11.6.2012

Kaatuuko Espanja ja Italiakin?

Kaatuuko Espanja? Entä Italia? No eivät ne Euroopan vanhat suuret maat tietenkään kaadu. Espanjakin on kestänyt roomalaisten ja musulmaanien miehitykset, hirveän sisällissodan ja sitä seuranneen Francon hallinnon. Ei yksi pankkikriisi tai kiinteistökupla kaada maailman ahneimpien ja tuottoisimpien rosvojen eli konkistadorien ylpeää perillistä Espanjaa.


Kaatuvatko Espanjan pankit? Kyllä kaatuvat tai ainakin joidenkin pankkien pitäisi antaa kaatua ja ottaa valtion takaaman talletussuojan takia niiden kelvolliset osat valtion haltuun. Italian pankeista ei ota selvää kuin joku Corleone. 

Suoritustilassa olevien pankkien pönkittäminen ennestään ylivelkaisten euromaiden tukipaketeilla on kuin kantaisi vettä Saharaan. Mikään ei riitä mihinkään ja vähä hupenee jo matkalla.


Mitä hyvää tällaiset espanjalaiset pankit tekivät. Ensiksi ne tekivät järjettömän kiinteistökuplan ja pöyhkeitä torneja omiksi pääkonttoreikseen. Nyt ne samaiset pankit ovat jo pitkään ajaneet ihmisiä omista asunnoistaan kadulle. Yhteiskunnassa tietenkin tarvitaan normaalia pankkitoimintaa, mutta kuka hitossa kaipaa tuommoisia keinottelevia kuprupankkeja. Ei niitä ikävöi kukaan taviskansalainen, maailman yhden prosentin eliitti ehkä niitä tarvitsee.


***
Tässä kohti pitäisi muistaa sekin, että Euroopassa on satoja muitakin kaatumista vaille tutisevia pankkeja. Sitä osoittavat myös Euroopan Keskuspankin massiiviset pankkien tukitoimet. Ei tämä koko maanosan laajuinen pankkikupru lopu Espanjaan, kaikilla kolisee omissa kaapeissa.


Tietenkin pankit ovat pelanneet peliään pöydän yli ristiin. Irlannin valtion vastuulleen ottamista jättimäisistä noin 80 miljardin pankkiveloista on tiemmä liki puolet alkujaan muiden Euroopan maiden pankkien velkoja, mitkä on näppärästi sysitty tukipakettien myötä irlantilaisten ikuiseksi taakaksi. Sen pankki- ja tukipakettipelin musta pekka jäi irkkujen käsiin. Että semmoista "tukemista".

Vain Islanti teki kansalaisten kannalta rehdin ratkaisun, pankkikupruja ei saa maksattaa loputtomasti oikeilla ihmisillä. Miten se kutominen menee, yksi nurin, kolme oikein? Pankkien tapauksessa yhden ison vippaamon kaatuminen suistaisi kai nurin ainakin kolme muutakin? Mutta kaatuvathan ne rupupankit lopulta kuitenkin!



Muutamien satojen miljardien valtioiden keräämät tukipaketit eivät enää riitä. Tarvitaan toisinlaisia toimia, kuten esimerkiksi sellaista peliä, kuten esimerkiksi valtioiden uudelleen itsenäistymistä.  Itsenäisessä Espanjassa voitaisiin tervehdyttää taloutta monin tavoin, kuten esimerkiksi syömällä välillä vähän vähemmän, mitä tienataan. Luulisi, että suuri teollisuusmaa Espanja voisi lopulta toipua myös suurtyöttömyydestä. Pakkohan sekin asia on jotenkin järkätä.


Suomessa on kokemusta pienen maan isojen pankkiruumiiden hoitelusta 90-luvun alussa. Pankkikupruista oli ihmisille joskus kamalia seurauksia, mutta useimmat työnsä säilyttäneet tavikset eivät sitä rytinää huomanneet muuten kuin uutisista. Monet menettivät työnsä ja asuntonsa. Korkotaso oli karmea. Korkea työttömyys jäikin lopulta osaksi yhteiskuntaamme, vaikka monien mielestä meitä muka runtelee samanaikainen yleinen työvoimapula.


