittävää apua. 

Jos virkahenkilöt ottavat väkisin lapsen omasta kodistaan, poliisin avustuksella, se repii aina pahasti sekä lapsen että muun perheen mielenterveyttä. Perhe hajoaa ja kaikki kärsivät.

Helppoja ratkaisuja ei ole, mutta muka onnellisten maassa Suomessa ei välttämättä ole kotipesä monellakaan tapaa siinä kunnossa, että tänne pitäisi suorastaan haalia turvaa ja hoivaa vailla olevia pakolaisia ja pakolaislapsia. Kaukaa tulijat vain pahentavat Suomen omia olosuhteita, eikä heikko pysty kunnolla auttamaan ketään.

***

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoo tiedotteessaan, jotta lastensuojeluilmoitusten määrä on tuplaantunut kymmenessä vuodessa. Viime vuonna eli  2019 lastensuojeluilmoitus tehtiin 85 746, mutta ilmoitusten määrä oli 156 200, koska yhtä lasta  kohti tehtiin 1,8 ilmoitusta.

Kiireellisesti sijoitettiin viime vuonna 4 522 lasta, heidän määränsä kasvoi neljä prosenttia. Kodin ulkopuolelle oli sijoitettuna melkein 19 000 lasta ja nuorta, lukumäärä kasvoi parilla prosentilla.  Lastensuojelun avohuollon asiakkaina oli 2019 peräti 52 858 lasta ja nuorta, tuo kokonaismäärä väheni edellisestä vuodesta noin tuhannella.

Tietoa ja tilastoa lastensuojelusta löytyy THL.FI -sivuilta. mm. lastensuojelun käsikirjasta.

Pikkuisia afgaanityttöjä.

***


Ei kommentteja: