4.11.2020

Kusti polkee, mutta kulkeeko posti?


Yritin harrastaa kierrätystä ja lähettää vanhan tabletin ja luurin jälkikasvulle naapuripitäjään. Olisivat ne kuulema kelvanneet, joten paketoin laitteet ja vein paketin lähipostin toimipisteeseen. Pyysin lähettämään paketin.

Ei se tietenkään ollut niin helppoa, sillä postimaksua ei voitu kauppapostissa ottaa vastaan. Olisi pitänyt maksaa lähetys etukäteen verkossa omapostissa, saada sieltä tekstiviestinä koodi ja viedä se sitten paketti uudestaan koodin kera sen lähipostin tiskille.

Maksoin paketin lähetyksen, kuten pyydettiin, mutta en saanut koodia. Maksukuitin sain tulostutuksi pankin sivustolta. Oikeanlainen koodi puuttui kuitista, eikä sitä löytynyt. Maksoin omaposti-sovelluksen kautta tietokoneella, se olisi vissiin pitänyt tehdä ko. appsin kautta puhelimella. Silloin koko hommeli olisi kaiketi hoitunut tekstiviesteineen ketterästi kuin jalkavaivaisen vaarin polkka, ehkä?

***

Oma vika tuo sählinki kai oli, mutta selkeät rautalankaohjeet puuttuivat. Postimaksu meni harakoille. En jaksanut enää lähteä selvittämään asiaa paikkakunnan ainoaan oikeaan postikonttoriin. Maksukin oli vähäinen pienestä paketista, viimeiset kinkkurahat eivät siihen vielä menneet. Omaposti, omavika?

Entä sitten vieläkin pöllömmät vanhat kääkät kuin minä, jos sellaisia on? Kaikki ikäreput (nuoremmatkaan kuin nuo jenkkilän molemmat pressaehdokkaat) eivät käytä nettiä ollenkaan, eivät millään laitteella. 

Moni mummo ja pappa haluaisi taas joulun aikoihin muistaa lahjapaketeilla ainakin pieniä ja isompiakin pirpanoita. Pitääkö niin monien julkisen palvelun toimijoiden vieläkin 2020-luvulla mennä näppäimistön ja näytön taakse piiloon? Entisaikoina kovin helposti syytettiin kaikesta häikästä tietokoneita. Mihin se wanhan ajan ihmisläheinen ja juoheva palvelu unohtui, nytkin joulun alla? 

Entäs sitten VR? Ei enää matkalippuja junasta? Finnair taitaa vain säästellä naamamaskeja ja kerosiinia, kai sähköisiä ja desinfioituja jumbojettejä odotellessa? Saa niitä rauhassa ootella!

***

Pientähän tämä on, kun suuressa mualimassa suursmurffit Trump ja Biden käyvät ehkä tukijoukkoineen totiseen taistoon. Siinä sitten tanner jyskää ja aitaa kaatuu kuin hevosten lemmenleikeissä. Voi kyllä tulla karumpiakin vahinkoja?

Voisin tietysti suhtautua asioihin myönteisemmin. On sekin kyllä myönteistä, että postin entinen isopomo, nykyinen teräsmies Malinen tienasi vielä viime vuonna jokseenkin miltsin verran, kyllä sillä rahalla pitäisi jo nälän pysyä pois kurnimasta. Eikä sillä tulotasolla tarttis välttämäti vanhoja kamoja toisille lähetellä.

Myönteistä ei ole sekään, että sisäministeri Marian kerrotaan saaneen joltain koltiaiselta laittoman uhkauksen. Voi mahoton! Pitäisi uhkailla vain melko  laillisesti, kuten minä: Meikä uhittelee nyt, ettei iloinen Maria taida tänä vuonna joulupukin reestä kuin ehkä pienen paketin härskejä silakoita. Härski temppuilija saattaa saada samalla mitalla takaisinkin. Kuka sitten on härski? Ja kuka ei?

Kun porovaljakon rykimää taivaalta alkaa kuulua, kannattaisi mainitun henkilön suojautua vaikka valtion tyhjään rahaholviin, ettei jokin inha lahjoma lätsähtäisi siistiin tukkaan ja ihanan muotimekon päälle. 

***


1 kommentti:

intrigööri kirjoitti...

Eilen selvisi, että meikän paketin saa perille Matkahuollon kautta. Hinta on sama kuin postillakin.

Kaupungin oikealla postikonttorilla kuulema onnistuisi sekin, että vie paketin vanhaan malliin osoitetietoineen tiskille, maksaa lähetyksen ja Kusti alkaa kelata. Ihmeiden aika ei ole ohi!