USA:ssa on subprime -pommista lähtien kaatunut pankki poikineen ja talletussuojaviranomainen on hoidellut siististi raadot pois rekistereistä. Ylivelkainen suurvalta porskuttelee, kuten ennenkin.  Jotta ei se isojenkaan kuprupankkien kaatuminen ole yhtä paha asia kuin niiden tekohengittäminen aina vain uudella velkarahalla. Lopullisempaa ratkaisua voisi katsella vaikka Brasilian pankkisektorista!


Mutta hätäkös meillä. Nythän Katainen on luvannut meille, ettei tänä kesänä tule pahoja helteitä, vaan saadaan raikasta ilmastointia ikäänkuin "talon puolesta". Tulee jopa talvisia tuulahduksia keskellä kesää. Pääministeri lienee jo lopulta selättänyt Euroopan velkakriisin?  Ainakin hän selätti mennä talvena itsensä omalla kotipihallaan, joten  selättämisestä on kyllä kokemusta.

***
Valtiovarainhoitaja Urpilainen puolestaan on luvannut, ettei latiakaan maasta lähde ilman takuutuksia. Odottelemmekin tässä vain Kreikan "kaatumista", jotta pääsemme tai lapsemme pääsevät joskus tienaamaan niillä kuuluisilla takuuksilla. Kreikan takuuksia ei kai saada, ellei Suomi liity siihen pysyvään vakauspankkiin EVM:ään. Olisi se sääli? Tässä euron pelastusmissiossa menee pian satunnaiselta seurailijalta vellit ja liemet sekaisin. 


Sen voinee sanoa, että Espanjalta ei sitten Suomelle mitään takuita tipu, eikä lirise!
No, aikomus lieneekin pönkittää Espanjan pankkeja niistä tukirahastoista, joista sen jälkimmäisen vihoviimeisen EVM:n Suomi kiltisti pian hyväksynee hallituspuolueiden enemmistön turvin. Pienemmät hallitushumanterit, vihreät, vasemmistoliiton pääjoukko ja kristilliset kai siunaavat leppäkerttu-pakkopullapuolueen kera ihan kaikki tukipaketit, mitä siellä euroryhmässä ja kokoomuksessa ikinä keksitään. 


Pitäisikin laittaa pystyyn synkkä vedonlyönti siitä, mikä on Suomen valtion velkasaldo ennen kuin tämä euron kriisi joskus päättyy rahaliiton hajoamiseen. Eli mitä maksaa suomalaisten käsiin jäävä musta pekka? Muuta seurausta ei tällä tonttu toljanderien touhuilulla oikein voi nähdä.  Senkin voi ennustaa, että yhtään "vastuupoliitikkoa" ei ole enää siinä loppupelissä mukana vastuita kantelemassa.


Mutta nautitaan me kesästä ja runsaista hyttysistä. Niitä tuli nyt tänä kesänä eka kertaa tänne asumislaatikon ylimpään kerrokseen asti. Onneksi on tulossa se Kataisen vanhan isännän ennustama takatalvi. Silloin kuolee hyttyset ja köyhät pystyyn!  Näin muuten on!

Onkohan meillä suomalaisilla muuten kokoomuslaisten ja demarien mielestä rajaton vastuu toisten euromaiden veloista? Entä kaikkien eurooppalaisten pankkien veloista? Kyllä Suomi varmaan on suurvalta ainakin vastuunkantajana? Mitä pahaa me olemme tehneet ansaitaksemme tämän?

* * *


12.6.: Intrigööri taitaakin olla pelkkä kaunakirjoittaja arvostellessaan J. Kataista. Nyt pitää olla ainakin yksi päivä siitä asiasta hiljaa.

J. Katainen on yltänyt uskomattomaan suoritukseen isänmaamme parhaaksi kehittäessään sosiaalisesti kestävän markkinatalouden, tms. Jyrki vastaanottaa kuulema tänään Angelan luona Berliinissä ansioistaan kultaisen Ludwig Erhard -talouspalkinnon! Oho!


12.6.: Euron kriisin seuraava uutiskärki on sitten Italia, vanha mukava saapasmaa. Jos Italiaa ei auteta, suomalaisia asuntoja ei vissiin lämmitetä ensi talvena ja lämpö otetaan riehumalla? Vai kuinka meitä sitten pelotellaan?

Ei kommentteja: