25.11.2020

Valkoisena on vaarallista!

Valkoinen väritys on kaikille luonnossa, myös taajamissa eläjille kaikkein vaarallisin. Valkoinen olento, iso tai pieni, erottuu selvästi melkein kaikista ympäristöistä, kuten pöpeliköistä, betonista tai kallioista. Valkoinen on useimmiten ylinnä luomuväristen saalistajien ruokalistalla. 

Ylivalta on kuitenkin aina ollut saalistajien puolella.

Metsäkin suojelee siellä liikkujaa vain, jos oma väritys sulautuu ympäristöön. Ellei joku sitä usko, voi kokeilla, että valkoinen paita näkyy maastosta kauas. Valkoisuus voi myös lisätä pahantahtoisia rasistisia asenteita ja johtaa syrjisteleviin pelkoihin muita luonnossa liikkuvia kohtaan.

Väittävät, että ruskea on kaunista, mutta tiijäpä tuosta, vaan en ala syrjiä värejä. Valkoiset hevoset ovat aina olleet paremman väen suosiossa.

Useimmilla luomuolioilla vaihteleva väritys on suunniteltu myös suojelemaan. Esimerkiksi naali sulautuu lähes täysin talvisiin tuntureihin. Monet lajit luopuvat ajoissa talvi- ja kesäturkeistaan.

Läpi vuoden valkoiset eläjät, albiinot, ovat aina uhattuina, eivätkä ne usein ehdi kärsimään vanhuuden vaivoista. Valkoiset ovat aina uhattuina pelkästään oman värityksensä takia.

Elämä on muutenkin alvariinsa vaarallista, kuten tietäisi nyt kertoa alla olevan kuvaparin pelästynyt ruskea murmeli. Kettu nappasi murskun päivän pääateriaksi heti kuvan ottamisen jälkeen.


Simpalla on bodia, tiesitkös sitä?





Jos kiljaisen, ette kestä kuunnella!





Ai mikä saaliseläin?



Blondi, ei albbari, pois tästä
postauksesta!!








Kohta rupee läski tummumaan!



Mennään muuten kohta Aahabin kanssa Fatiman teltalle.


👀

6 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Koskee jopa vedeneläviä; nimittäin valkoiset kalat ovat sangen harvinaisia.



-Tvälups-

intrigööri kirjoitti...

Kuukkeli ei nimennyt tai näyttänyt valkoisia kaloja. Olisiko maailman rumimmaksi otukseksi väitetty Möykkykala sellainen?

Maitovalas on upea pohjoinen eläin, mutta kalahan se ei ole, vaan älykäs nisäkäs.

Veijo Hoikka kirjoitti...

Ja Darwin loi maailman monikulttuurisimman elaimen, seepran. Ei menesty Suomen talvessa, vaikkei ole kuin puoliksi razizti variltaan.

Brainleak kirjoitti...

Jos valkoinen iho olisi ollut vaarallista, niin luonnonvalinta olisi tehnyt siitä selvää. Selvästikin kaukasidisen rodun ei ole tarvinnut pelätä petojen näkevän heidät paremmin.

intrigööri kirjoitti...

VH: Muistelen joskus jostain lukeneeni, että seepra ei kesyynny. Teoriassa raitapollesta saisi aasin veroisen apulaisen. Afrikan norsukaan ei taida kesyyntyä, asialla pitäisi olla Tarzani tai intialainen ronsunlumooja.


Bl: Kaikilla muilla olioilla taisi olla syytä pelätä outoa takkutukkaista valkoista miestä tai naista. Tiettävästi myös muinaiset, siis esihistorialliset naiset, saattoivat olla hyviä metsästäjiä.

intrigööri kirjoitti...

Tuli jälkijunassa mielehen, että ei voida varmasti tietää, mitkä olivat ihmisten yleisimmät ihonvärit tuhansia tai kymmeniätuhansia vuosia sitten. Antropologeilla on ainakin neandertaleista ja denisovalaisista omia pähkäilyitään mm. mustasta ihosta ja hyvin sattuvista sinisistä silmistä lähtien.

Kaikki arvailut asiasta lienevät kumminkin turhia ennen aikakoneen keksimistä. Koko jengi saattoi kyllä olla aika likaista ja nokista.