21.6.2012

Kesäpäivä seisahti ja itsenäisyys

Lisäys heti vanhan postauksen alkuun eli pari tuoretta linkkiä joulukuulta 2016:
Euroopan vakausmekanismin pomo Klaus Regling kävi Suomessa, jossa hän tapasi mm. vvm Petteri Orpon. Miksi vierailu oli juuri nyt, kun Italian pankkisektorin tilanne on puntarissa, Saksalla on iso pankkipeikkonsa, jne. 

Linkki myös HS:n juttuun. 

Pelkällä mutulla arvioiden EU:n nöyrimpiä jäsenmaita, kuten kaiken nielevää Suomea, ehkä lämmitellään valmiiksi uudelle pankki- ja finanssikaaoksen pelastusoperaatiolle? Tosin EVM-pankki perustettiin sellaisin hirttoköysi-klausuulein, että lisävaateet olisivat lähinnä sanelua.

EVM:n sivut 9.12.2016.

***
Ja nyt alkuperäiseen tekstiin 2012: Tänään torstaina heti kahden jälkeen yöllä oli kesäpäivän seisaus. Aamupäivällä seisahtui sitten myös Suomen itsenäisyys. Ainakin itsenäisen valtion itsemääräämisoikeus siirtyi yhden loikan verran historiaan. Suomi kiinnittyi eduskunnan enemmistön päätöksellä Luxemburgissa pian toimintansa aloittavan EVM-pankin talutusnaruun ottaen samalla lähes 13 miljardin euron uudet velka- ja takausvastuut. Nämä vielä kaikkien entisten ainakin osin hukattujen miljardien päälle, joiden täsmällinen määrä on vain arvuuttelun varassa.

Varmaankin eduskunnan enemmistö oli päätöstä tehdessään juhlamielellä, sillä huomenna on  kesän suurin juhla ja edustajia odottaa pitkä kesäloma (anteeksi, sehän onkin vain tauko, semmoiset 2,5 kuukautta palkallista lom.., eikun kesätaukoa). Siispä päätös tehtiin läpihuutona, kevyesti ja iloisesti vain. Luotto euroon on aivan ehdoton. Ilman Suomen sisukasta vastuullisuutta kaatuisivat kai entisten tukipakettimaiden lisäksi niin Espanja kuin Italiakin?


Populistipersut ja kepulistit laittoivat muka hanttiin, oppositiossa kun ovat, omaa syytään tietty molemmat. Luxemburg on siis Suomen ja muiden euromaiden tuleva talousmekka, byrokratian mekka on Brysselissä ja viimeinen saneluvalta ( merkelismi ) asuu ylivoimaisesti vahvimman eurovaltion pääkaupungissa Berliinissä. Kumartakaamme siihen suuntaan!

***

Intrigöörikin onneton äänesti aikoinaan sen puolesta, että Suomi liityisi EU:n jäseneksi. Silloin ei puhuttu mistään raha- ja velkaliitoista, vaan kaikista hienoista ja hyvistä asioista eurohymnin soidessa korvissa. Teollisuuspamput painottivat, että EU-jäsenyydestä olisi meille pelkkää etua ja intrigööri uskoi, kun oli silloisen työnsä takia myös yhden teollisuudenalan kanssa tekemisissä.


Teollisuus ja yritystoiminta yleensä oli silloin ja on vieläkin työllistäjä, vientitulojen tuoja ja samalla nykyajan Suomen Sampo. Heidän etunsa on meidänkin etu. Siispä meikäkin äänesti EU:n puolesta, ei se silloin tuntunut virheeltä. Sitä en tiennyt, eikä kukaan muukaan, että EU-asioissa ei sen koommin äänestellä paitsi sen parlamentin, sen ultrakalliin kälätyskerhon jäseniä.


Suomen ikimörkö Neukkula oli juuri kaatunut ja vanha Venäjä katkoi kahleitansa.  Mielessä olivat kuvat Jeltsinistä panssarivaunun päällä. Tankin tykki ei osoittanut Suomeen, vaan jossain vaiheessa se suunnattiin kohti vanhoillisten miehittämää Moskovan suurta parlamenttitaloa. Se oli alku Venäjän historian ainoalle, mutta lyhyelle demokratian vivahteiselle kaudelle.


Suomen eduskunnan juuri tekemässä EVM-päätöksessä ei ole mitään niin dramaattista kuin silloin parikymmentä vuotta sitten. Liput eivät liehu, telaketjut eivät kolise, eikä palopuheita pidetä. Silloinkin oli hiljaista Suomen pressan linnassa ja päättäjien palatseissa, kun täällä pelättiin suu väärällään, että se vanha venäläinen punikkikarhu suuttuu, kun Viro ja koko Baltia itsenäistyy. Silloin karhun kämmen lyö. Se peto tulee ja syö samalla meidätkin...

***

Intrigööri ei ole ihan varma, kumpi olisi pahempi, se vanha takkuinen punikkikarhu, jota saattoi kuitenkin rapsutella vai tämä uusi siloinen, mutta terävähampainen ja tunteeton pankkiirikarhu. Pakkovaltaa ja piikkilankaa ne edustavat taviksille molemmat. 


Mutta kaatui se edellinenkin paha karhu. Euroopan kansat selättävät vielä joskus myös pankkiirikarhun kaikkine sen lakeijoineen! 


Intrigööri on aina tykännyt lueskella kaikenlaista taloudesta ja yritystoiminnasta, koska se on paljon kiinnostavampaa ja rehellisempää touhua kuin jokin puoluepolitiikka. Yhtä malesialaista talousblogiakin olen joskus silmäillyt. Blogissa on paitsi kauniiden tyttöjen kuvia, myös vähän toisenlaisia näkemyksiä mm. Euroopan tilanteesta.


Taannoin tuon blogin pitäjä kirjoitteli Euroopan suurtyöttömyydestä ja kauhisteli sitä, jos taloustsunami & velkakriisi leviäisi oikein toden teolla Aasiaan. Blogisti luetteli eri Euroopan maiden työttömyyslukuja. Samanlaiset yli ja alle 20 prossan työttömyysluvut toisivat kirjoittajan mielestä Aasiaan massiivisia levottomuuksia, jopa valtavia mellakoita. Aasian väkirikkaissa maissa ei ole työttömyysvakuutusjärjestelmää, mikä vielä jotenkin estää miekkareiden laajentumista Euroopassa.


Mutta en halua pilata ikävillä asioilla kenenkään mukavaa juhannusta ja monien loman odotuksia. 


Katselin tuossa omia jorinoitani sen puolentoista vuoden ajalta, minkä olen blogia kirjoitellut. Olenpa ollut aika kielteinen ja arvostellut tuhmasti poliitikkoja ja heidän tekemisiään. Olisin saattanut aiheuttaa monille poliitikoille ja EU:n vakaille ystäville mielipahaa, jos he edes joskus lukisivat tällaisia kaunablogeja. Vihablogi tämä ei ole, koska en vihaa ihmisiä.


Jos semmoinen vahinko kävisi jollekin päättäjälle, että hän eksyisi tällaisille sivustoille, lieneekin parasta etsiä aina jotain myönteistäkin sanottavaa poliitikoista. Jos ei sitä mitenkään muuten keksi, täytyy rassata mielikuvitusta. "Vilkas mielikuvitus on köyhän ainut huvitus", lauloi Juha Watt.


Hei, mutta! Ehkä Kataisella ja Urpilaisella hyvinkin on jokin loistava salainen suunnitelma, mikä pelastaa Euroopan ja selättää velkakriisin lopullisesti? Heillähän on kokemusta myös salaisista kokouksista. Sehän olisi hyvin myönteistä! Näin sen täytyy olla!


Todennäköisempää lienee silti, että monien tämmöisten änkyräblogien nimimerkit paljastuvat vielä joskus käräjillä tai linnassa. Siellä sitten tavataan, toverit! Huomenna jaetaan kiv..., eikun keppanat ja makkarat!


Hyvää juhannusta kaikille!
* * *

Ei kommentteja: